stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Podeljene alternativne Nobelove nagrade

kl, 23.09.2020 11:15:45

Že tridesetič je revija Improbable Research podelila nagrade za nenavadne, včasih tudi smešne raziskave, ki pa morda kdaj lahko pripeljejo do resnih odkritij.

Delite na:
Podeljene alternativne Nobelove nagrade
Podelitev Ig Nobelovih nagrad 2020 youtube

Ljudje z izrazito urejenimi obrvmi so pogosto nagnjeni k samovšečnosti, v državah, kjer se je za vsakdanje življenje potrebno bolj boriti, se pari med seboj bolj poljubljajo - to sta dve izmed ugotovitev nagrajencev letošnjih, že tridesetih po vrsti, alternativnih Nobelovih nagrad.

Nagrade podeljuje uredništvo revije Improbable Research ("Nemogoče raziskave") in za razliko od klasičnih in resnih Nobelovih nagrad prejemniki Ig Nobelove nagrade ne dobijo denarja, se pa zato na podelitvi zabavajo.

ig.jpg
Ig Nobelova nagrada 2020
splet

Raziskave in odkritja, ki jih za nagrado izbira uredništvo morajo biti narejeni po vseh standardih znanstvenega raziskovanja, vendar morajo biti nenavadne.

Letos so prvič podelili tudi nagrado za medicinsko izobraževanje, ki so jo podelili politikom, med drugim ameriškemu predsedniku Trumpu, britanskemu premierju Johnsonu, pa tudi turškemu, mehiškemu in beloruskemu predsedniku, ki so pandemijo Covid-19 izrabili za to, da so svetu pokazali, da imajo lahko politiki takojšen vpliv na življenje in smrt, še pred znanstveniki in zdravniki.

Da vse skupaj ni samo zabava, pa pove podatek, da v uredniškem odboru revije sedi več kot petdeset priznanih znanstvenikov z vsega sveta, med katerimi je tudi kar nekaj pravih Nobelovih nagrajencev.

Ig Nobelove nagrade pripadajo raziskavam, ki se na prvi pogled zdijo vsaj nenavadne, če ne celo smešne, vendar pri raziskovanju nikoli ne veš, kam te bo pripeljalo in nekatere od njih bi lahko nekoč pripeljale tudi do povsem resnih in pomembnih odkritij. Kar nekaj pravih Nobelovih nagrajencev je pred pravo prejelo tudi alternativno Nobelovo nagrado.

Letos so podelili deset nagrad, naštejmo pa le nekaj, ki so se nam zdele zanimive.

ig2.jpg
Ponarejeni bankovec za deset trilijonov zimbabvejskih dolarjev
splet

Na področju fizike je žirijo najbolj prepričala raziskava mednarodne skupine, ki je odkrivala, kako visokofrekvenčna nihanja vplivajo na obliko deževnikov in ugotovila, da se t.i. Faradayevi valovi lahko vzbudijo tudi v živih organizmih, kar je lahko uporabno pri nadaljnjih raziskavah, na primer pri raziskovanju širjenja živčnih impulzov po telesu.

Alternativno nagrado iz psihologije sta prejela znanstvenika, ki sta ugotavljala povezavo med človekovim obrvmi in – narcizmom. Ugotovila sta, da so ljudje z izrazito urejenimi obrvmi pogosto nagnjeni k samovšečnosti.

Ig Nobelovo nagrado za medicino je prejela skupina iz Belgije in Nizozemske, ki je raziskovala mizofonijo, nelagodje, ki jo ljudem povzroča zvok žvečenja, ki ga povzročajo drugi ljudje.

Tudi alternativno Nobelovo nagrado za mir so podelili, in sicer vladama Indije in Pakistana, za vznemirjanje, ki so si ga diplomati obeh držav medsebojno povzročali tako, da so ponoči drug drugemu zvonili na vratih veleposlaništev, potem pa pobegnili, še preden jih je kdo odprl.

Zanimiva pa je bila tudi raziskava na področju ekonomije. V njej so sodelovali znanstveniki iz kar trinajstih držav z vseh celin, tema pa je bila – povezava ekonomskega stanja prebivalcev in – poljubljanja. Ugotovili so, da se v državah, kjer se je za vsakdanjo dobrobit potrebno bolj boriti, pari med seboj bolj poljubljajo, kar igra pomembno vlogo pri ohranjanju stabilnih medsebojnih vezi tudi v kriznih časih.

Seveda tudi nagrajenci Ig Nobelove nagrade domov ne odidejo praznih rok. Letos so tako dobili PDF datoteko s slikami in navodili, kako izdelati papirnato škatlo s prizori letošnje teme, ki se vrsti okoli hroščev, finančni del nagrade pa je obsegal ponarejen bankovec za trilijon zimbabvejskih dolarjev.

Vse nagrade pa so nagrajencem izročili pravi Nobelovci.Sicer pa si celotno podelitev letošnjih alternativnih Nobelovih nagrad ogledate v spodnjem posnetku. Dolg je sicer dobro uro in četrt,  vendar se ga splača pogledati - zabavno je.