IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Tito - Je res imel toliko žensk in toliko otrok?!

kš, 07.12.2023 12:56:37

Josip Broz Tito, ena izmed najbolj karizmatičnih in kontroverznih osebnosti 20. stoletja, ni bil znan le kot dolgoletni vodja nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije, temveč tudi kot oseba z izjemno zapletenim osebnim življenjem. Opomba: Nekatere fotografije, ki so v prispevku, niso resnične in so plod domišljije.

Delite na:
Tito - Je res imel toliko žensk in toliko otrok?!
Josip Broz Tito in Jovanka Broz - kot bi gledali film, Profimedia

Izžareval je neverjetno seksualnost, kar je imelo močan vpliv na ženske, ki so ga goreče in brezpogojno oboževale. Tako obstajajo številne zgodbe in govorice o njegovih ljubezenskih avanturah, ki so dobesedno filmske. Toda koliko od tega je resničnega? Je bil Tito res velik zapeljivec, kot trdijo nekateri, ali so te zgodbe zgolj plod domišljije in političnih manipulacij? Njegova življenjska pot se bere kot zapleten roman, v katerem se prepletajo vojna, tajne službe in seveda ljubezen … Tito je bil več kot le politični vodja; njegove avanture so bile polne skrivnosti in dramatičnosti. Te zapletene zgodbe s prelepimi mladenkami, ki so ga častile skoraj kot boga, so bile polne nenadnih preobratov, neizpolnjenih obljub in skrivnostnih rojstev zelo velikega števila otrok.

♥ Maruša 

Josip Broz je bil velik zapeljivec, njegova prva ljubezen pa je bila biografom dobro znana Čehinja Maruša Novakova, srednješolka, hči zdravnika splošne medicine Franja Novakova. Čeprav je bil Josip Broz ključavničar, se je dekletu in njenemu očetu predstavil kot diplomirani inženir iz revne Hrvaške. Nekateri viri pravijo, da naj bi dekletu in njeni družini obljubil poroko, a zaradi selitve k Marušini teti, do katere je prišlo zaradi njenih težav z bivšim zaročencem in njegovega razmerja s starajočo se buržujko Klaro, so morali poroko preložiti na boljši čas za to priložnost. A ta boljši čas nikoli ni prišel.
Pred vhodom v stavbo podjetja, v katerem je bil kratek čas zaposlen, danes stoji napis: V tej tovarni je leta 1912 delal Josip Broz Tito, maršal Jugoslavije. V Plznu se je zaposlil v Škodi in najel sobo v hotelu, kamor je vodil svoje ljubice, medtem ko je njegova noseča zaročenka Maruša bivala pri teti in načrtovala poroko, na kateri se on ni pojavil. Njun sin Leopold, rojen marca 1913, je kasneje živel in delal kot ekonomist v Pragi, a nikoli ni bil v stiku z očetom.

♥ Lisa 

Svojo novo družino je Tito zapustil zaradi deset let starejše trgovke s tkaninami Liso Spunner, s katero je pobegnil na Dunaj. Začel je poslovati z njo in se izkazal kot dober trgovec, novi ljubici pa je zaslužil veliko denarja. Živel je v Lisini hiši in spal z njenimi služkinjami, medtem ko je bila ona na poslovnih potovanjih. Toda ko je zanosila, je pobegnil tudi od nje. Lisa je leta 1914 rodila sina Hansa, ki je umrl leta 1943 v bojih pri Kozari, kjer se je boril na strani Nemcev.

Tito je bil menda izjemen ljubimec ...
Tito je bil menda izjemen ljubimec ...
PROFIMEDIA

♥ Theresia 

Po tej propadli zvezi se je Tito vrnil v Zagreb in začel romanco z bančnikovo hčerjo Theresio Stachner, ki jo je spoznal na Dunaju. Njuno kratkotrajno romanco je prekinil napad Avstro-Ogrske na Srbijo in Rusijo. Tito je postal vojak 25. polka avstro-ogrske vojske, ki mu je poveljeval tesen prijatelj Theresijinega očeta, zato je imel mladi Broz privilegiran položaj.
Ker je simuliral, da je gluh, saj je želel, da ga popolnoma oprostijo vojaške službe, je bil Josip Broz obsojen na smrt, a so ga, po zaslugi vpliva Theresijinega očeta, le zaprli v Petrovaradinsko trdnjavo. Po približno dvajsetih dneh so ga izpustili in poslali na bojišča v Srbiji, nato pa še v Rusiji. Theresie ni več videl, čeprav mu je rodila dvojčka Pavla in Gabrijelo. Hči je umrla po dveh mesecih, sin pa je kasneje živel v Parizu, kjer je projektiral mostove.

