stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Med Slovenijo in Francijo številne priložnosti za poglobitev sodelovanja

Oglasno sporočilo, 11.03.2024 11:32:31

Udeleženci Slovensko-francoskega poslovnega foruma, ki je v petek potekal v Kranjski Gori so se strinjali, da Francija in Slovenija ponujata številne priložnosti za podjetja iz obeh držav.

Delite na:
Med Slovenijo in Francijo številne priložnosti za poglobitev sodelovanja
Luka Vovk

Posebej so izpostavili številne priložnosti za sklepanje partnerstev, ki se odpirajo v vesoljskem sektorju ter v okviru prihajajočih olimpijskih in paraolimpijskih iger v Parizu. Na dogodku sta Slovenska vesoljska pisarna ter francoski nacionalni Center za vesoljske študije (CNES) podpisala tudi pismo o nameri za poglobitev dvostranskega sodelovanja na področju vesolja.

Francija je ena glavnih zunanjetrgovinskih partneric Slovenije in eden od prednostnih tujih trgov za slovenska podjetja v okviru vladnega načrta za internacionalizacijo slovenskega gospodarstva. Današnji Slovensko-francoski poslovni forum je bil namenjen poglabljanju obstoječih stikov v inovativnih sektorjih in ustvarjanju novih poslovnih priložnosti med državama, zlasti v vesoljskem in športnem sektorju.

Udeležence je uvodoma nagovoril Matevž Frangež, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport: »Inovacije v znanosti so naša najbolj varna pot v prihodnost. Smo pred verjetno največjo transformacijo globalnega gospodarstva v novejši zgodovini. To vidimo kot veliko grožnjo, ki pa je hkrati priložnost, da postanemo ponovno vodilni. Enotni evropski trg je naša največja moč, ki ponuja priložnosti za mala in velika podjetja, da preko sodelovanja in inovacij, osvojimo nove načine poslovanja. Ti morajo biti tako trajnostni, kot etični in odgovorni.« Glede podpisa pisma o nameri za poglobitev sodelovanja na področju vesolja je dejal: »Hvaležni smo za priložnost, da še poglobimo sodelovanje in omogočimo slovenskemu vesoljskemu sektorju priložnost, da sodelujejo v skupnih projektih z velikimi sistemskimi integratorji. Podpis pa je še posebej pomemben zaradi naših ambicija za polnopravno članstvo v Evropski vesoljski agenciji (angleško European Space Agency – ESA).«

V nadaljevanju je francoska veleposlanica v Sloveniji Nj. Eks. Florence Levy spomnila na tradicionalno dobre odnose med obema državama in poudarila: »Medtem ko digitalna preobrazba in zeleni prehod preoblikujeta industrijo, lahko francosko-slovenska partnerstva na področju vesolja, umetne inteligence, tehnologije veriženja podatkovnih blokov (blockchain), e-mobilnosti, obnovljivih virov energije in rešitev za pametna mesta postavijo nove standarde inovativnosti in učinkovitosti. Skupni raziskovalni programi in inovacijski grozdi lahko služijo kot platforme za skupno rast in tehnološki napredek.« Poudarila je, da je Francija gonilna sila na področju inovacij in tehnološkega napredka, saj je že četrto leto zapored uvrščena na prvo mesto naložbenih destinacij v Evropi.

Rok Capl, direktor SPIRIT Slovenija: »Slovenija je izrazito izvozno usmerjena, pretežno na trge, ki so nam blizu, tako zemljepisno kot kulturno. Skoraj tri četrtine vse prodaje na tujih trgih namreč izvedemo v Evropski uniji. Že vrsto let izvajamo različne aktivnosti za spodbujanje gospodarskega sodelovanja tudi na francoskem trgu, ki za slovenska podjetja ponuja ogromen potencial, tako na področju vesolja kot v športni industriji. Trdno sem prepričan, da smo z današnjim podpisom pisma o nameri na pravi poti, da izkoristimo še več priložnosti, ki nas zanimajo – v vesoljski industriji in povezanih področjih: digitalna tehnologija, umetna inteligenca, proizvodnja, trajnost in druga.«

Prvi del poslovnega foruma je bil posvečen vesoljski industriji obeh dežel. Ta v Evropski uniji predstavlja skoraj 60.000 delovnih mest in 8 milijard evrov prometa. Sicer je bil dogodek nadaljevanje aktivnosti po lanskem obisku slovenske delegacije pri različnih akterjih na področju vesolja v Franciji, v mestu Toulouse.

Na dogodku sta bila podrobno predstavljena slovenski in francoski vesoljski sektor ter dosedanje sodelovanje med državama na tem področju s priložnostmi za njegovo okrepitev v prihodnosti ter številni primeri dobrih praks. Slovenija je v zadnjih letih uspela zgraditi obetaven vesoljski sektor, ki ga sestavlja več kot 40 malih in srednjih podjetij in vključuje razvojno-raziskovalne institucije ter sodelovanje z različnimi institucijami in univerzami. Ta so uspela prevzeti vodilno vlogo na posameznih nišnih vesoljskih področjih, predvsem na področju opazovanja Zemlje, razvoja nekaterih inovativnih tehnologij in novih materialov. Pomemben tehnološki dosežek predstavljajo tudi trije slovenski sateliti v vesolju, zato slovenska podjetja v vesoljskem sektorju predstavljajo obetajoč prebojni ekosistem na področju inovacij in dejavnosti v vesolju in z možnimi aplikacijami na Zemlji.

