sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

skrito-v-raju Njena.si

Markov oče skupaj z gledalci izvedel skrivnost ...

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Kaj mislimo, da vemo o novem iPhoneu 5G

kl, 07.09.2020 16:30:00

Novi Applov mobilnik, ki bo prirejen za delovanje v omrežju 5G je menda tik pred vrati. Govorice, kakšen bo in kaj bo omogočal pa že dolgo krožijo. Kaj torej vemo, ali pa mislimo, da vemo...

Delite na:
Kaj mislimo, da vemo o novem iPhoneu 5G
iPhone splet

Novega iPhonea se še vedno drži oblak skrivnostnosti. O njem ne vemo toliko, kot recimo o novem Google Pixelu in Samsung Galaxyju, pa vendar se na podlagi koščkov, ki krožijo po internetu, da sestaviti vsaj približno sliko tega, kar nam bo Apple ponudil.

Velikost

Zanesljivi viri, ki običajno dobro pokrivajo in uganejo novosti iz Appla se strinjajo recimo o velikosti. Tako naj bi nova različica iPhonea bila na voljo v štirih velikostih: 5.4-inčni model, dve različici s 6,1 inča in novi 6,7 palčni model, ki bo večji od iPhone 11 Pro, prav tako pa naj bi imel tudi večji zaslon.

Tako vsaj napovedujejo analitik Ming-Chi Kuo, The Wall Street Journal in Bloomberg, ki so se dosedaj pokazali kot zelo zanesljivi pri napovedih o Applovih novostih.

Oblika

Doslej se je Apple držal osnovne oblike - pravokotnik z zaobljenimi robovi - že od iPhonea 6 iz leta 2014. Vendar naj bi bilo letos drugače. Viri napovedujejo ravne robove, kot so jih imeli iPhonei 4, 5 in SE.

5G

Letošnja generacija iPhoneov naj bi bila prva, ki jo bo podpiralo tudi 5G omrežje. To seveda pomeni, da bodo novi Applovi telefoni izkoriščali vse prednosti hitrejšega prenosa podatkov, v kolikor ga bodo seveda omogočali lokalni operaterji

Zaslon

Menda lahko pričakujemo OLED zaslon. Apple je namreč kljub temu, da se je velik del industrije mobilnih telefonov že pred časom premaknil k tem zaslonom, še do lani obdržal LCD zaslon. Razlika med zaslonoma je v tem, da se na OLED zaslonu prižiga in ugaša vsak piksel posebej in OLED zaslon izključi vse piksle, ki so črni. To pa prinaša močnejšo črnino in resničnejše, bolj žive barve, pa tudi daljše življenje baterije.

Kamere

Poleg dvojne ali celo trojne kamere naj bi novi iPhone imel nameščen tudi LIDAR senzor, ki lahko zaznava objekte v okolici z uporabo laserjev. To bi, vsaj v teoriji omogočalo boljšo povečavo in boljšo izkušnjo t.i. razširjene resničnosti (augmented reality), ki jo uporabljajo mnogi, ki objavljajo "storije" na družabnih omrežjih.

Škatla brez polnilca in slušalk

Ena največjih sprememb naj bi bila, da nova kolekcija iPhoneov v škatli ne bo več imela polnilca in slušalk, napovedujejo viri. Morda  Apple s tem poskuša postati okolju prijaznejši, saj bo s tem zelo zmanjšal tako imenovane e-odpadke - odpadke, ki jih predstavljajo izrabljeni, pokvarjeni oz. odvrženi deli mobilnih naprav, ki predstavljajo vedno večje breme za okolje zaradi vse večje razširjenosti mobilne telefonije.

Procesor

Novi iPhonei naj bi imeli znatno izboljšan procesor, ki bo močno izboljšal kvaliteto programov, ki podpirajo umetno inteligenco in razširjeno resničnost. V imenu naj bi procesor imel oznako A14 in dodatek "Bionic", ki napoveduje izboljšano hitrost pri procesiranju podatkov.

Ime

Ime ostaja popolna skrivnost. Ugibanja se največ vrtijo okoli iPhone 12, iPhone 12 Pro in podobnih. S štirimi novimi modeli, ki jih je Apple letos že predstavil kot naslednike iPhonea SE, bi ime "iPhone 11 Pro Max", glede na vse spremembe, ki se obetajo, zvenelo najmanj smešno.

Pod člankom si oglejte tudi enega izmed videov, ki predstavljajo morebitno podobo novega iPhonea (v angleščini)