♥ Ljusa 

Potem ko je s polkom preživel rusko zimo v boju, je Tito dezertiral iz vojske. Po dolgem tavanju je prišel na posestvo Mihaila Sedlovskoga Baćuške v vasi Korutov, se zaposlil kot pomožni delavec in skrbel za konje. Zelo hitro je napredoval, a je na žalost zapeljal tudi gospodarjevo ženo Ljuso. Baćuška ju je zalotil pri dejanju, Tita je ranil s strelom iz pištole, Ljuso pa je pregnal iz hiše. Istega leta je rodila sina Kirila, ki ga Tito nikoli ni videl. Kiril je kasneje postal veterinar, a z očetom nikoli ni stopil v stik.

Josip Broz Tito - bil je neverjetno privlačen.
Josip Broz Tito - bil je neverjetno privlačen.
arhiv Reporterja

♥ Ira 

Nekateri zgodovinarji trdijo, da je bil Broz ranjen med vojnimi spopadi v Karpatih 25. maja 1915 in da je 13 mesecev preživel v bolnišnici, kjer si je čas krajšal z učenjem ruskega jezika in branjem ruske literature. Ranjenega Josipa je v bolnišnici v bližnjem Svijažensku zdravila Ira Gligorijevska. Z njo se je poročil, ko je zapustil bolnišnico. To naj bi bil njegov prvi zakon, a ga pozneje ni priznaval. Živela sta v najetem stanovanju, on pa se je zaposlil kot nadzornik tehnike v bolnišnici.

♥ Darja 

Kmalu je spoznal Irino prijateljico, veterinarko Darjo Andirelovo iz bogate moskovske družine uglednih zdravnikov. Po ločitvi je Ira leta 1915 rodila sina Sergeja oziroma Serjožo, ki ga nikoli ni videl, ona pa je umrla ob porodu. Takrat je že živel na posestvu veterinarke in skrbel za posle v njeni čredi arabskih konj. Ko je zanosila, so se preselili v vilo njenih staršev v Moskvi, a se je romanca, kot vse do tedaj, razblinila po njenem porodu in rojstvu sina Aleksandra, ki je leta 1944 umrl kot častnik Rdeče armade.

Josip Broz - Tito
Josip Broz - Tito
Profimedia

♥ Olja, Nina in Svetlana 

Vendar je Tito že imel novo ljubezen, Oljo Kutino, študentko ekonomije in hčerko velikega ruskega posrednika v trgovini s krznom. Z njo je preživel nekaj mesecev, na skupnem zimovanju pa je spoznal Nino Bažanovo iz Petrograda. Razočarana Olja se je vrnila v Moskvo, bodoči predsednik pa z novo ljubeznijo v Petrograd. Njeni starši so ga sprejeli, ker jim je Nina pojasnila, da se bo poročila z njim. Da bi bila zgodba popolna, je Tito Nino varal z njeno sestro Svetlano. Zaradi vzporednih razmerij in skoraj sočasnih nosečnosti sester je Josip nameraval pobegniti, a je načrt po naključju preprečila vojska, ki ga je aretirala, ker ni imel dokumentov in ga poslala v Sibirijo. Blizu Omska je skočil z vlaka in se znašel v ruski stepi. Nine in Svetlane ni več videl. Nina je leta 1918 rodila sina Vladimirja, bodočega leningrajskega zdravnika. Sicer pa je Svetlana trdila, da ta otrok ni njegov.

O Titu kroži veliko govoric ... Še vedno živi v kolektivne spominu.
O Titu kroži veliko govoric ... Še vedno živi v kolektivne spominu.
Profimedia

♥ Zuhra 

Na vznožju gore Khan Tengri, kjer živijo Kirgizi, je naletel na nomadske pastirje, in ko se je vključil v družino najbogatejšega kirgiškega živinorejca Zalida Baldahura, osvojil njegovo lepo hčerko Zuhro. Seveda se je kmalu poročil, kar je bil njegov drugi neuradni zakon. Vendar je po nekaj mesecih nekega večera kratko malo ušel iz zakonske postelje. Zuhra je leta 1918 rodila njegovega sina Kadija, ki je kot inženir petrokemije živel v Bakuju.

