mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

V ZDA uvedli prvo taksi službo brez voznikov

kl, 09.10.2020 17:34:28

Ameriško podjetje Waymo, ki razvija samostojno vozeče avtomobile, je v Pheoenixu v Arizoni uvedlo prvo taksi službo z avtomobili brez voznika.

Delite na:
V ZDA uvedli prvo taksi službo brez voznikov
Taksi vozilo brez voznika podjetja Waymo Waymo

Podjetje, ki je sicer del Googlovega partnerskega podjetja Alphabet, trenutno to uslugo ponuja le članom njihovega taksi podjetja v Phoenixu, v prihodnjih nekaj tednih pa bo ponudila tudi aplikacijo za pametne telefone, s katero bodo vsi, ki bodo želeli vožnjo z njihovimi avtonomnimi taksiji, lahko taksi naročili in se z njim zapeljali.

Avtomobile znamke Pacifica za Waymo izdeluje Fiat Chrysler, v začetku pa bodo nekatera vozila še imela tudi človeškega nadzornika, ki pa ne bo šofer in bo krmilo prevzel samo v nujnih primerih.

Zaenkrat o širitvi v druga mesta ne razmišljajo, si pa želijo, da bi v bližnji prihodnosti avtonomne taksije pripeljali tudi v domačo Kalifornijo.

Pred pandemijo je Waymo že preizkušal vozila, ki so na teden prevozila od 100 do 200 potnikov, potem pa je spomladi moral zaradi pandemije to preizkušanje ustaviti, ker so morali avtomobile prilagoditi uvedenim higienskim in zdravstvenim ukrepom.

Tako so uvedli sistem, ki bo po vsaki vožnji iz vozila popolnoma izčrpal zrak in razkužil vozilo, potniki pa bodo med vožnjo obvezno morali nositi zaščitne maske, kar bodo nadzorovali s kamerami.

Pandemija je sicer povzročila močan padec povpraševanja po taksi prevozih v ZDA in mnogi vidijo rešitev prav v avtonomnih avtomobilih, z uvedbo tovrstne službe pa je Waymo prehitel konkurenco.

V Kaliforniji avtonomne taksije testira tudi podjetje Cruise, ki je v lasti General Motorsa, njihov največji rival Zoox, ki ga je pred kratkim kupil Amazon, pred tem pa je bil del ponudnika voženj Uber, pa je preizkušanje prekinil potem, ko je eno od testnih vozil leta 2018 bilo vpleteno v nesrečo s smrtnim izidom.

Pod člankom pa si poglejte video o vožnji s taksijem brez voznika.