Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Bleščice onesnažujejo vode

kl, 17.10.2020 15:56:01

Popularno ličilo je tudi onesnaževalec rek, jezer in oceanov in uničuje življenje tamkajšnjih prebivalcev.

Delite na:
Bleščice onesnažujejo vode
Bleščice getty images

Že lani so znanstveniki pozvali k popolni prepovedi bleščic, saj naj bi te onesnaževale oceane. Sedaj so o tem našli prve dokaze.

Pri tem naj bi "biorazgradljive" bleščice ne bile nič boljše od navadnih. Oboje namreč vsebujejo mikroplastiko, ki lahko pristane v rekah in oceanih, in tam ostane še leta dolgo, preden se razgradi.

Laboratorijski testi, ki so jih izvedli na univerzi Anglia Ruskin, so to potrdili, pravi Dr. Danielle Green, višja predavateljica.

"Bleščice so vrsta mikroplastike, ki je ne bi smeli v večjih količinah spuščati v okolje," pravi Dr. Greenova. "Če se že ličite z bleščicami, je najbolje, če jih odstranite s koščki gaze, vate ali tkanine ter vržete v smeti, ne pa da si jih spirate z vodo.

Običajne bleščice imajo sredico iz poliestra, ki ga potem ovijejo z aluminjem in prekrijejo s še eno plastjo plastike. Biorazgradljive verzije pa se od navadnih razlikujejo le po sredici, ki je narejena iz celuloze, medtem ko aluminij (ki daje bleščavost) in zgornja plast iz plastike ostajata.

V raziskavi so ugotovili, da bleščice v vodi zavirajo rast rastlin in mikroskopskih alg, oziroma zmanjšajo prisotnost nekaterih živali, ki bleščice pojedo. S tem pa se zmanjša biotska raznolikost, poruši pa se tudi sistem prehranske verige in s tem celotnega biosistema v vodah.