IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Prerokbe, ki ledenijo kri v žilah

KŠ, 30.11.2023 08:52:15

V globinah angleške folklore se skriva zgodba o Ursuli Sontheil, znani kot Mother Shipton (mati Shipton), eni izmed najbolj skrivnostnih in fascinantnih osebnosti 16. stoletja.

Delite na:
Prerokbe, ki ledenijo kri v žilah
Bo eksplodiral super vulkan? LA

Njena legenda, obdana z miti in skrivnostmi, še vedno buri domišljijo in vzbuja radovednost.

Rojstvo in zgodnje življenje

Prerokinja naj bi se rodila v tej jami ...
Prerokinja naj bi se rodila v tej jami.
Public domain

Ursula Sontheil naj bi se rodila leta 1488 v Knaresboroughu v Yorkshiru. Njeno rojstvo je bilo obdano z nadnaravnimi pojavi – rojena naj bi bila v jami, ki je danes znana kot Mother Shipton's Cave. Njena mama pa naj bi zanosila s hudičem, ki je potemtakem njen oče. Zgodbe o njenem otroštvu so polne nadnaravnih prvin, z zgodnjimi manifestacijami njenih vizionarskih sposobnosti vred.

Bila je izjemno grda

Bila naj bi neverjetno grda ... Prava čarovnica.
Bila naj bi neverjetno grda – prava čarovnica.
Public domain

Pogosto je opisana kot izjemno grda, s hudo deformiranim obrazom. Ta opis je verjetno del folklornega mita, ki je zrasel o njej. Njena telesna podoba je postala skoraj tako legendarna kot njene prerokbe. Nekatere izmed njenih najbolj znanih vključujejo:

Odkritje Amerike: njena napoved odkritja »nove dežele« je bila povezana s Krištofom Kolumbom.

Španska armada: napovedala je neuspeh španske armade v napadu na Anglijo.

Veliki požar v Londonu: njene besede so bile interpretirane kot napoved velikega požara v Londonu leta 1666.

Tehnološki napredek: nekatere njene prerokbe so bile interpretirane kot napovedi sodobnih izumov, kot so avtomobili in internet.

Skepsa in zgodovinska analiza

Napovedala naj bi kup stvari, ki so se uresničile.
Napovedala naj bi kup stvari, ki so se uresničile.
Public domain

Mnogi zgodovinarji dvomijo o avtentičnosti njenih prerokb. Verjamejo, da so bile mnoge od njih ustvarjene ali spremenjene po njeni smrti, da bi ustrezale zgodovinskim dogodkom. Prvi zapis o njej se je pojavil več kot 80 let po njeni domnevni smrti, kar dodatno podpira skepso. Kljub vprašanjem o avtentičnosti pa Mother Shipton ostaja del angleške folklore. Njena zgodba je pogosto omenjena v popularni kulturi, njena jama in kip pa sta priljubljeni turistični atrakciji.

V naši prihodnosti vidi velike katastrofe - poplave ter veliko ognja
V naši prihodnosti vidi velike katastrofe – poplave in veliko ognja.
Public domain

Je figura, ki združuje zgodovino, mitologijo in folkloro. Njena zgodba je primer, kako se lahko legende razvijejo in prenašajo skozi generacije, pogosto brez trdnih dokazov, ki bi podpirali njihovo resničnost. Njene prerokbe, ne glede na avtentičnost, so postale del angleške kulturne dediščine in še vedno vzbujajo zanimanje in radovednost po vsem svetu.

Vendar njene prerokbe za današnji čas dobesedno ledenijo kri v žilah!

V prihodnost naj bi videla, ker je bil njen oče ... sam hudič
V prihodnost naj bi videla, ker je bil njen oče ... sam hudič.
Public domain

Poleg svojih znanih napovedi, ki so se nanašale na dogodke iz preteklosti in njenega časa, so ji pripisali tudi nekatere skrivnostne napovedi za prihodnost, ki presega naš čas. Te prerokbe so še posebej zanimive, saj vzbujajo domišljijo o tem, kaj bi lahko prihodnost prinesla.

Kataklizmični dogodki: nekatere interpretacije njenih besedil govorijo o velikih naravnih katastrofah, kot so poplave, potresi in celo ogenj, ki bi lahko spremenil zemeljsko podobo.

Tehnološki napredek in njegove posledice: nekatere njene prerokbe so interpretirane kot napovedi nadaljnjega tehnološkega napredka, ki bi lahko imel tako pozitivne kot negativne posledice za človeštvo.

Družbene in politične spremembe: govori se tudi o velikih družbenih in političnih spremembah, ki bi lahko vodile v novo dobo za človeštvo, morda celo v obliko svetovne vlade ali popolnoma nove družbene strukture.

Spremembe v naravi človeštva: nekatere prerokbe nakazujejo na možnost, da se bo narava človeštva spremenila, bodisi zaradi evolucijskih sprememb, duhovne preobrazbe ali celo tehnološkega napredka … Skratka, napovedala naj bi, da se bo človek počasi robotiziral.

Leonardo_Diffusion_XL_a_man_with_some_robotic_features_robotic_3.jpg
Se bo človeštvo spremenilo zaradi tehnološkega napredka?
La

Kot pri vseh prerokbah je tudi pri teh napovedih za prihodnost pomembno ohraniti kritično perspektivo. Veliko teh »prerokb« je bilo zapisanih ali interpretiranih dolgo po njeni smrti, kar sproža vprašanja o njihovi avtentičnosti.