IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Ojoj, to se zgodi, če ne seksamo!

kš, 20.12.2023 14:21:12

No, naj vas potolažimo … Ne pripeti se nič smrtno nevarnega, vendar po drugi strani pa tudi nič dobrega.

Delite na:
Ojoj, to se zgodi, če ne seksamo!
Brez seksa lahko? LA

Dokazano je, da dolgotrajna spolna abstinenca nikakor ni dobra … Ni dobra za srce, um, libido, ego in celo za zdravje. Poleg tega stara telo in um. Da bi razumeli, kako pomemben je seks, poglejte, kaj se zgodi, če dolgo časa ne seksamo.

Oslabljen imunski sistem

prehlad.jpg
Prehlad

Zaradi dolgotrajne spolne abstinence pogosteje in lažje zbolimo. Spolnost in občutek zadovoljstva dejansko krepita imunski sistem, zato bo ljubljenje vsaj enkrat na teden pomagalo telesu ustvarjati protitelesa in posledično bomo bolj zdravi.

Povečuje stres

stres.jpg
Stres

Pomanjkanje spolnosti poslabša naše psihično stanje. To, da je seks dober za razpoloženje, je nedvomno, vendar ne le za razpoloženje: koristi tudi psihi. Med spolnim odnosom namreč možgani sproščajo endorfine in oksitocin, slednjega imenujemo "hormon sreče". Prenehanje spolne aktivnosti povzroči drastično zmanjšanje ravni oksitocina in serotonina (drugega znanega hormona sreče). Aktivno spolno življenje torej pomeni kopičenje endorfinov in povečanje ravni serotonina ter posledično občutek sreče.Človek se počuti bolj empatičnega do drugih in goji večjo samozavest.
Dolgotrajna odsotnost spolnega življenja pa povečuje tveganje za stres, slabo razpoloženje in tesnobo.

Nespečnost

nespečnost.jpg
Nespečnost

Nespečnost je tesno povezana s spolno abstinenco in to zaradi oksitocina, hormona, ki se v velikih količinah sprosti v trenutku največjega užitka, orgazma. Poleg tega, da je oksitocin hormon, odgovoren za srečo, ima tudi zelo močan pomirjevalni učinek, ki nam pomaga bolje in prej zaspati. Prav tako pa tudi, da spimo bolj intenzivno, globoko in mirno.

Vagina izgubi elastičnost in vlažnost

Dejstvo je, da ljubljenje “trenira” nožnico in jo mišično krepi. Predolgo slovo od seksa zatorej pomeni izgubo mišičnega tonusa, tako kot se to zgodi ljudem, ki nenadoma prenehajo z vadbo. Poleg tega se lahko zaradi upada estrogena pojavijo težave tudi z vlaženjem prav zato, ker je vzburjenje tisto, ki povzroči, da se nožnica navlaži. Suhost, ki jo povzroča pomanjkanje spolnosti, pa lahko povzroči vnetje mehurja.

Občutek večje bolečine

Spolni odnosi pomagajo pri zmanjševanju fizične bolečine. Endorfini, ki se tvorijo ob orgazmu, delujejo kot močni naravni analgetiki, ki vam omogočajo, da prenesete več fizične bolečine, saj se prag bolečine poveča za vsaj dve ali tri stopničke.Če smo bili dolgo časa spolno vzdržni, bo naša toleranca za fizično bolečino najverjetneje padla na najnižjo raven.

Koža je manj sijoča

koza.jpg
Nesijoča koža

Seks je dober za polt, saj pomaga pri tvorbi estrogena, ki daje več kolagena, zaradi česar je koža bolj elastična, mladostna, napeta in sijoča. Pa ne samo to: seks je odlična telovadnica, vadba, pri kateri pokurimo nekaj kalorij in se močno spotimo. Znojenje odpira pore in "odplakne" umazanijo, ki je ujeta v njih. Kot da to ni dovolj, se izboljšajo tudi lasje in nohti.

Abstinenca zmanjšuje libido

Manj spolnih odnosov pripelje tudi do zmanjšanja libida. Najbolj "nevarna" stvar pri prenizkem številu spolnih odnosov? Začarani krog, v katerem se neizprosno znajdeš: manj ali nič seksa povzroča zmanjšan libido. Sliši se kot nesmisel, vendar je tako, vse pa je odvisno od hormonov, ki jih spolni odnosi povzročajo, da se izločajo. Če teh hormonov ni, se bo potreba po zadovoljujočem spolnem življenju postopoma napačno zaznala: verjeli bomo, da lahko gre brez njega, skorajda ne bomo več imeli želje, trpeli pa bodo naše zdravje, koža, psiha, razpoloženje in življenje na splošno.

Seks usposablja telo in možgane

pametna.jpg
Seks je dober tudi za možgane

Dejansko gre za telesno aktivnost, ki izboljšuje kardiovaskularni sistem in omogoča kurjenje kalorij (in to ob večji zabavi kot v fitnesu ...). Vendar pa od tega nima koristi le telo, temveč tudi možgani. Spolna aktivnost razvija nevrone v hipokampusu, delu možganov, ki ima pomembno vlogo pri dolgoročnem spominu in orientaciji v prostoru.
Dolgotrajna abstinenca torej ne vpliva le na staranje mišic, telesa in kože, temveč tudi na staranje možganov.
Kaj še čakate?