gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Nokia bo gradila komunikacijsko mrežo na Luni

kl, 21.10.2020 09:00:13

Izgradnja komunijacijskega sistema je predpogoj za stalno človekovo prisotnost na našem naravnem satelitu. Nasa namerava ljudi spet poslati na Mesec leta 2024.

Delite na:
Nokia bo gradila komunikacijsko mrežo na Luni
Nokia bo gradila komunikacijski sistem na Luni splet

Nokio je za partnerja pri izgradnji 4G sistema izbrala ameriška vesoljska agencija Nasa. Ta želi poslati človeško odpravo na naš satelit in sicer leta 2024, ko bo od zadnjega pristanka človeka na Luni minilo 52 let.

Z vzpostavitvijo komunikacijskega sistema v vesolju bo tako izpolnjen predpogoj za stalno prisostnost človeka na Mesecu v prihodnosti. Nasa namreč v okviru programa Artemis namerava na satelitu izgraditi tudi stalno naselje.

Nokia naj bi komunikacijski sistem izgradila do leta 2022 skupaj z ameriškim podjetjem Intuitive Machines. Dele omrežja bodo na mesečevo površino poslali z vesoljskim plovilom tega podjetja, tam pa se bo mreža konfigurirala sama in tako postavila prvi LTE komunikacijski sistem na našem naravnem satelitu.

Mreža bo omogočala prenos vrste podatkov, med drugim upravljanje in nadzor nad lunarnimi roverji, navigacijo v realnem času in prenost videozapisov visoke ločljivosti.

Doslej so za komunikacijo uporabljali radijske valove, ki pa so bili v primerjavi z načrtovanim sistemom prepočasni. Seveda pa postavitev mreže predstavlja precejšen tehnološki zalogaj že zato, ker na Luni v primerjavi z Zemljo vladajo ekstremne razmere. Sčasoma pa bodo ta sistem nadgradili tudi s 5G tehnologijo.