ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Prižgemo lučko in virusa ni več

kl, 09.09.2020 17:30:43

Tudi v pandemiji koronavirusa so se pojavlili "vojni dobičkarji". Posel, ki prinaša veliko denarja, pa pa niso samo maske, razkiužila in medicinska oprema.

Delite na:
Prižgemo lučko in virusa ni več
Korona virus in UV svetloba splet

Med tistimi, ki so izkoristili pandemijo, da si napolnijo žepe so tudi proizvajalci UV luči in svetilk. Ultravijolično svetlobo namreč uporabljajo za dezinficiranje prostorov in predmetov. V ta namen uporabljajo kratkovalovno, UV C svetlobo, z valovno dolžino od 100 do 280 nm. Znanstveniki so že dolgo nazaj ugotovili, da tovrstna svetloba uniči mikroorganizme na katerikoli površini, celo v vodi in zraku. Ta, "črna svetloba", ki je ljudje ne vidimo, namreč uniči genetski material virusa oz. bakterije, ki je svetlobi izpostavljena.

S to tehnologijo razkužujejo recimo vozila nujne pomoči, operacijske dvorane, tekoče trakove, vodo in še mnoge druge površine in prostornine, kjer je to potrebno, razkužil pa ne smejo ali ne morejo uporabiti.

uv-covid1.jpg
UV svetloba uničuje mikroorganizme
splet

In če bi poslušali proizvajalce UV svetilk oz. "svetilk za dezinfekcijo, bi bili lahko prepričani, da je stvar krasna, enostavna, neškodljiva. Prižgemo lučko in virus izgine... Načelno je to seveda res. Sicer je sedaj, ko je še toplo, dovolj da odpremo vrata in okna in naredimo prepih, ki viruse odnese iz prostora. Kaj pa pozimi? No, takrat bo morda na ta način mogoče dezinficirati pisarne, učilnice in še kakšne prostore. Tudi stanovanja, kajne. Kdo torej ne bi kupil takšne lučke? Tudi, če je malce dražja ...

Posel stoletja!

In res. Naval je velik. Podjetje Signify, ki je še do nedavnega bila del Philipsa, danes proizvaja osemkrat več UV svetilk kot pred pandemijo. Trgi so ponudili nove serije proizvodov, "primernih za gospodinjstva in poslovne prostore".

Obstaja pa "problemček" ... Svetlobe UV C sprektra, ki jo proizvajajo svetilke, v naravi pa sonce, je na zemeljskem površju zelo malo. Večino je vpije atmosfera. Če tega ne bi bilo, bi bili vsi mrtvi ali pa nas sploh nikoli ne bi bilo. UV C svetloba zares uničuje viruse oziroma njihov genetski material. Uničuje pa tudi našega. Zato dermatologi in lekarnarji že dolgo vpijejo, naj se ne izpostavljamo preveč sončni svetlobi. In zato je nastajanje ozonskih lukenj tako velik problem, ker so to območja, kjer je zaščitno delovanje atmosfere močno zmanjšano.

In zato je tudi treba najti način, kako preprečiti, da bi UV svetilke neposredno osvetljevale ljudi, kajti izpostavljanje tej svetlobi dlje časa lahko povzroči opekline na koži in poškoduje oči. Pri Signify-u so sicer prepričani, da imajo rešitev. Njihove svetilke svetijo v strop. In pri tem izkoriščajo kroženje zraka v prostoru, tako da dezinficirajo tok zraka, ki pride do svetilke in se očiščen vrača nazaj. Menda v Ameriki in Aziji te svetilke masovno uporabljajo, le Evropejci so zadržani, se pritožujejo pri Signify-u.

uv-c-lamps.jpg
UV svetilka
signify.com

Dvomi ...

In to je res. Heinz Jörn Moriske iz nemškega Zvezne agencije za okolje pravi: "Ni dokončno dokazano, da ta svetloba virus Covid-19 uničuje tudi v zraku. Za površine so to dokazali, za zrak pa ne obstaja nobena raziskava." Tu pa so še dodatni faktorji, pravi Moriske, kot so velikost prostora, kako pogosto zrak kroži nad svetilko in seveda, kako močna je ta svetilka.

Kroženje zraka v prostoru je še posebna zgoba, saj se razlikuje glede na to ali so v prostoru grelna telesa ali okna, zrak pa drugače kroži tudi po kotih, pravi Moriske. Pa tudi, kako varna je uporaba teh svetilk v prostorih, kjer so otroci, dodaja. "Najbolj nevaren je lažen občutek varnosti,"pravi po poročanju nemškega portala web24,news.