stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Slovenija v žaklju ali ko je dovoljeno vse

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

KŠ, 28.03.2024 10:32:12

Zaradi popolnega sončnega mrka bo navzoča nacionalna garda, elitna enota za obravnavo kemičnih, bioloških, radioloških in jedrskih nevarnosti, šole bodo zaprte, prebivalcem pa priporočajo, da nabavijo večje količine vode in hrane.

Delite na:
8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!
Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti. profimedia

Zakaj? Se v ZDA morda pripravlja nekaj grozljivega?

8. aprila 2024 bodo Združene države Amerike priča šele drugemu vidnemu popolnemu sončnemu mrku od leta 1979. V skladu z dolgo tradicijo ugibanj, povezanih z mrki – na starodavnem Kitajskem so denimo verjeli, da med mrkom nebesni zmaj požre sonce –, so se na spletu pojavile številne teorije zarote. »Razmere postajajo vse bolj čudaške: zaradi sončnega mrka bo navzoča nacionalna garda,« trdi uporabnik TikToka v enem od viralnih videov. »A vse skupaj postaja še bolj nenavadno. V Broken Bowu bo poleg 110 do 150 članov cestne patrulje iz Oklahome nastanjenih tudi 22 članov elitne enote za obravnavo kemičnih, bioloških, radioloških in jedrskih nevarnosti. Ljudem svetujejo, naj se z zalogami hrane pripravijo za en do dva tedna vnaprej in poskrbijo za polne rezervoarje goriva. Opozarjajo tudi na možnost, da bodo komunikacijske naprave preobremenjene, kar bi lahko otežilo uporabo mobilnih telefonov. Podobna opozorila so bila izdana tudi v drugih državah, vključno z Noblesvillom v Teksasu, kjer so gasilci v pripravljenosti, šole pa bodo ta dan zaprte,« je sporočil uporabnik prek družbenega omrežja.

uvodna 2
uvodna 2

Turisti ali tragedija?

Seveda obstaja tudi alternativna razlaga, zakaj bo navzočih toliko policistov, vojska, garda, zaščita … »Američani so lahko pomirjeni, saj je vloga nacionalne garde Oklahome zgolj pomoč pri obvladovanju pričakovanega velikega navala turistov v južnem delu države, kjer bo luna za nekaj minut popolnoma zakrila sonce. Vodstvo okrožja McCurtain je zahtevalo našo podporo, saj pričakujejo, da bo občino zaradi ogleda mrka obiskalo dodatnih 100.000 ljudi,« je pojasnil podpolkovnik Jabonn Flurry, poveljnik 63. skupine za civilno podporo (CST) Nacionalne garde Oklahome. »Takšen obisk lahko preobremeni lokalne vire, in zaradi usposobljenosti ter izkušenj, ki jih imajo naši člani pri sodelovanju z lokalnimi agencijami po vsej Oklahomi, je CST edinstveno usposobljena za podporo našim prebivalcem.«

Civilna podpora in izredne razmere

63. skupina za civilno podporo je specializirana enota nacionalne garde Oklahome, ki se osredotoča na podporo lokalnim oblastem ob izrednih razmerah, povezanih z orožjem za množično uničevanje, kot so kemični, biološki, jedrski ali radiološki incidenti, ali drugih nesreč. Trenutno po vsej državi, vključno z vsako zvezno državo in okrožjem Kolumbija, Guamu, Portorikom in ameriškimi Deviškimi otoki, deluje 57 takšnih skupin CST ter dodatne skupine v Kaliforniji, na Floridi in v New Yorku. Nacionalna garda Oklahome navaja, da bo 63. skupina CST med mrkom 8. aprila zmožna odgovoriti na nujne primere, povezane z nevarnimi snovmi, kot so industrijski požari, lokalni reševalci pa bodo lahko bolje osredotočeni na potrebe lokalnih prebivalcev in obiskovalcev. Seveda se tu poraja vprašanje, zakaj bi pri kratkem sončnem mrku sploh lahko prišlo do industrijskih požarov …

Izredne razmere ali prometni kolaps?

Nekateri lokalni organi, vključno z gasilskim oddelkom v Noblesvillu (ki je v resnici v Indiani, ne v Teksasu, kot trdi videoposnetek), svetujejo prebivalcem, naj se pripravijo z napolnjenimi rezervoarji goriva in zalogami hrane. Vendar ti nasveti niso posledica pričakovanj izrednih razmer, ampak gostega prometa in obremenitve lokalnih virov zaradi velikega števila turistov, ki iščejo najboljše lokacije za opazovanje mrka.

So strašljive napovedi le natolcevanja?
So strašljive napovedi le natolcevanja?
profimedia

Zaprtje šol?!

Nekatera šolska okrožja po državi so za 8. april napovedala zaprtje šol ali predčasno prenehanje pouka, zlasti na območjih, ki so neposredno na poti popolnega mrka. Te odločitve so namenjene predvsem zagotavljanju varnosti učencev, ki bi lahko med potjo v šolo in iz nje naleteli na gost promet, veliko množico in nepozorne voznike. »Šolska okrožja v drugih delih države, ki so doživela podobne popolne mrke, so se srečala s temi izzivi, zato se je okrožje odločilo za spremembo,« je povedala Meghan Piper, predstavnica za obveščanje javnosti v šolskem okrožju Liverpool v New Yorku, za NewsChannel 9 WSYR v osrednjem New Yorku.

Pri gledanju sončnega mrka si moramo vedno zašlititi oči.
Pri gledanju sončnega mrka si moramo vedno zaščititi oči.
Profimedia

Dodatna varnost

Ne pozabite, da je vedno pomembno upoštevati pravilno oftalmološko varnost, da se izognete tveganju za poškodbe oči zaradi opazovanja mrka.

2437835fd38339805be4fd42bf03957b.jpeg