Jovanka in Josip Broz Tito ... Srečna do leta 1977 ... Potem pa ločena.
Jovanka in Josip Broz Tito ... Srečna do leta 1977 ... Potem pa ločena.
arhiv Reporterja

♥ Pelagija - Polka 

Spomladi leta 1918 je Tito zaprosil za sprejem v Rusko komunistično partijo, po vrnitvi v Omsk pa je postal član njene jugoslovanske sekcije. V tistem času se je Joža, kot so ga ljubkovalno klicali, zabaval s Pelagijo Denisovno Belousovo - Polko. V nekaj mesecih, kolikor je trajala zveza s Polko pred poroko, je imel razmerje tudi s profesorico Ano Ivanovič. Kljub temu se je s Pelagijo poročil 19. junija 1919 pred matičarjem, poroko pa so opravili kar v menzi. V trenutku poroke je imela Pelagija 14 ali 15 let, Josip Broz pa 24. Čeprav je bil to Josipov tretji zakon, je v njegovih biografijah Pelagija navedena kot njegova prva uradna žena.
Kmalu po revoluciji se je takrat že tridesetletni Broz nekoliko umiril pri čustvenih izletih. Polka je rodila tri otroke, prvi sin, Hinko, je umrl osem dni po rojstvu, hčerka Zlatica pa je živela le sedemnajst mesecev. Titov sin Žarko, rojen leta 1924, pozneje častnik in narodni heroj ZSSR-ja, je bil prvi otrok, za katerega je skupaj s Pelagijo dejansko skrbel.

Jovanka in Josip Broz Tito sta bila uigran par.
Jovanka in Josip Broz Tito sta bila uigran par.
arhiv Reporterja

♥ Vida 

Na začetku leta 1929 so ga poslali na prestajanje kazni v Lepoglavo. Po izpustitvi iz zapora se je nastanil pri škofu Rozmanu v Medvodah in tam spoznal dunajsko študentko Vido Kogej. Z njo je ilegalno prečkal mejo in prišel v avstrijsko prestolnico. Tudi ona je zanosila. Tito je odšel v Moskvo, ona pa je končala na psihiatričnem zdravljenju in kmalu rodila sina Dimitrija, kasneje profesorja glasbe na Dunaju. S svojo prvo uradno priznano zakonito ženo Pelagijo, ki je umrla leta 1967, se je Tito znova srečal šele leta 1935, medtem ko je v Moskvi poskušal najti sina Žarka, ki je otroštvo in zgodnjo mladost preživel v ruski prestolnici. Žarko naj bi bil namreč zelo problematičen deček.

Pred krasno nasmejano Jovanko mu je posteljo menda grelo kup postavnih deklet
Pred krasno nasmejano Jovanko mu je posteljo menda grelo kup postavnih deklet
arhiv Reporterja

♥ Elza 

Med poskusi obvladovanja sina Žarka je Tito v drugi polovici tridesetih let prejšnjega stoletja živel v Moskvi in v Kominterni delal skupaj s komunistično aktivistko Elzo Gerlah, dostojanstveno žensko, s katero se je poročil, kar je bil njegov četrti obisk pri matičarju. Tudi njo je varal, tokrat s prelepo igralko. Zakon z Elzo se je zato tudi končal. Elzo so celo aretirali zaradi sumljivega sodelovanja z zahodnimi agenti, v zaporu pa je leta 1938 rodila sina Viktorja, a so ji ga takoj vzeli in o njem ni nikoli izvedela ničesar.

josip broz tito medved brdo mnz.jpg
TIto in slavni nagačeni medved z Brda
Muzej novejše zgodovine

♥ Jeanne 

Iz Moskve je Tito odšel v Pariz, kjer je živel z Jeanne Côtier, vdovo pomorskega častnika. Rodil se jima je sin Oliver, pozneje jedrski fizik. Ta naj bi leta 1950 celo bival v inštitutu Borisa Kidriča, vendar ni znano, ali se je srečal z očetom. Jeanne in Tito pa naj bi razšla, ker se on in njena hči iz prvega zakona Daniela nista dobro razumela. Tedaj se je prvič zgodilo, da ga je ženska odgnala od sebe.

