koktail Dobra karma

Smrtonosni koktalj, ki ga uživamo vsi: mešanica ...

Belma Šoljanin Svet24.si

BiH ovita v črno: umrla tri dni po porodu, ni ...

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

letališče, brnik, aerodrom Svet24.si

Težave slovenskega državljana ob prihodu iz ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Kdo so Bosanci, za katere Janković spreminja ...

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Tjaša Železnik Njena.si

Slovenska igralka pokazala prelepe noge

Prihaja zrezek iz 3D tiskalnika

kl, 25.07.2020 13:00:00

Ameriška veriga hitre prehrane načrtuje "restavracijo prihodnosti", v kateri bi ponudili tudi umetno piščančje meso.

Delite na:
Prihaja zrezek iz 3D tiskalnika
Restavracija s hitro prehrano KFC bo prva, ki bo ponujala v laboratoriju vzgojeno meso PR

Pofjetje KFC (Kentucky Fried Chicken), najbolj znana po ponudbi prehrambenih artiklov iz piščančjega mesa, skupaj z ruskim 3D Bioprinting Solution sodeluje pri razvijanju tehnologije, imenovane "bioprint". Gre za ustvarjanje biološkega materiala v laboratoriju z v ta namen predelanimi 3D tiskalniki.

Ena izmed idej, ki jo poskušajo ustvariti, je izdelava mesa, pri čemer bi uporabili celice iz piščančjih mišic in rastlinski material. Iz tega bi izdelali meso, ki bi bilo na videz in po okusu enako kot pravo, s to razliko, da za njegovo pridobivanje ne bi bilo treba usmrtiti nobene živali.

KFC bo ruskemu podjetju dobavilo tudi drobtine in mešanico začimb, ki jo uporabljajo pri svojih proizvodih, da bi na ta način ohranili izvorni okus.

Izdelki iz bioprintanega mesa bodo ekološko sprejemljivejši, trdijo pri KFC, saj bo pri njihovem pridobivanju nastalo manj manj toplogrednih plinov in uporabljeno manj energije, kot jo zahteva poljedelstvo in živinoreja.

Tehnologija bioprintinga je sprva bila namenjena medicini, za "izdelovanje" tkiv in organov za transplantacijo, narejenih iz celic osebe, ki potrebuje presaditev, da bi se pri tem izognili avtoimunskemu odzivu in preprečili, da bi telo presajeno tkivo zavrnilo. Sedaj ta tehnologija postaja vse bolj zanimiva za podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo hrane oz. ponudbo prehrambenih izdelkov. Je pa ta način izdelave mesa zaenkrat še kar precej dolgotrajen, čeprav se izboljšuje.

KFC tako ni sporočil, kdaj naj bi se "natisnjeni" zrezki znašli v njihovi ponudbi, so pa dejali, da bodo jeseni zrezki že na končnih testiranjih v Moskvi.