omar mama 1 Dobra karma

Mama Omarja Naberja o sinu: 'Naj že najde kakšno...

horoskop Svet24.si

Horoskop za torek, 27. oktobra

gaber marolt mediaspeed Reporter.si

Marko Potrč ima družbo: to je vplivnež, ki ...

New York Svet24.si

FOTO: Izpovedi Slovencev o uspešnosti posameznih ...

janez jansa pf Necenzurirano

Ne le virus, problem je, da vsi kimajo Janši ...

faviola Odkrito.si

Duh 2-letne deklice, ki obiskuje svoj grob?!

Alenka in darja Ljubezen po domače Njena.si

Ljubezen po domače: Sta Darja in Alenka ostali ...

V ZDA uvedli prvo taksi službo brez voznikov

kl, 09.10.2020 17:34:28

Ameriško podjetje Waymo, ki razvija samostojno vozeče avtomobile, je v Pheoenixu v Arizoni uvedlo prvo taksi službo z avtomobili brez voznika.

Delite na:
V ZDA uvedli prvo taksi službo brez voznikov
Taksi vozilo brez voznika podjetja Waymo Waymo

Podjetje, ki je sicer del Googlovega partnerskega podjetja Alphabet, trenutno to uslugo ponuja le članom njihovega taksi podjetja v Phoenixu, v prihodnjih nekaj tednih pa bo ponudila tudi aplikacijo za pametne telefone, s katero bodo vsi, ki bodo želeli vožnjo z njihovimi avtonomnimi taksiji, lahko taksi naročili in se z njim zapeljali.

Avtomobile znamke Pacifica za Waymo izdeluje Fiat Chrysler, v začetku pa bodo nekatera vozila še imela tudi človeškega nadzornika, ki pa ne bo šofer in bo krmilo prevzel samo v nujnih primerih.

Zaenkrat o širitvi v druga mesta ne razmišljajo, si pa želijo, da bi v bližnji prihodnosti avtonomne taksije pripeljali tudi v domačo Kalifornijo.

Pred pandemijo je Waymo že preizkušal vozila, ki so na teden prevozila od 100 do 200 potnikov, potem pa je spomladi moral zaradi pandemije to preizkušanje ustaviti, ker so morali avtomobile prilagoditi uvedenim higienskim in zdravstvenim ukrepom.

Tako so uvedli sistem, ki bo po vsaki vožnji iz vozila popolnoma izčrpal zrak in razkužil vozilo, potniki pa bodo med vožnjo obvezno morali nositi zaščitne maske, kar bodo nadzorovali s kamerami.

Pandemija je sicer povzročila močan padec povpraševanja po taksi prevozih v ZDA in mnogi vidijo rešitev prav v avtonomnih avtomobilih, z uvedbo tovrstne službe pa je Waymo prehitel konkurenco.

V Kaliforniji avtonomne taksije testira tudi podjetje Cruise, ki je v lasti General Motorsa, njihov največji rival Zoox, ki ga je pred kratkim kupil Amazon, pred tem pa je bil del ponudnika voženj Uber, pa je preizkušanje prekinil potem, ko je eno od testnih vozil leta 2018 bilo vpleteno v nesrečo s smrtnim izidom.

Pod člankom pa si poglejte video o vožnji s taksijem brez voznika.