stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Maska, ki se smeji in oponaša vaša usta

kl, 20.10.2020 09:00:00

Zaščitne maske so pri nekaterih nepriljubljene, ker onemogočajo prepoznavo mimike obraza in s tem čustvenega stanja. Obstajajo pa rešitve.

Delite na:
Maska, ki se smeji in oponaša vaša usta
Maska Tylerja Glaiela z LED diodami splet

Videti je, da se zaščitnih mask še nekaj časa ne bomo znebili. Nekateri so se nanje navadili hitro, drugi jih sprejemajo s težavo - bodisi, ker imajo težave z dihanjem, rosenjem očal, nekateri jih vidijo kot "nagobčnike", s katerimi nas (predvsem oblasti) simbolično želijo utišati, ali pa zato, ker težko prepoznajo obrazno mimiko sogovornika, ki nosi masko.

Razumljivo je tudi, da imajo zaradi zaščitnih mask največ težav s komunikacijo predvsem ljudje z okvarjenim sluhom, ki sledijo gibanju ustnic in tako prepoznavajo izgovorjene besede.

Obrazna mimika je eden pomembnih načinov komunikacije med ljudmi, saj z obrazom sporočamo svoje čustveno stanje, ki besednemu sporočilu daje "dodatno vrednost". Večinoma "čustveno govorico obraza" zaznavamo nezavedno in nekateri gibi so nam prirojeni - kot recimo tisti pri nasmehu, joku, strahu, čudenju ali smradu - drugi so naučeni in pogojeni s kulturo.

Območje okoli ust in nosu je še posebej pomembno za obrazno mimiko in prav to območje je z zaščitnimi maskami skoraj popolnoma zakrito.

zaščitna-maska, led-diode, tyler-glaiel
Maska Tylerja Glaiela z LED diodami
splet

Zato je ameriški izdelovalec video igric prišel na idejo, da bi izdelal masko, ki bi lahko posnemala gibanje ust. Tyler Glailel je ustvaril interaktivno masko, ki jo lahko nadzorujemo z glasom in ki se lahko na vašo zahtevo nasmehne. Maska poskuša tudi posnemati gibanje vaših ust s pomočjo LED diod, vdelanih na površino, ima vgrajen mikrofon, na površino pa na površino pa tudi nariše "emotikone" in simbole ali napiše črke in preproste besede, ki jih določimo z daljincem.

Tyler je razvil različne maske, takšne s poljem 6x6 oz. 8x8 LEDic.

Za napajanje služi samo ena baterija, ki jo je moč ponovno napolniti. Maska je pralna, prav tako pa je iz nje mogoče izvleči diode in vse skupaj razkužiti.

zaščitna-maska
Prozorne zaščitne maske
splet

Tyler pa ni edini, ki je razvil "čustveno" masko. S podobnimi idejami so se poigravali tudi drugi, neko dekle pa je v masko preprosto vgradila prozorno "okence" iz plastike, ki razkritva njena usta, obstajajo pa še bolj sofisticirane variante, ki ima poleg prozorne površine vgrajeno še zaščito proti mikro-kapljicam in delcem in virusom in ki jih lahko "odpremo", če moramo jesti ali piti.

zaščitna-maska
Prozorne zaščitne maske, s katerimi lahko pijemo ali jemo
splet

Na videoposnetkih spodaj si poglejte Tylerjevo in še nekatere druge rešitve (vsi posnetki so v angleščini)