stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Največje tehnološke zablode zadnjih desetletij

kl, 02.08.2020 17:31:09

Slišati in videti je bilo obetavno, na koncu pa so "težko pričakovane novosti" izpadle le kot muhe enodnevnice ali pa celo žalostno propadle.

Delite na:
Največje tehnološke zablode zadnjih desetletij
Blackberry splet

Sodobna tehnologija z velikimi koraki stopa naprej in nam spreminja vsakodnevno življenje s svojimi napravicami in sistemi, ki bi še nedavno tega veljali skorajda za čudežne. V poplavi teh "čudežev" pa jih je bilo kar nekaj, ki smo jih z veseljem (pa tudi skepso) komaj čakali, na koncu pa se je izkazalo, da gre za veliko kričanja za nič.

Poglejmo pet največjih zablod sodobne tehnologije iz zadnjih 20 let.

google-glass.jpg
Google glass
splet

Googlova očala (2013)

Napovedovala so popolno revolucijo. Ko bi jih nataknili, bi lahko kot na ekranu hkrati spremljali "vse živo" - od podatkov o tem, kaj gledamo, lokacije, ure, pa do tega, kje so najbližje restavracije ali  banke in trgovine ...  Samo ukazati bi morali. Z vgrajeno kamero in povezavo z internetom bi lahko tudi drugi videli, kje smo in kaj gledamo. Očala so v resnici izdelali, vendar so prišla na tržišče "prehitro". Njihova cena je bila precej zasoljena, pojavili pa so se tudi mnogi pomisleki glede varovanja zasebnosti. Očala so po dveh letih nehali izdelovati, je pa Google lani najavil novejšo verzijo.

facebook_phone.jpg
Facebook Phone
splet

Facebook Phone (2013)

Že od takrat, ko so se prvič pojavile govorice o telefonu velikana socialnih omreži, so se o njem širile mnoge govorice in ugibanja. Na koncu smo dobili HTC s sistemom android, ki je bil usmerjen k Facebooku. Telefon je bil tako neuspešen, da je njegov prozivajalec ceno kaj kmalu spustil na 99 centov in ta se ni spremenila vse do telefonovega popolnega zatona.

google_plus.JPG
Google+
splet

Google + (2011-2019)

Poskus spletnega velikana, da bi ustvaril svoje konkurenčno socialno omrežje, ki bi povezalo Google Drive, YouTube in Blogger, je trajal kar osem let. Napovedali so ga z velikim pompom in prvi teden so dostop do njega omogočili samo izbrancem. Potem so ugotovili, da ekskluzivnost ni bila dovolj dobra taktika in vrata so na široko odprli vsem zainteresiranim. Vendar zamisel kljub močni rasti v prvih letih ni doživela pravega odziva, poleg tega pa uporabniki niso dočakal vseh obljubljenih sprememb, pa tudi privlačnost platforme, kljub redizajnu leta 2015 ni dosegala Faebookove, zato so jo lani aprila dokončno ukinili.

blackberry.jpg
Blackberry
splet

BlackBerry

Pred iPhoneom je bil BlackBerry oz. "CrackBerry", kot so ga poimenovali navdušeni ljubitelji. Za mnoge so bili prva izbira in so imeli možnost povezave z internetom, dostop do elektronske pošte, omogočali so tudi klepetanje s svojim messengerjem in druge zabavne reči. Leta 2011 so jih prodali 50 milijonov. Čas pa je tekel in telefon ni doživel večjih sprememb, proizvajalec je vztrajal pri značilni fizični tipkovnici namesto zaslona na dotik, ki je postal vedno bolj popularen.

Čeprav so ti telefoni še sedaj v uporabi, pa so vodilno vlogo že zdavnaj prevzeli super zmogljivi pametni telefoni, ki pa jim je BlackBerry navsezadnje utrl pot.

segway.jpg
Segway
splet

Segway

Morda noben drug "gadget" iz področja prevoznih sredstev na začetku novega stoletja ni sprožil tolikšnega navdušenja kot to vozilo za eno osebo, ki ga je moč upravljati z nagibanjem telesa. Na koncu je namesto množične uporabe pristal predvsem kot prevozno sredstvo za turiste in za delavce v velikih prodajnih centrih. Eden izmed krivcev za globalni neuspeh je zagotovo tudi precej visoka cena, ki ne more konkurirati trenutno popularnim in veliko bolj dostopnim in predvsem lažjim motornim skirojem.