GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

e-Estonija - primer digitalne družbe

kl, 10.09.2020 14:00:19

Danes je Estonija primer države, ki je poenostavila skoraj vse birokratske postopke. Samo poročiti in ločiti se ne morete preko interneta, vse ostalo je digitalno.

Delite na:
e-Estonija - primer digitalne družbe
Estonija je poenostavila 99% vseh birokratskih postopkov splet

Imeti državo pomeni veliko birokracije - to vemo tudi iz lastnih izkušenj - in za navadnega državljana dostikrat sprehajanje od vrat do vrat z nikoli dovolj obrazci, potrdili in drugimi papirji. Da o stroških ne govorimo.

Estonija je za mnoge neka mala, obskurna državica "tam nekje na severu", "nekdanja Rusija". Vendar se je baltska republika, v kateri živi 1,3 milijona ljudi, odločila, da bo svet prehitela "po desni" z digitalizacijo družbe. In to jim je tudi uspelo.

e-estonija1_talin.jpg
Estonija je postala najnaprednejša digitalna država v Evropi
splet

Danes je Estonija primer prave digitalne revolucije, ki je poenostavila skoraj vse birokratske postopke. Po osamosvojitvi leta 1991 se je namreč v državi pojavil problem, ker niso imeli dovolj ljudi, ki bi delali v javnem sektorju, pa tudi če bi jih imeli, niso imeli dovolj denarja, da bi jih lahko plačali.

Tako se je porodila ideja, da bi celoten sistem digitalizirali ter tako ne le olajšali postopke, pač pa dolgoročno tudi privarčevali. Pri tem so pazili, da digitalni sistem zgradijo sami, brez tujih vlagateljev ali držav, tako da od njih ne bi bili odvisni.

"Izkoristili smo ves svoj IT potencial, ki smo ga premogli, danes pa je talentov iz tega področja pri nas veliko, tudi zato, ker imamo za sabo leta izkušenj," pravi Florian Marcus, svetovalec v projektu e-Estonija.

Kar 99 odstotkov birokratskih postopkov je mogoče opraviti preko spleta. Samo poročiti in ločiti se ne morete. Vse ostale dokumente pa lahko pridobite ali naredite na internetu. 

e-estonija3_floran_marcus.jpg
Florian Marcus
splet

"Lahko kupite hišo, dobite dovoljenje za posek drevesa, podaljšate licence, prijavite nekaj policiji, tudi zgodovino rabljenega avtomobila, ki ga nameravate kupiti, lahko prevererite na spletu," pravi Marcus in dodaja, da je vse skupaj koristno tudi zato, ker omogoča transparentnost podatkov.

Trenutno imajo državni portal, na katerem lahko državljani dostopajo do 99 odstotkov vseh uslug, ki jih zagotavlja država.Vse je zelo prijazno do uporabnika in enostavno za uporabo. V bodočnosti načrtujejo, da bo vlada gleden na podatke, ki jih ima o državljanih, le-tem sama ponudila svoje usluge.

Tudi hranjenje in posredovanje velike količine podatkov (big data) ni več poseben problem. "Odprete lahko sistem, s katerim na primer lahko preverite, na katerih cestah in koliko je bilo prometnih nesreč. Ti podatki so lahko koristni za lokalne skupnosti, ki se potem lahko odločijo kje in kako bodo prenovile ali spremenile potek ceste, da bi tako zmanjšale število prometnih nesreč na svojem območju," pravi Marcus.

Eden od najvažnejši digitalnih sistemov je zdravstveni sistem.

