IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Od svinje Gertrude do cyborgov ... Pot je odprta

kl, 30.08.2020 18:30:22

Se spomnite robocopa, pol robota, pol človeka? Elon Musk je prepričan, da je v tem prihodnost človeštva. Začel je pri svinjah.

Delite na:
Od svinje Gertrude do cyborgov ... Pot je odprta
Elon Musk na Neuralinkovi predstavitvi neuralink/youtube

V ogradi na predstavitvenem odru, pred katerim je sedela znanstvena srenja, je bila poleg dveh "kolegic"tudi svinja z imenom Gertruda. Ta ima, tako kot tudi njeni dve sotrpinki, na možganih nameščeno integrirano vezje, ki beleži signale iz območja njenega rilca. Vsakič, ko je Gertruda kaj povohala, ali se z rilcem česa dotaknila, so na bližnjem zaslonu zamigljale lučke. Več kot je bilo lučk, več nevronov je bilo aktivnih, je Elon Musk pojasnil zbranim obiskovalcem.

neuralink, elon-musk
Gertruda, svinja s čipom vgrajenim na površino možganov.
neuralink/youtube

Podjetje Neuralink, ki ga je ustanovil ko je pred nekaj leti napovedal, da želi napraviti čip, ki bi povezal človeške možgane z računalnikom, je sedaj predstavilo delovanje tovrstnega čipa.

Eden izmed razlogov, zakaj Musk želi ustvariti takšne čipe je, da bi tovrstna naprava lahko pomagala pri reševanju mnogih nevroloških problemov - od izgube spomina, poškodb po kapi, zdravljenju odvisnosti in tudi kot sistem nadzora, ki bi opozarjal na možnost bližnjega srčnega infarkta ali možganske kapi.

Čip, ki so ga ustvarili pri Neuralinku, je mogoče v možgane vstaviti z razmeroma preprostim posegom, pri katerem niti ni potrebna splošna anestezija.

neuralink, elon-musk
Čip, ki povezuje možgane in računalnik
neuralink/youtube

Toda najbolj pomembna naloga, za katero je bil ustvarjen čip, je po Muskovih besedah doseganje "AI simbioze", zlitje človeških možganov z umetno inteligenco. "S tem bi prihodost sveta nadzorovala volja med seboj povezanih ljudi. Menim, da bo to zagotovo prihodnost, ki jo želimo," je dejal.

Trenutno čip lahko namestijo le na površino možganov, ne pa v njihovo notranjost. Sicer je površje možganov, možganska skorja, odgovorna za nadzor veliko telesnih funkcij - gibanje, vid in sluh se recimo "dogajajo" na površini možganov.

Inženir biomedicinske tehnologije Christopher James medtem pravi, da so podobne čipe želeli razviti že mnogi drugi, ne more pa reči, kako uspešen bo pri tem Elon Musk. Sam pravi, da bi ga bolj navdušilo, če bi videl, kako čip kontrolira bolj kompleksne stvari, kot sta recimo gibanje rok in nog, ki sta povezana tudi z vidom, ne le z gibanjem samim, ali pa če bi lahko nekdo počel dve stvari hkrati vzopredno.