jedrska elektrarna krško, nuklearka, nuklearna, jek Svet24.si

Znan je datum, ko bomo glasovali o usodi nove ...

amazonka-suša Svet24.si

Video: Zaradi suše Amazonke v Kolumbiji skoraj ni...

Robert Fico Necenzurirano

Še en Janšev zaveznik ima izraelski program za ...

1727252881-172a9855-1727252865531 Reporter.si

Zaradi klicev o nastavljeni bombi na sodišču bi ...

Muriel Furrer Ekipa

Grozljivo: mlada kolesarka po hudi nesreči v ...

miro-todosovski-v-odaji-nikoli-ni-prepozno BestFM

Miro Todosovski: “Prodajal sem časopise na ...

ziga lipuscek Ekipa

Slovenski nogometaš, ki je bil udeležen v ...

Grozljivi umor, za katerim se skriva še bolj grozljiva zgodba

kš, 27.09.2024 10:50:50

Na poletni večer 20. avgusta 1989 se je v idiličnem Beverly Hillsu odvila tragedija, ki je odmevala po vsej Ameriki in kasneje tudi po celem planetu.

Delite na:
Grozljivi umor, za katerim se skriva še bolj grozljiva zgodba
Oče je od njiju vedno zahteval ogromno. Profimedia

José in Mary Louise "Kitty" Menendez, simbola uspešne ameriške družine, sta bila brutalno umorjena na svojem domu.

Sprva ni bilo jasno, kdo je storilec … videti je bilo kot mafijski obračun, a kaj kmalu se je zgodba obrnila v najbolj grozljivo smer. Njuna sinova, Lyle in Erik Menendez, sta bila po dolgih sedmih letih sodnih postopkov, obsežnih preiskav in treh sojenjih obtožena in spoznana za kriva umora svojih staršev ter obsojena na dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta. Dogodek ni zaznamoval le njihovega življenja, ampak tudi ameriško pravosodje in medijsko krajino.

Brata z očetom ... Kje je resnica?
Brata z očetom ... Kje je resnica?
Profimedia

Ameriške sanje z grenkim priokusom

José Menendez, rojen na Kubi, je v mladosti emigriral v ZDA, pobegnil pred politično nestabilnostjo po kubanski revoluciji. Njegova zgodba je bila zgodba o vzponu od nič do vrhunskih ameriških sanj. Po poroki z Mary Louise "Kitty" Anderson, ki je bila v tistem času kraljica lepotnih tekmovanj, sta si ustvarila življenje, ki je od zunaj izgledalo kot popolna slika sreče. José je uspel kot izvršni direktor podjetij, kot sta Hertz in RCA Records, in bil je ključna figura v glasbeni industriji, kjer je sodeloval z velikimi imeni, kot so Duran Duran in Menudo. Leta pred umorom se je družina preselila v Los Angeles, kjer so živeli v luksuzu med hollywoodsko elito. Skratka, popolno in sanjsko življenje …

Brata sta trdila, da je njuna mama omogočila spolne zlorabe očeta.
Lyle Menendez danes in nekoč.
Profimedia

Družinski pritiski in pričakovanja

Lyle in Erik Menendez sta odraščala pod izjemnim pritiskom svojega očeta Joséja, ki je od njiju zahteval nepredstavljive dosežke na vseh področjih, še posebej v športu. Oče je imel obsesivno željo po tem, da bi njegova sinova uspela, zlasti v tenisu, kar je privedlo do velikih pričakovanj in represivne vzgoje. Toda za to fasado uspeha so se skrivale temne skrivnosti. Brata sta kasneje med sojenjem trdila, da sta bila žrtvi dolgotrajne čustvene in spolne zlorabe s strani očeta, kar je seveda močno zaznamovalo njuno psiho in vedenje …

Kljub denarju, je bilo njuno življenje zelo težko.
Kljub denarju, je bilo njuno življenje zelo težko.
Profimedia

Noč grozljivega zločina

Na usodni večer sta bila José in Kitty Menendez ustreljena s šibrovko, prizor je bil brutalen. Prve preiskave so nakazovale možnost mafijskega umora, saj je bil José kot izvršni direktor vključen v številne visokorizične poslovne odnose. Po odkritju trupel sta brata oblastem povedala, da sta tisti večer šla v kino, a sta se morala ustaviti doma po Erikovo identifikacijsko kartico, kar je bil začetek njunega konca.

Sta bila starša res grozljiva predatorja, ki sta zlorabljala svoja otroka?
Sta bila starša res grozljiva predatorja, ki sta zlorabljala svoja otroka? Je mati res vse to omogočala?
Profimedia

Priznanje in posledice

Po umoru sta brata nadaljevala z zelo razsipnim življenjskim slogom, kar je še dodatno okrepilo sum proti njima. Med terapevtskimi seansami pri dr. Jeromeu Ozielu je Erik priznal umor, ta pa je tajno posnel njuno priznanje. Judalon Smyth, ljubica dr. Oziela, je z zvočnim posnetkom pomagala razkriti resnico policiji, kar je pripeljalo do njune aretacije.

Medijski cirkus in sojenja

Sojenje bratoma Menendez je postalo eno prvih, ki je bilo predvajano na kabelski televiziji Court TV, s čimer je primer postal nacionalna senzacija. Tožilci so vztrajali, da sta brata načrtovala umor zaradi dediščine, medtem ko sta Lyle in Erik vztrajala, da sta delovala iz samoobrambe ter predvsem zaradi dolgoletne zlorabe. Sojenja so razkrila številne družinske tragedije in skrivnosti, zaradi česar je primer postal eden najbolj kontroverznih v sodobni ameriški pravni zgodovini. O sojenju so poročali tudi osrednji evropski mediji in gledalci so dobesedno uživali v prvem kriminalnem resničnostnem šovu.

