Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Shekani profili mnogih znanih na Twitterju

kl, 02.08.2020 13:00:02

Trojica mladostnikov je iz žepov nasedlih sledilcev zmamila več kot 100.000 dolarjev.

Delite na:
Shekani profili mnogih znanih na Twitterju
Heker Shutterstock

Pred slabimi tremi tedni so hekerji napadli 45 profilov na tem družabnem omrežju. Med napadenimi so bili profil nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je najbolj zasledovani profil na Twitterju, pa profil Elona Muska, Kanyea Westa, Joea Bidena in Uberja. Vsem naštetim Twitterju skupaj sledi več sto milijonov uporabnikov.

Na njihovem profilu se je pojavilo naslednje sporočilo:

"Zaradi Covida-19 želim povrniti svoji skupnosti. Vse bitcoine, ki jih boste poslali na moj naslov, bom vrnil dvakratno. Če boste poslali 1.000 dolarjev, vam jih bom poslal 2.000."

Zaradi očitne goljufije je zadevo začela preiskovati tudi FBI in na koncu hekerje izsledila. Celotno idejo so načrtovali in izpeljali trije mladostniki, dva iz ameriške Floride in eden iz Velike Britanije.

obama.jpg
Lažno sporočilo na Twitter računu Baracka Obame
Twitter

Hekerje je namreč izdal njihov bitcoin naslov, enega so izslediti tudi po IP naslovu domačega računalnika, dva pa sta za verifikacijo svojih bitcoin računov uporabila podatke iz vozniških dovoljenj.

Hekerjem pa je za vdor v račune na Twitterju uspelo pridobiti občutljive informacije od Twitterjevih uslužbencev. Te so pridobili s tako imenovanim "spear-phishingom", pri čemer so uporabljali pametne telefone. S pomočjo pridobljenih uporabniških imen in gesel, so tako lahko vdirali v Twitterjev notranji sistem in zlorabljali orodja, ki so dostopna samo tistim, ki delajo v podpori spletnega velikana.

Twitter je takoj, ko so ugotovili prevaro, zaklenil napadene račune in tiste, za katere so ugotovili, da so med tarčami hekerjev, skupaj je bilo takih računov 130.

Strokovnjak za varnost na spletu, Jake Williams, je za agencijo AP povedal, da gre za krasen primer tega, kako sodobna tehnologija omogoča težka kazniva dejanja. "Za tovrsten napad ni bilo potrebno veliko vloženega truda," je dejal. "Danes je tehnologija dostopna množicam in ljudje zmotni mislijo, da gre za izjemno sofisticirano znanje. V resnici lahko kaj takega izvedejo že najstniki, dodaja njegov kolega Marcus Hutchins. Glavni izmed hekerjev je namreč šele pred kratkim zaključil srednjo šolo.

Trojica, ki je uspela pretentati kar veliko ljudi in s prevaro "iztržila" za več kot 100.000 dolarjev bitcoinov, se bo v kratkem znašla pred sodiščem, sodili pa bodo vsakemu posebej.