Jovanka in Josip Broz Tito z zvezdnikoma Elizabeth Taylor in Richardom Burtonom.
Jovanka in Josip Broz Tito z zvezdnikoma Elizabeth Taylor in Richardom Burtonom.
Profimedia

♥ Anadolka 

Vendar je hitro našel tolažbo pri Anadolki Zuhri Reuf, trgovki s svilo, s katero se je kmalu poročil, kar je bil njegov peti zakon. Rodila je sina Izeta, ki je postal trgovec z zlatom v Turčiji. Ločila sta se zaradi Zuhrine nezvestobe, kmalu zatem pa je Broz spoznal Margherito Bellini, italijansko profesorico fizike iz Perugie.

♥ Margherita 

Na pragu druge svetovne vojne je Margherita leta 1939 rodila njuno hčerko Aleksandro, hkrati pa je Tito postal tudi generalni sekretar Centralnega komiteja Komunistične partije Jugoslavije. V drugi polovici maja 1941 je odšel v Beograd in tam pripravljal vstajo ter začetek osvobodilnega boja. Glavni štab Narodnoosvobodilnih in partizanskih odredov Jugoslavije je bil ustanovljen 27. junija, Tito pa je postal vrhovni poveljnik. Pod njegovim vodstvom je bila sprejeta odločitev o vseljudski vstaji.

♥ Herta Haas 

Prelepi nasmeh zaljubljene Jovanke
Prelepi nasmeh zaljubljene Jovanke
PROFIMEDIA

Splošno uničenje ni niti malo vplivalo na njegov libido, na začetku vojne je živel v Zagrebu s pozneje uradno priznano ljubico Herto Haas, kurirko CK KPJ. Spoznala sta se leta 1937 v Parizu in se dogovorila, da se bosta poročila leta 1940, vendar se to nikoli ni zgodilo. Zaradi njega se je odpovedala celo sinu Aleksandru Brozu - Mišu, ki ga je rodila leta 1941. Nemci so jo kmalu po porodu aretirali v upanju, da bodo prek nje prišli do vrhovnega poveljnika.
Ko so jo izmenjali s skupino nemških zapornikov, je Herta novorojenčka prepustila skrbeči družini in odšla k Titu k partizanom. Leta 1943 so jo ustaši aretirali in iz strahu, da ne bi izdala koga od partijskih tovarišev, si je prerezala žile in poskušala narediti samomor. Obstaja več različic, kako je Herta prišla iz zapora, vendar se je nekaj mesecev po ujetništvu znašla v Jajcu, tam pa ugotovila, da ima Tito že drugo žensko. Po vojni se je poročila in rodila dve hčerki, svojega ljubimca pa je, domnevno, videla samo še enkrat, leta 1946, v njegovem predsedniškem kabinetu. Herta je umrla v visoki starosti. Njun skupni sin Mišo Broz je bil, poleg Žarka, drugi potomec, ki ga je Josip priznal, očeta pa je videl šele kot štiriletnik, leta 1945.

Ko je na obisk prišla sama Sofia Loren, so vsi takratni mediji pisali o tem ...
Ko je na obisk prišla sama Sofia Loren, so vsi takratni mediji pisali o tem ...
PROFIMEDIA

