bojan krizaj in špela Dobra karma

Bojan Križaj na krilih ljubezni s svojo Špelo

horoskop_napoved_astrologija Svet24.si

Horoskop za petek, 23. oktobra

Prostozidarji 1 Reporter.si

Boštjan M. Turk: Šokanten dokument razkriva, da ...

janša Svet24.si

Premier Janša: »Pred nami je teden boja za ...

20200316-00995849 Necenzurirano

Ker so pri Počivalšku zavlačevali, bodo z ...

Gasilci PGD Šentjur plešejo Jerusalemo Odkrito.si

Šentjurski gasilci odplesali Jerusalemo

hana r Njena.si

Hana si je v Srbiji znova povečala ustnice

Bleščice onesnažujejo vode

kl, 17.10.2020 15:56:01

Popularno ličilo je tudi onesnaževalec rek, jezer in oceanov in uničuje življenje tamkajšnjih prebivalcev.

Delite na:
Bleščice onesnažujejo vode
Bleščice getty images

Že lani so znanstveniki pozvali k popolni prepovedi bleščic, saj naj bi te onesnaževale oceane. Sedaj so o tem našli prve dokaze.

Pri tem naj bi "biorazgradljive" bleščice ne bile nič boljše od navadnih. Oboje namreč vsebujejo mikroplastiko, ki lahko pristane v rekah in oceanih, in tam ostane še leta dolgo, preden se razgradi.

Laboratorijski testi, ki so jih izvedli na univerzi Anglia Ruskin, so to potrdili, pravi Dr. Danielle Green, višja predavateljica.

"Bleščice so vrsta mikroplastike, ki je ne bi smeli v večjih količinah spuščati v okolje," pravi Dr. Greenova. "Če se že ličite z bleščicami, je najbolje, če jih odstranite s koščki gaze, vate ali tkanine ter vržete v smeti, ne pa da si jih spirate z vodo.

Običajne bleščice imajo sredico iz poliestra, ki ga potem ovijejo z aluminjem in prekrijejo s še eno plastjo plastike. Biorazgradljive verzije pa se od navadnih razlikujejo le po sredici, ki je narejena iz celuloze, medtem ko aluminij (ki daje bleščavost) in zgornja plast iz plastike ostajata.

V raziskavi so ugotovili, da bleščice v vodi zavirajo rast rastlin in mikroskopskih alg, oziroma zmanjšajo prisotnost nekaterih živali, ki bleščice pojedo. S tem pa se zmanjša biotska raznolikost, poruši pa se tudi sistem prehranske verige in s tem celotnega biosistema v vodah.