Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Posodobljeni iPhone vam pokaže, kdaj vas opazujejo

kl, 19.09.2020 16:30:13

Če ste si na iPhone že namestili novo različico iOS 14 in se vam v kotu telefona pokažeta oranžna ali zelena pika, vas morda opazujejo ali vam prisluškujejo.

Delite na:
Posodobljeni iPhone vam pokaže, kdaj vas opazujejo
Oranžna lučka pomeni, da je mikrofon vklopljen apple.som

Piki se pojavita, če je katera od aplikacij, ki ste jih namestili na Applov telefon, pričela uporabljati kamero (zelena pika) ali mikrofon (oranžna pika) in da torej "vohuni" za uporabnikom.

S potegom navzdol po ekranu se odpre kontrolni center, ki pokaže, katera aplikacija to počne. In to velja tako za Applove, kot tudi aplikacije drugih proizvajalcev.

Uporabniki morajo pri nameščanju nekaterih aplikacij le-tem dovoliti dostop do mikrofona ali kamere. Vendar doslej ni bilo mogoče vedeti, kdaj in kako te aplikacije uporabljajo ta dovoljenja. Kamere in mikrofone so lahko sprožile brez vednosti uporabnika in tako pridobivale osebne podatke brez njegovega pristanka.

Vsaki aplikaciji, ki zlorablja svoja dovoljenja, lahko ta dovoljenja prekličete v nastavitvah.

Nova funkcija je del sprememb, ki jih je Apple dodal operacijskemu sistemu v želji, da postane zbiranje podatkov o uporabniku bolj transparentno. Med ostalimi spremembami so na primer tudi občasna obvestila o tem, katera aplikacija ima dostop o podatkih o lokaciji in možnost, da aplikacijam omogočite dostop samo do določenih fotografij.

Apple je v svojih izjavah za javnost dosti pozornosti namenil zavezanosti pravici uporabnikov do zasebnosti, ki jo generalni direktor Tim Cook imenuje za eno od človekovih pravic.

Najnovejše spremembe so uvedli z željo, da bi aplikacije oz. njihove proizvajalce odvrnili od tega, da brez opozorila uporabnikom dostopajo do njihovih osebnih podatkov, kot so fotografije, posnetki, lokacija, pogovori ...

Novi funkciji sta že prisili nekatere proizvajalce aplikacij, da so spremenili način, kako njihove aplikacije delujejo, potem ko so se začeli uporabniki pritoževati nad tem, da za njimi "vohunijo".

Julija na primer so odkrili, da instagram brez vednosti uporabnika vključi kamero, medtem ko uporabnik brska po aplikaciji. Iz instagrama so takrat sporočili, da je šlo za enega od "bugov" v programu, ki pa so ga odstranili.

Pod člankom si poglejte video z nekaj namigi o tem, kaj posodobitve Applovega operacijskega sistema omogočajo (v angleščini).