Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Spletni Robini Hoodi

kl, 20.10.2020 13:24:50

Skupina hekerjev donira ukradeni denar dobrodelnim organizacijam. "Ustvariti želimo boljši svet," pravijo.

Delite na:
Spletni Robini Hoodi
Spletni Robin Hood bbc/science photo library

Hekerji, ki so si nadeli ime "DarkSide" ("TemnaStran") begajo strokovnjake za spletni kriminal. Skupina trdi, da je z izsiljevanjem od različnih podjetij pridobila na milijone dolarjev, ki pa so jih potem namenili v dobrodelne namene, saj želijo "ustvariti boljši svet".

V svojem sporočilu na t.i. "temnem omrežju" ("Dark Web") so objavili dve potrdili za 0.88 bitcoinov (okoli 10.000 dolarjev), ki so jih donirali dobrodelnima organizacijama - Children International, ki zbira sredstva za pomoč otrokom po svetu, in The Water Project, ki pomaga ljudem iz podsaharske Afrike omogočiti dostop do čiste vode.

Pred tednim dni so v sporočilu na svojem blogu hekerji zapisali, da za tarče izbirajo samo podjetja, ki ustvarjajo dobičke. Podjetja pa napadajo tako, da vdrejo v njihove računalniške sisteme, potem pa zahtevajo odkupnino za "umik" in dokler je ne dobijo, so ti sistemi in podjetja njihovi talci.

"Menimo, da je prav, da nekaj denarja, ki ga podjetja zaslužijo, gre v dobrodelne namene," so hekerji zapisali v objavi.

Potrdilo o prejeti donaciji.JPG
Potrdilo o prejeti donaciji v bitcoinih
bbc.co.uk

Njihova akcija sicer sproža pomisleke, tako moralne kot pravne. Brett Callow, strokovnjak za spletno nevarnost pravi: "Kaj ti kriminalci želijo doseči, ni jasno. Mogoče jim doniranje ukradenega denarja blaži občutek krivde? Morda gre samo za egoistične razloge, ker želijo, da bi jih ljudje videli kot nekakšne Robine Hoode, namesto brezobzirne izsiljevalce."

"Kakršenkoli je že njihov motiv, pa gre vsekakor za nenavadno potezo, saj je prvič - vsaj kolikor vem - kakšna izsiljevalska skupina del svojega profita donirala za dobrodelne namene."

DarkSide pa so ob svoji prvi donaciji zapisali: "Tudi če menite, da je naše početje slabo, pa smo veseli da vemo, da smo nekomu pomagali izboljšati življenje."

Ena od organizacij, ki je prejela donacije hekerjev je že sporočila, da če se bo nedvomno ugotovilo, da je denar prišel od hekerjev, le tega ne bo obdržala.

Skupina DarkSide je relativno nova na hekerski sceni, vendar pa so analitiki kriptovalut potrdili, da so aktivni pri izsiljevanju. Za odkupnino namreč vedno zahtevajo kriptovalute, saj z njihovo uporabo lažje zakrijejo sledi.

Obstajajo pa tudi sledi, da so morda povezani z drugimi skupinami, ki se ukvarjajo s spletnim kriminalom.

Za doniranje kriptovalut hekerji uporabljajo ameriško podjetje, ki je povezano z večimi neprofitnimi organizacijami iz vsega sveta in ki se oglašije kot "edina rešitev za donacije v obliki kriptovalut".

Njihova ciljna publika so kripto milijonarji, ki lahko z donacijami zmanjšajo obdavčitev njihovega premoženja, pridobljenega s kriptovalutami. Podjetje The Giving Block je za britanski BBC povedalo, da še preiskujejo sporne donacije in jih bodo v primeru, da bodo ugotovili, da izhajajo iz spletnega kriminala, vrnili zakonitim lastnikom.