Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Bi poskusili pivo s helijem?

kl, 05.08.2020 14:00:13

Po internetu že nekaj časa kroži posnetek dveh moških, ki poskušata pivo s helijem in potem umirata od smeha, ker se jima spremeni glas.

Delite na:
Bi poskusili pivo s helijem?
Poskušanje piva s helijem youtube

Dva moška, domnevno Nemca, poskušata pivo, ki naj bi vsebovalo helij. Ko popijeta požirek, spregovorita in se skoraj zlomita od smeha, ker se jima glas popolnoma spremeni - podobno, kot pri vdihavanju helija iz balona. To storita trikrat.

Posnetek, ki si ga lahko ogledate spodaj, je postal pravi hit in mnogo ljudi, ki si ga je ogledalo, ali delilo na družabnih omrežjih, vključno z avtorjem tega članka, si je zaželelo, da bi to pivo poskusilo. Videti je zares zabavno in kaj takega bi bila krasna ideja za kakšno druženje s prijatelji za vikend.

Vendar, ali je pivo s helijem moč kje kupiti? Ga je mogoče sploh narediti? Kako? Seveda, odgovor zagotovo poznata stric Google ali pa teta Wikipedia.

Raziskovanje ni trajalo dolgo. Že med prvimi zadetki je google pokazal "kruto resnico". Posnetek je v resnici lažna vest, fake-news.

Podrobnejša razlaga, ki jo je ponudila spletna stran o pivu, pove, da piva s helijem ni mogoče narediti iz treh glavnih razlogov:

1. Helij, ki je žlahtni plin in zato zelo nereaktiven, ni topen v vodi, torej tudi ne v pivu;

2. Če bi poskusili v pivo natočiti tekoči helij, je treba vedeti, da se helij iz tekočega v plinasto stanje spremeni že pri -220 stopinjah celzija, in ker je pivo veliko toplejše, bi ga spreminjanje helija iz tekočine v plin v hipu zmrznilo;

3. Tudi, če bi vam nekako uspelo plinasti helij spraviti v pivo, bi se le-to takoj burno spenilo, kozarec pa bi lahko tudi razneslo. Še preden bi morebitno peno spravili po grlu, bi helij že zdavnaj izhlapel.

Takšna je torej resnica. No, potem pa nič. Ampak video pa še vedno izgleda nadvse smešno, kajne?