Nikakor nista mogla dokazati, da sta delovala v samoobrambi.
Nikakor nista mogla dokazati, da sta delovala v samoobrambi.
Profimedia

Zapletena obramba in izidi

Brata sta se na sojenjih soočila z mnogimi izzivi, vključno z izključitvijo dokazov o očetovi zlorabi, kar je ključno vplivalo na končne sodbe. Drugo sojenje, ki ni dovolilo televizijskega pokrivanja, je privedlo do njune obsodbe na dosmrtno kazen, ki je bila izrečena brez možnosti pogojnega izpusta.

Brata med sojenjem, ki so ga predvajale ameriške televizije.
Brata med sojenjem, ki so ga predvajale ameriške televizije.
Profimedia

Njuna zgodba ni zgolj kriminalistična kronika, temveč globok vpogled v temne plati ameriških sanj, ki razkriva, kako lahko družinske skrivnosti in travme eksplodirajo v najbolj tragičnih okoliščinah. Primer še naprej buri duhove in še zmeraj obstajata dva pola - tisti, ki menijo, da sta brata delovala zaradi denarja in tisti, ki so mnenja, da sta bila brata res več let zlorabljena in da jima je ameriško sodstvo pravzaprav naredilo veliko krivico.

Kje sta zdaj brata Menendez?

Lyle Menendez danes in nekoč.
Lyle Menendez danes in nekoč.
Profimedia

Brata sta bila sprva ločena, vendar sta bila leta 2018 ponovno združena v zaporu Richard J. Donovan v San Diegu. Erik in Lyle Menendez sta se v zaporu prilagodila in se udeležujeta različnih rehabilitacijskih programov, kot so joga, umetnost in akademske študije. Erik je vključen v delo z neozdravljivo bolnimi zaporniki in meditacijo, medtem ko se Lyle ukvarja z reformami zaporov.

Družinsko življenje in kontakti

Oba brata sta se v zaporu poročila. Erik se je leta 1999 poročil s Tammi Saccoman, Lyle pa leta 2003 z Rebecco Sneed. Kljub njunemu statusu zapornikov z dosmrtno kaznijo sta do januarja 2023, ko so postali telefonski klici brezplačni, ohranjala stike z družino in prijatelji.

Maja 2023 so odvetniki bratov vložili prošnjo za ponovno sojenje ali razveljavitev obsodb, potem ko so se pojavili novi dokazi, ki podpirajo trditve o spolni zlorabi. Vendar v pravnem sistemu redko prihaja do razveljavitev obsodb, zato je njuna pot do svobode negotova.

Zgodba bratov Menendez ostaja v središču javnega zanimanja. Njuna prva sojenja so bila predvajana na televiziji, in še danes so predmet filmov, dokumentarnih serij in televizijskih oddaj. Nedavno je Netflix v okviru serije Monsters - Pošasti, ponovno osvetlil njuno zgodbo.

Kljub desetletjem v zaporu brata Menendez ostajata v središču medijske pozornosti, njuna zgodba pa še naprej buri duhove in odpira vprašanja o pravičnosti in možnosti rehabilitacije.

Nova, grozljiva razkritja - “On je pedofil!”

Njuna zgodba, ki je že desetletja predmet pravne in medijske pozornosti, je zdaj dobila novo razsežnost s trditvami Roya Rossellója, nekdanjega člana fantovske skupine Menudo, ki pravi, da ga je José Menendez spolno zlorabil.
Trditve Rossellója osvetljujejo preteklost Joséja Menendeza
V dokumentarni seriji "Menendez + Menudo: Boys Betrayed", ki je bila predvajana na Peacocku, 52-letni Rosselló razkriva, da je bil kot najstnik žrtev spolne zlorabe s strani Joséja Menendeza. To obtožbo je prvič izpostavil v intervjuju za NBC-jevo oddajo Today že leta 2014, kjer je povedal, da je bil zlorabljen med obiskom pri Menendezu v New Jerseyju, ko je bil star komaj 14 let. Tam naj bi ga Menendez omamil in posilil. "Vem, kaj mi je storil v njegovi hiši," pravi Rosselló v posnetku iz dokumentarne serije. V drugem prizoru pokaže na Menendeza na fotografiji in reče: "To je človek, ki me je posilil. Ta človek. To je pedofil."

Roy, član skupine Menudo, le nekaj let po domnevnem posilstvu,
Roy, član skupine Menudo, le nekaj let po domnevnem posilstvu,
Profimedia

Možni vplivi novih razkritij na sodni proces

Rossellójeve trditve dodajajo težo argumentu, da je bil José Menendez vzorec nasilnega vedenja. V dokumentarcu Rosselló zelo jasno identificira Joséja Menendeza kot storilca svoje zlorabe. Te trditve bi lahko imele pomembne posledice za pravni status bratov Menendez, če bi bile priznane kot verodostojne. To odpira potencial za pravno preučevanje njunega primera in morda celo novo sojenje, če sodnik to odobri.

Roy Rosello je nedavno povedal, da je bil posiljen.
Roy Rosello je nedavno povedal, da je bil posiljen.
Profimedia

Sestrična je prepričana, da ... 

Diane Vander Molen, sestrična bratov Menendez, je za ABC News izjavila, da verjame v resničnost zlorab, ki sta jih trpela brata, in izrazila mnenje, da ne bi storila svojih dejanj, če bi videla kakršno koli drugo možnost.