♥ Davorjanka - Zdenka 

Po mnenju mnogih je bila največja Titova ljubezen Davorjanka Paunović - Zdenka, njegova osebna kurirka, s katero je skupaj dočakal konec vojne. V Foči je leta 1942 rodila njegovega sina, mu dala ime Slaviša in ga zaupala eni od vzgojiteljskih družin. Umrla je leta 1946, po uradni različici zaradi posledic tuberkuloze, ki jo je staknila že med vojno. Na Titovo vztrajanje so jo pokopali na dvorišču predsedniške rezidence na Dedinjah, da bi lahko stalno hodil na njen grob in da bi mu bila blizu.
»Tito je 29 let mlajšo Davorjanko spoznal pred vojno. Bila je njegova tajnica, po okupaciji Zagreba pa sta se preselila v Beograd. Tam se je njun poslovni odnos spremenil v nekaj drugega. Par je skupaj preživel najtežje vojne dni. Ko je Tita v glavnem štabu obiskala Herta Haas, ji je takoj postalo jasno, da Davorjanka in Tito dejansko živita skupaj,« pravi zgodovinar Čedomir Antić, ki trdi, da je bila Davorjanka v resnici njegova največja ljubezen. Pisatelj Vladimir Arsenijević pravi, da ga Titova ljubezen do Zdenke, kot jo je klical, ne preseneča: »Bila je klasična lepotica, ki je ustrezala temu, kar je Broz pričakoval od ženske. Po drugi strani je Tito izžareval spolnost, ki je presegla njegove osebne odnose. Tudi v njegovem odnosu z množico je bil erotični naboj, ki jo imajo vsi veliki voditelji.«
Prvo leto druge svetovne vojne je bilo dejansko leto njune najgloblje ljubezni, pa tudi najstrašnejših prepirov. Antić trdi, da med partizani ni bilo moralno imeti preveč osebnih, zasebnih in intimnih odnosov – vsekakor ne vsem na očeh. Davorjanka in Tito pa sta menda bila zelo nazorna … Slišali naj bi ju celo med ljubljenjem. »Davorjanka in Tito sta živela v partizanskem taboru, kjer ni bilo zasebnih prostorov in vsi pogovori in drugi odnosi so bili vsem na očeh in ušesih, ne glede na to, kako osebni so bili,« je med drugim zapisal Antić.

Tito se je rad družil tudi z zvezdniki
Tito se je rad družil tudi z zvezdniki
PROFIMEDIA

♥ Zinka 

Po Davorjankini smrti Tito dolgo ni bil z žensko, zato so mu prijatelji uredili srečanje z operno pevko Zinko Kunc. Umetnici je bilo všeč, da je ob tako pomembnem človeku, zato se je preselila k njemu, vendar je kmalu ugotovila, da do poroke ne bo prišlo. Po enem od gostovanj v Metropolitanski operi se preprosto ni nikoli več vrnila.

jovanka-broz
Jovanka Broz
Profimedia

♥ Jovanka 

Ker je propadla še ena njegova zveza, se je Tito približal 32-let mlajši Jovanki Budisavljević, sodelavki, ki je bila usposobljena v Rusiji, da skrbi za njegovo varnost in udobje. Čeprav sta se spoznala že leta 1945, med njima ni bilo neke energije, ravno nasprotno. Jovanka, rojena leta 1924, je postala del Titovega življenja v povojnih letih, ko je delala kot medicinska sestra.

jovanka-broz
Jovanka Broz
Profimedia

Njuno poznanstvo se je razvilo v ljubezensko razmerje, ki je leta 1952 preraslo v zakon. Tito, rojen leta 1892, je bil precej starejši od Jovanke, kar je bilo pogosto predmet komentarjev in govoric. Kot Titova žena je imela Jovanka vidno vlogo v jugoslovanski politiki in družbi.

jovanka-broz
Jovanka in Tito Broz
Profimedia

Njena prisotnost ob njegovi strani na uradnih dogodkih, državniških obiskih in pri srečanjih z mednarodnimi voditelji je odražala njeno pomembnost in vpliv. Bila je znana po svoji eleganci in dostojanstvu, ki sta ji pridobila spoštovanje in občudovanje tako doma kot v tujini.

jovanka-broz
Jovanka Broz
Profimedia
Vendar njuno zakonsko življenje ni bilo brez težav. Govorice o nesoglasjih in napetostih v njunem razmerju so bile pogoste, še posebej v letih pred Titovo smrtjo. Leta 1977 so tajne službe Tita osamile pred njo, kar je povzročilo dodatne napetosti in špekulacije o njunem odnosu. Po Titovi smrti leta 1980 se je Jovankin položaj dramatično spremenil. Samo mesec dni po njegovi smrti so jo jugoslovanski oblastniki nasilno, v sami spalni srajci in copatih, vrgli iz njunega predsedniškega domovanja na Užički 15 v Beogradu. Obtožili so jo političnih spletk in izolirali od jugoslovanske politične elite, tako da je Jovanka naslednja desetletja preživela v relativni osami. Njuna zveza ni bila samo romantična zgodba ali zgolj politični aranžma; bila je odraz časa, v katerem sta živela, in zapletenih dinamik moči, ki so oblikovale Jugoslavijo v tistem obdobju. Jovanka Broz, zadnja Titova ženska, je umrla leta 2013.