ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

ana maria mitic 12 Svet24.si

Ana Maria Mitič bi se zabavala ob zaprepadenih ...

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

d32_scurkinaseljeoba Svet24.si

Stanovalci so ščurke našli pod kuhinjskimi ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Tjaša Železnik Njena.si

Slovenska igralka pokazala prelepe noge

Iskali bomo življenje na Marsu

kl, 30.07.2020 19:00:02

Nasa je proti Marsu izstrelila raketo z robotom, ki bo na rdečem planetu iskal življenje. Dodali pa so še helikopter. Obe napravi bosta iskali sledi življenja.

Delite na:
Iskali bomo življenje na Marsu
Robot (rover) Perseverance, ki bo na Marsu iskal sledi življenja nasa

Šestkolesni in eno tono težak rover, ki so ga poimenovali "Perseverance" (vztrajnost, vzdržljivost)  in komaj 1,8 kilograma težak helikopter, ki so mu nadeli ime "Ingenuity" (iznajdljivost, domiselnost) bosta na Mars prispela februarja prihodnje leto.

mars, jezero, krater, ingenuity, misija, nasa, perseverance
Položaj kraterja Jezero na Marsu
splet

Tam bosta pristala v kraterju, ki nosi nam domače ime, "Jezero". Rover, ki je v bistvu robot, bo tam zbiral vzorce tal in kamnin, ki morda vsebujejo sledi nekdanjega življenja. Da bi na Marsovi površini življenje obstajalo v tem trenutku, je namreč zelo malo verjetno, saj so pogoji na rdečem planetu za življenje, kot ga poznamo, praktično nemogoči. Kljub temu ima rover instrumente, ki lahko neposredno zaznajo sledi, ki kažejo na prisotnost življenja, bodisi trenutnega ali fosiliziranega. Tovrstnih instrumentov dosedanji štirje roverji, ki smo jih poslali na Mars, niso imeli.

Perseverance bo na Marsu življenje iskal eno leto.

Ker pa bodo rezultati, kakršnikoli že bodo, verjetno naleteli na veliko dvoma, so znanstveniki sklenili, da bo robot najbolj zanimive vzorce "zapakiral", konec desetletja pa jih bodo poskusili z novimi misijami prepeljati nazaj na Zemljo, kjer jih bodo ponovno pregledali v tukajšnjh laboratorijih.

mars, jezero, krater, ingenuity, misija, nasa, perseverance
Helikopter Ingenuity, ki bo poletel na Marsu
nasa

Zakaj tudi helikopter?

Roverju so pri Nasi dodali tudi mini helikopter, "Ingenuity", težak komaj 1,8 kilograma. Njegova naloga bo samo preizkusiti, kako se obnašajo leteče naprave v Marsovi zelo redki atmosferi. To bo prvi tovrstni preizkus v zgodovini vesoljskih raziskovanj, zanj pa so se odločili, ker bo "zračna pomoč" robotom na Marsu ali drugih planetih in lunah z atmosfero, v prihodnosti lahko še zelo pomembna. Doslej so namreč vse raziskave bile omejene zgolj na površja. Ingenuitiy se bo od matičnega robota "odlepil", ko bo "ugotovil", da so razmere ugodne za polet. V naslednjem mesecu naj bi predvidoma poletel petkrat, vsak polet pa bodo seveda podrobno spremljali z Zemlje. Kako bo Ingenuity poletel in letal, pa si poglejte na spodnjem posnetku, ki so ga pripravili v britanskem BBC-ju.

mars, jezero, krater, ingenuity, misija, nasa, perseverance
Krater Jezero na Marsu
nasa

Zakaj prav krater "Jezero"?

Krater, ki leži blizu Marsovega ekvatorja, je poimenovan po majhnem bosanskem kraju, "Jezero". To ime je dobil leta 2007, tako pa se je odločila mednarodna astronomska unija, ki majhnim kraterjem na Marsu podeljuje imena.

Krater je sicer "majhen" samo v astronomskem smislu, saj ima sicer kar 40 kilometrov premera, globok pa je največ 500 metrov.

Znanstveniki menijo, da je na tem mestu pred milijardami let bilo jezero vode in kolikor vemo, voda lahko pomeni življenje. Seveda je voda, če je tam bila, že zdavnaj izginila. Vendar, če je bilo v njej tudi življenje, je to lahko pustilo sledi na kamninah.