Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

MateBook 13 test (2020): majhen na videz a velik po zmogljivosti

Oglasno sporočilo, 23.09.2020 10:02:37

Delite na:
MateBook 13 test (2020): majhen na videz a velik po zmogljivosti
Huawei_MateBook Huawei

Vsestranski prenosnik z minimalno napakami

Z družino MateBook 13 je najmanši prenosnik iz družine Huawei prenosnikov. Je dovolj majhen za udobno prenosljivost, dovolj zmogljiv, s 33-centimetrskim zaslonom razmerja 2 : 3 primernejši za pisarniške aplikacije, malo slabše pa se izkaže v kakovosti zvoka, vzdržljivosti baterije, pa tudi barve na zaslonu bi lahko bile živahnejše.

Oblikovno se zgleduje po minimalizmu

Model, ki smo ga dobili na test, se v zmogljivosti uvršča v vrh, česar so predstavniki družine sposobni. Intelov procesor i7 desete generacije med igranjem video iger podpira grafična kartica Nvidia MX250, vse skupaj pa zaokrožujejo na dotik občutljiv zaslon visoke ločljivosti, 16 GB delovnega pomnilnika in disk SSD v izmeri 512 GB. Kljub temu da je v majhnem, tankem ohišju teže 1,32 kg, pretiranega gretja nismo zasledili. Ko pa se prenosnik spopada s težjimi opravili, ventilator ni preglasen. Niso pa vsi v družini nabiti z močjo, zato boste privarčevali kar nekaj denarja, če se boste odločili za model s procesorjem i5, integrirano grafiko in z zaslonom neobčutljivim na dotike.

Huawei
Huawei_MateBook
Huawei

Ker je tanek, oblikovanje pa se zgleduje po minimalizmu, so le trije priključki. Dva USB tipa C, od katerih eden služi tudi za napajanje in kombiniran priključek za mikrofon in slušalke. V dodatku med napajalnikom in prenosnikom, ki ga uporabite po potrebi, pa so še po en USB tipa A, VGA in HDMI. Za sodobne razmere malo, vendar hkrati podobno številnim tekmecem, ki sodijo v isti razred. Škoda pa, da niso nekam »stisnili« vsaj reže za pomnilniške kartice, ki bi verjetno marsikomu prišla prav. Sicer pa v »sklop« povezljivosti sodi še storitev Huawei Share za hitro in celovito povezavo s pametnim telefonom iste znamke, katerega zaslon je nato dosegljiv na zaslonu prenosnika. V tem primeru pa je težava s slabo povezljivostjo zaradi omejenih priključkov manjša. Žal pa vam to kaj dosti ne bo pomagalo, če nimate ustreznega telefona, saj drugi niso podprti. Za udobnejše delo pa bo prav prišlo tudi tipalo prstnih odtisov v tipki za vklop.

Huawei
Huawei_MateBook
Huawei

Osvetljena tipkvnica in vzdržljiva baterija

MateBook 13 sodi med vsestransko uporabne prenosne računalnike, primerne tako za delo, kot tudi za zabavo. Deluje gladko, tudi ko je hkrati odprtih več programov. Se pa boste morali privaditi na ožje zaslonsko razmerje zaslona ločljivosti 2K (2160 x 1440 pik), še posebej, ko boste imeli hkrati odprta dve okni enega zraven drugega, saj sta ožji kot na zaslonih z običajnim razmerjem. Zaradi višje razločljivosti so fotografije polne podrobnosti, besedila pa ostrejša, vidni koti so dobri, svetilnost zaslona je zadovoljiva in sposobna odpraviti z večino odsevi, le barve bi lahko bile malo bolj živahne.

Prenosnik ne poklekne med urejanjem fotografij, omejenost grafičnih zmogljivosti pa se poznajo pri zahtevnem urejanju videa razločljivosti 4K, čemur pa pravzaprav ni namenjen. Dodatna grafična kartica pa vseeno zadošča za igranje večine iger, vendar z nižjimi grafičnimi nastavitvami. Zaradi tega je primeren tudi za občasno zabavo, čeprav ne more pa zamenjati igričarskih.

Huawei
Huawei_MateBook
Huawei

Spodobna sta tudi tipkovnica in sledilna ploščica, čeprav ne dosegata ravno kakovosti obeh v modelu MateBook X Pro. Tipke so dovolj udobne in velike ter dopuščajo hitro tipkanje, čeprav bi lahko imele malo globlji hod, sledilna ploščica pa je velika in primerno odzivna. Tipkovnica je tudi osvetljena, kar vse bolj postaja nujna sposobnost skoraj vsakega prenosnika. Njegov najslabši vidik pa so zvočniki, saj so šibki in zadušeni, zato kakovost glasbe in tudi govora, ni najboljša. Ker pa ima priključek za slušalke, pa tudi vgrajeni vmesnik Bluetooth, je to ena od tistih slabosti, ki jo je relativno preprosto rešiti z dodatnimi zvočniki.

Pomembna lastnost vsakega prenosnika je vzdražljivost baterije. MateBookova zadošča tudi za več kot deset ur predvajanja videa, medtem ko se med brskanjem po spletu in običajnih pisarniških opravilih zna posloviti že po šestih. Še prej pa, če prenosnik poganjate do njegovih skrajnih zmogljivosti.

Huawei
Huawei_MateBook
Huawei