IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

kš, 14.04.2024 12:30:43

Trastevere, srce rimske kulinarike in kabareta, je lokacija, kjer lahko spoznamo eno najbolj nenavadnih kulinaričnih doživetij – La Parolaccia del Cencio.

Delite na:
V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!
La parolaccia La parolaccia

Odkar sta leta 1941 vrata restavracije odprla Vincenzo "Cencio" in Renata de Santis, je ta mešanica tradicionalnih rimskih okusov in nebrzdanega humorja, ki vsekakor ni za preveč občutljive duše.

la-parolaccia
Znana je po svojem edinstvenem konceptu zabave, kjer natakarji med postrežbo hrane goste zabavajo z žaljivkami in šalami v rimskem narečju.
La parolaccia

Edinstvena izkušnja v središču rimskih tradicij

Cencio La Parolaccia je več kot le restavracija; je doživetje, ki z rimskimi "stornelli" (pesmimi), šalami in konkretnimi žaljivkami, ki so vse izrečene v neskončnem toku rimskega dialekta, preizkuša meje običajnega večera. Nekonvencionalna postrežba, kjer so natakarji del kabare postave, gostom prinaša neprizanesljive žaljivke, ki jih ti sprejemajo s smehom … Seveda, če vedo, kam so prišli. Tisti, ki ne poznajo zgodbe te restavracije namreč le debelo gledajo, nekateri se celo razburijo, vendar je potem kmalu jasno, da je vse skupaj del predstave.

la-parolaccia
La parolaccia
La parolaccia

Dobra domača hrana in zmerne cene

Med jedmi prevladujejo tipične rimske specialitete, od predjedi, kot so bruskete, do osrednjih jedi, kot so carbonara in amatriciana. Cene so prijazne žepu, s klasičnimi jedmi, ki se gibljejo okoli devetih evrov, kar je za območje Trastevere, ki je znano po višjih cenah, prava redkost.
Nekaj za vsakega, razen, če ste preobčutljivi!
Restavracija jasno sporoča: če ste občutljive narave, morda to ni pravi kraj za vas. Vendar tisti, ki cenijo dober humor in so pripravljeni na igrive izmenjave z osebjem, bodo našli v tej restavraciji vir neomejene zabave. Dejstvo je, da so natakarji zelo neposredni in da so šale nemalokrat za nekatere celo žaljive.

la-parolaccia
Restavracija La Parolaccia, prvotno znana kot Osteria da Cencio, je bila ustanovljena leta 1941 v četrti Trastevere v Rimu
La parolaccia

Lokacija žaljive restavracije

Nahaja se na naslovu Vicolo dei Cinque 3, v živahnem okrožju Trastevere, ki je dostopen z javnim prevozom, čeprav je parkiranje v okolici lahko izziv. Obiskovalci so spodbujeni, da uporabijo tramvaj ali avtobus, saj območje ponoči postane peš cona.

Več kot le večerja

Ob obisku restavracije La Parolaccia ni pričakovati običajne večerje. Pripravite se na večer, kjer se prepletajo kulinarični užitki z gledališko predstavo, kjer je vsak obiskovalec del predstave. Če ste v Rimu in iščete nekaj nekonvencionalnega, je to lahko dobra ideja za zabaven večer.

Kako pa nas bodo užalili?

la-parolaccia
Restavracija je postala priljubljena med igralci in osebami iz zabavne industrije ter je navdihnila številne fiktivne restavracije v komedijah in filmih.
La parolaccia

Žaljivke so torej del zabavnega programa restavracije in so običajno izrečene v duhu humorja in lokalne tradicije. Ta humor se pogosto zanaša na predrznost in spontanost, z žaljivkami v rimskem dialektu, ki so običajno lahkotne, zabavne in tudi seksualne narave.
Če v lokal vstopi nekoliko močnejša stranka, lahko pričakuje nekaj v tem smislu: "A si ti sploh kdaj videl solato, ali se nažiraš samo s hamburgerji?”
Če vstopi nekdo, ki ni ravno lepo oblečen, pa bo morda slišal: "Ta tvoja obleka je videti, kot da si jo podedoval od svojega pradedka!" ali pa: "Upam, da imaš boljši okus pri hrani kot pri oblačilih!"

la-parolaccia
Člana znane skupine Cugini di Campagna sta tudi redna obiskovalca te gostilne.
La parolaccia

Seveda so tu tudi šale na račun žensk, ki so mogoče preveč razgaljene … Dejstvo je, da vsak, ki vstopi v to restavracijo, bo deležen pogledov vseh ostalih strank in ostrega humorja natakarjev ter celo nekaterih direktnih žaljivk.
Seveda je pomembno omeniti, da so te žaljivke v restavraciji izrečene v kontekstu zabavnega večera in so sprejete s strani obiskovalcev kot del doživetja, ki ga ponujajo. Vse skupaj je zasnovano kot del predstave, kjer se gostje in osebje skupaj zabavajo.

Pred drugo svetovno vojno

Restavracija znana tudi kot Cencio la Parolaccia, ima svoje korenine v letu 1941, ko sta jo v četrti Trastevere v Rimu odprla Vincenzo "Cencio" in Renata de Santis. Sprva je bila znana kot Osteria da Cencio. Para sta restavracijo odprla z namenom združevanja tradicionalne rimske kuhinje z zabavnim programom, ki je vključeval ljudske pesmi in šale … To se je razvijalo skozi leta in potem so te pesmi začinili z drznimi šalami in vulgarnostmi v rimskem narečju.
Restavracija je hitro pridobila na priljubljenosti in leta 1951 uradno sprejela ime "La Parolaccia", kar v prevodu pomeni "Kletvica". Od takrat je postala priljubljeno zbirališče tudi za igralce in druge iz zabavne industrije.
Zaradi svoje posebnosti je La Parolaccia navdihnila tudi številne fiktivne restavracije v komedijah in bila prikazana tudi v nekaterih filmskih prizorih, kot je film "Trastevere" iz leta 1971. Ta pristop je restavracijo naredil prepoznavno ne le v Rimu, ampak po celem svetu … Če bi radi, da vas med kosilom ali večerjo žalijo in se vam posmehujejo, sedaj veste, kam.

2437835fd38339805be4fd42bf03957b.jpeg