Vsi zdravstveni kartoni državljanov so shranjeni v enotni bazi podatkov, tako da k zdravniku ni treba nositi nobenih papirjev ali zdravstvenih kartic. Vse je na spletu. Tudi naročanje. Na ta način je mogoče pacientu tudi zagotoviti, da spremlja kdo in kdaj je gledal njegove zdravstvene kartone. S tem pa se vzpostavlja tudi meja med državo in državljani, kajti če nekdo podvomi, da je njegovo kartoteko pogledal nekdo, ki ni pooblaščen za to, lahko to tudi prijavi - seveda tudi digitalno - pristojni inšpekciji.

e-estonija1.jpg
Kartica je hkrati osebna in zdravstvena izkatnica, vozniško dovoljenje, hkrati pa omogoča dostop do vseh uslug, ki jih nudi država na spletu.
splet

Seveda vse to ne bi bilo mogoče brez digitalne identifikacije. Vsi državljani in priseljeni jo morajo imeti. Gre pa za kartico, ki vsebuje čip. "Sam čip ne vsebuje veliko podatkov," pravi Florian Marcus, "kar je zelo dobro. Pomislite samo, da kartico izgubite, na njej pa so zbrani vsi podatki - od tega koga ste volili, da zdravstene dokumentacije. To bi lahko bila katastrofa. Zato je količina podatkov na tem čipu omejena."

Vsak državljan tako dobi osebno kodo, podobno kot je pri nas EMŠO, s katero dostopa do svojih podatkov na spletu. Kartica s čipom pa je hkrati osebna izkaznica, vozniško dovoljenje in zdravstvena izkaznica, lahko pa se uporabi tudi kot članska izkaznica recimo za fitnes ali knjižnico, ali pa za nabiranje potrošniških točk v trgovinah.

Ko se v Estoniji rodi otrok, mu ustvarijo digitalno kodo, ki se poveže z digitalnima kodama njegovih staršev. Doslej so se ti sami morali prijaviti za otroške doklade, od nedavnega pa to naredi država sama tako, da staršema pošlje sporočilo, starša pa v odgovoru samo sporočita številko računa, na katerega naj država izplačuje dodatek.

Izmislili pa so si tudi mobilno identiteto, glede na to, da nekateri državljani kartic ne marajo nosti s seboj. Tako so naredili SIM kartico, ki se uporablja za telefoniranje in pošiljanje sporočil na telefonih, vendar je ta kartica hkrati tudi identitetna kartica z vsemi prej naštetimi možnostmi. Za vstop do osebnih podatkov in državnih sistemov na spletu pa potem potrebujete samo dve PIN številki.

Obstaja pa tudi Smart ID, aplikacija, ki si jo naložite na telefon in preko nje dostopate do vsega. Med drugim lahko odprete tudi podjetje kjerkoli v EU. Pri uporabi Smart ID aplikacije dobite tudi digitalni podpis, s katerim lahko na spletu potrdite pristnost vseh potrebnih dokumentov.

V Estoniji so izračunali, da z uporabo digitalnih podpisov prihranijo do 2 odstotka BDP na leto.

Trenutno imajo državni portal, na katerem lahko državljani dostopajo do 99 odstotkov vseh uslug, ki jih zagotavlja država. Vse je zelo prijazno do uporabnika in enostavno za uporabo. V bodočnosti načrtujejo, da bo vlada gleden na podatke, ki jih ima o državljanih, le-tem sama ponudila svoje usluge.

Na primer - ko se v Estoniji rodi otrok, mu ustvarijo digitalno kodo, ki se poveže z digitalnima kodama njegovih staršev. Doslej so se ti sami morali prijaviti za otroške doklade, od nedavnega pa to naredi država sama tako, da staršema pošlje sporočilo, starša pa v odgovoru samo sporočita številko računa, na katerega naj država izplačuje dodatek.

"Podoben princip bo kmalu mogoč za vse državne usluge, tako da bomo državljanom maksimalno olajšali vse postopke, ki jih morajo urediti," pravi Marcus. "Tako bodo starši lahko otroka vpisali v šolo že nekaj let preden bo ta dovolj star. Na osnovi teh podatkov pa bomo lahko vnaprej izračunali koliko novih ali pa manj učilnic bo potrebno za prihajajoče generacije, ali bo potrebno dodatno zaposliti ali pa morebiti odpuščati učitelje. Na ta način se bomo lahko vnaprej pripravili na morebitne težave in si kupili čas za njihovo optimalno rešitev."