Francoski predstavniki so se strinjali, da bi lahko obe državi na področju vesolja delovali komplementarno, upoštevajoč vodilno vlogo Francije, ki zagotavlja 40 % evropskih delovnih mest v tem sektorju ter odličen slovenski ekosistem za inovacije, tako na področju raziskav kot industrijskega razvoja. Poudarili so, da je pomembno, da v strateškem sektorju delujemo povezano kot Evropejci, tako da združimo vire in znanja vseh, saj smo na ta način lahko najboljši.

Na forumu je bilo podpisano tudi pismo o nameri za poglobitev dvostranskega sodelovanja na področju vesolja med Slovensko vesoljsko pisarno, ki deluje v okviru Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport er francoskim nacionalnim Centrom za vesoljske študije (CNES). Podpis pisma o nameri kaže na politično voljo za okrepitev sodelovanja na področju vesolja med Slovenijo in Francijo.

Tanja Permozer, vodja Slovenske vesoljske pisarne, je ob tem povedala: »Slovenski vesoljski sektor se v zadnjem času hitro razvija in krepi svojo mednarodno prisotnost. Veliko pozornosti namenjamo krepitvi mednarodnega sodelovanja. To je tudi pomemben del Slovenske vesoljske strategije in tudi ključno v naših prizadevanjih za polnopravno članstvo v ESA. Francija je kot ena evropskih velesil na področju vesolja s številnimi sistemskimi integratorji tista, s katero si še posebej želimo okrepiti sodelovanje. Veseli me, da smo podpisali pismo o nameri za sodelovanje s CNES, kar je še dodatno priznanje in spodbuda za slovenski vesoljski sektor. Upam, da bomo na podlagi vzpostavljenih stikov med slovenskimi in francoskimi podjetji to sodelovanje še nadgradili ter k sodelovanju spodbudili tudi nove partnerje.«

Bernard Luciani, pomočnik direktorja za mednarodne odnose na CNES je pozdravil podpis pisma o nameri, ki pomeni novo stopnjo v sodelovanju med Francijo in Slovenijo v vesoljskem sektorju: »Za CNES so ambicije Slovenije v tem sektorju, ki jih podpirajo visokokakovostna industrija in raziskovalni centri, zagotovilo za plodno sodelovanje, ki bo pripomoglo k razvoju vesoljskih dejavnosti v Evropi.« CNES je pristojen za oblikovanje in izvajanje francoske vesoljske politike in ima skoraj 2400 zaposlenih na različnih lokacijah. Je ena vodilnih vesoljskih agencij v Evropi in svetu, ki med drugim upravlja z edinim evropskim izstreliščem v Francoski Gvajani – Kourou, iz katerega so poleteli tudi prvi slovenski sateliti.

V drugem delu dogodka so bile v ospredju poslovne priložnosti, ki se odpirajo s prihajajočimi olimpijskimi in paraolimpijskimi igrami v Parizu. Gre za odlično priložnost za predstavitve držav in gospodarstev, saj bodo na enem mestu zbrane praktično vse svetovne države, so poudarili. Paul Guiraud, izvršni direktor agencije France Sport Expertise, je sektor predstavil takole: »Francoska podjetja, ki so člance agencije France Sport Expertise, si prizadevajo, da bi bile olimpijske in paraolimpijske igre v Parizu 2024 uspešna na vseh ravneh. Po svetovnem prvenstvu v ragbiju 2023, so olimpijske in paraolimpijske igre nova priložnost za promocijo strokovnega znanja pri organizaciji velikih športnih dogodkov.«

Sledila je razprava med slovenskimi in francoskimi podjetji, v kateri so sodelovali predstavniki podjetij Decathlon, Berk Composites, Seascape, Extreme Experience ter Holcim/Lafarge. Francoski predstavniki so poudarili, da bodo olimpijske in paraolimpijske igre, ki bodo letos poleti potekale v Parizu, tudi priložnost za podporo internacionalizaciji vseh podjetij, ki želijo razvijati svoje dejavnosti v tujini. Športni ekosistem, ki predstavlja 2,6 % francoskega BDP in promet v višini 71 milijard evrov, je plod mednarodnega sodelovanja, vse od načrtovanja opreme do športne vadbe ter številnih storitev. Poudarili so tudi pomen tega sektorja v francosko-slovenskih gospodarskih odnosih, zlasti glede na dejstvo, da ima šport posebno mesto v življenjskem slogu številnih Slovencev.

Po uradnem delu so sledili individualni poslovni pogovori ter mreženje med slovenskimi in francoskimi podjetji ter obisk Laboratorija za gravitacijsko fiziologijo Instituta Jožef Stefan, ki deluje v sklopu Nordijskega centra Planica.

Udeleženci današnjega dogodka so se strinjali, da je med Slovenijo in Francijo še veliko potencialnih priložnosti za vzpostavitev in okrepitev gospodarskega sodelovanja tako v vesoljski industriji, kot tudi na športnem in ostalih področjih ter se zavezali, da bodo delovali v smeri spodbujanja podjetij obeh držav k poslovnemu sodelovanju.

Dogodek so skupaj pripravili SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Francosko veleposlaništvo v Sloveniji, Francosko-slovenski poslovni klub v Sloveniji ter Slovensko-francoski poslovni klub v Parizu.