mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Moški z nižjimi glasovi pogosteje varajo

kl, 09.10.2020 14:45:26

Višina moškega glasu lahko napove, kako nagnjen je k varanju, pravi raziskava. Za ženske glasove pa to ne velja.

Delite na:
Moški z nižjimi glasovi pogosteje varajo
Moški z nižjimi glasovi so bolj nagnjeni k nezvestobi splet

Skupina kitajskih raziskovalcev je naredila študijo, v katero so zajeli 116 heteroseksualnih moških in 145 heteroseksualnih žensk. Vsi so morali prebrati stavek, to pa so posneli, tako da so imeli zabeleženo višino njihovega glasu. Potem so morali izpolniti tudi vprašalnike, v katerih so odgovarjali tudi na to, kako so pripravljeni na zvestobo oziroma ali razmišljajo o nezvestobi oziroma ali so že prevarali svojega patnerja ali partnerko.

Analiza zbranih podatkov je pokazala, da so moški z nižjimi glasovi bolj nagnjeni k varanju svojih partnerk in so se pripravljeni tudi manj zavezati romantičnemu odnosu, medtem ko za ženske tega niso mogli potrditi.

Sicer raziskovalci pravijo, da je treba pri tem upoštevati tudi nekatere druge okoliščine. Udeleženi v raziskavi so bili študentje približno iste starosti in večinoma so bili v zvezah, ki so kratko trajale. Njihova spolna dinamika in koncept zakonske zveze se tako zagotovo razlikujejo od starejših oseb. 

Prav tako je študija temeljila zgolj na osebah iz kitajskega kulturnega območja, ki koncept zakonske zveze ali partnerstva dojema drugače kot druge kulture.

Zato želijo v prihodnje raziskavo temu primerno razširiti še na druga okolja in ostale generacije in ugotavljali, ali je ta pojav splošen, pa tudi ali je odvisen tudi od nivoja hormonov (predvsem spolnih) pri anketirancih, pravijo raziskovalci.

Študija je bila objavljena v znanstveni reviji "Personality and Individual Differences" ("Oebnost in razlike pri posameznikih")