testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Poklici kronanih glav

kl, 08.10.2020 17:15:17

Malokdo ve, kaj so kralji in kraljice, princi in princese sploh po poklicu. Kakšne šole so končali, če sploh.

Delite na:
Poklici kronanih glav
Vojvoda in vojvodinja Cambriška sta se spoznala med študijem. Ona je študirala umetnostno zgodovino, on pa geografijo. Profimedia

Biti kralj ali kraljica je bolj delovno mesto, kot poklic. In za razliko od vseh drugih je to delovno mesto, da katerega pravico dobiš z rojstvom v pravi družini. Čeprav so vsi monarhi tudi že v davnini običajno bili precej izobraženi, pa jih je malo obiskovalo šole ali univerze. Znanje so dobivali predvsem ali izključno s tutorji - domačimi učitelji - in na koncu niso dobili spričeval ali diplom.

Angleška kraljica Elizabeta I. je bila ena najbolj izobraženih ljudi svojega časa. Že od petih let se je učila latinščine, na koncu je tekoče govorila kar šest jezikov, poučevali pa so jo tudi o matematiki, logiki, filozofiji, retoriki, zgodovini, literaturi, geometriji in teologiji. Poleg vsega tega je imela tudi "ne-akademski predmetnik" - učila se je jahanja, plesanja, igranja inštrumentov in celo lokostrelstva.

Njena soimenjakinja, današnja britanska kraljica Elizabeta II. je imela v tem smislu manj izobrazbe. Sicer so jo poučevali domači učitelji in varuške, vendar si je za vladanje potrebno znanje pridobila šele po tem, ko je njen oče dokaj nepričakovano prevzel britansko krono, sama pa je postala prestolonaslednica. Tako so jo visokošolski učitelji iz univerze Etton učili predvsem pravnih predmetov - ustavnega prava in zgodovine angleškega prava, ker pa je kot britanski monarh tudi vodja anglikanske cerkve, jo je o teologiji poučeval canterburyski nadškof, najvišji cerkveni dostojanstvenik za monarhom. Kraljica sicer tekoče govori tudi francosko, jezika pa se je naučila od svojih varušk, ki so bile skoraj vse Francozinje. Zna pa tudi sama popravljati avtomobile, saj je med drugo svetovno vojno nekaj tednov služila v ženskih vojaških enotah, katerih naloga je bilo vzdrževanje vozil.

kate 3
Vojvoda in vojvodinja Cambriška sta se spoznala med študijem. Ona je študirala umetnostno zgodovino, on pa geografijo.
Profimedia

Medtem ko so kralji oziroma bodoči kralji že v prejšnjem stoletju obiskovali univerze in jih nekateri tudi zaključili, za kraljice to ni bilo pogosto. Tako bo vojvodinja Cambriška, ko bo (če bo) postala kraljica, prva kraljica v britanski zgodovini z univerzitetno izobrazbo. Vojvodinja Catherine je namreč končala študij umetnostne zgodovine na univerzi St. Andrews, kjer je spoznala svojega bodočega moža, princa Williama, ki je tam prav tako študiral. William je diplomiral iz zemljepisa. Pred tem je William eno leto študiral umetnostno zgodovino na škotski univerzi, vendar je kasneje zamenjal smer in diplomiral.

Princ Harry študija ni dokončal. Je pa zato njegova žena, vojvodinja Susseška (Meghan Markle) diplomirala iz gledališča in mednarodnih odnosov.

Princ Charles.jpg
Princ Charles je bil prvi britanski prestolonaslednik z diplomo.
Reuters

Oče obeh princev, prestolonaslednik Charles, je prav tako univerzitetno izobražen in je bil prvi britanski prestolonaslednik z diplomo. Študiral je argheologijo, antropologijo in zgodovino, posebej pa še zgodovino Walesa in valižanski jezik, ki ga govori tekoče.

Večina mlajših članov britanske kraljeve družine ima sedaj univerzitetno izobrazbo raznih smeri. Princesa Eugenie je tako recimo diplomirala iz književnosti, umetnostne zgodovine in politologije, njena sestra princesa Beatrice pa iz zgodovine in zgodovine idej. Njuna sestrična Zara Phillips je medtem zaključila študij fizioterapije za konje.

Kralji in kraljice drugod po svetu so danes večinoma akademsko izobraženi. Prav tako so ponavadi študirali na prestižnih svetovnih univerzah, od britanskega Cambridgea, pariške Sorbonne do ameriških univerz.

kraljica margareta danska
Margareta II. Danska je po izobrazbi tudi arheologinja.
Wikipedia

Španski kralj Felipe VI. je pravnik in ekonomist, ima pa tudi magisterij iz zunanje politike. Danska kraljica Margareta je arheologinja in politologinja, obiskovala pa je tudi predavanja iz ekonomije. Govori pa šest jezikov (poleg nizozemskega še danski, švedski, nemški, francoski in angleški jezik).

Švedski kralj Karl XVI. je ekonomist, njegova hči princesa Victoria, prestolonaslednica, pa je diplomirala iz politologije in mirovnih študij.

charlotte 2 profi.jpg
Monaška princesa Caroline je diplomirana filozofinja
Profimedia

Tudi monaška princesa Charlotte je diplomirala in sicer iz filozofije na pariški Sorboni.

Tudi kraljeve glave bolj eksotičnih držav imajo doma uokvirjene diplome. Tajska princesa Maha Chakri je z odliko diplomirala iz zgodovine in jezikov Sanskrt in Pali.

Saudski kralj Sultan bin Abdulaziz Al Saud, sicer formalne diplome nima, je pa s pomočjo domačih učiteljev že od mladih let pridobival znanje o sodobni kulturi, religiji in diplomaciji. Večina njegovih sinov pa je ali pa še obiskuje univerze, kjer študirajo politiko, ekonomijo ali pravo.