IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Tako bi se upravljanja s tveganji lotili mladi

Oglasno sporočilo, 24.11.2023 14:41:31

LIT hekaton ponovno osvetlil razmišljanje generacije Z

Delite na:
Tako bi se upravljanja s tveganji lotili mladi
Ekipa Novomeščani je zmagovalka hekatlona Slovensko zavarovalno združenje

Živimo v dinamičnem okolju in času sledenja trendom, ki se pojavljajo in spreminjajo praktično vsak dan. Zato ni presenetljivo, da pri mlajših generacijah tematiki, kot sta osebne finance in zavarovalništvo, nista najbolj privlačni. Zato že tretje leto projekt LIT (Lajf je igra tveganja) s pomočjo LIT hekatonov ponuja kreativno in zabavno platformo, zanimivo za mlade. Do danes se je LIT hekatonov udeležilo že skoraj 300 mladih iz cele Slovenije.

Eden izmed aktualnih izzivov, ki ga je projekt LIT med 17. in 21. novembrom naslovil v letošnjem LIT hekatonu, je nizko zavedanje o tveganjih, ki jih prinašajo naravne nesreče. V Sloveniji se z njimi srečujemo vedno pogosteje, v medijih so vse bolj odmevne, poznavanje in razumevanje teh tveganj in kako z njimi upravljati v kontekstu zavarovanja pa pri večini ostaja v ozadju seznama prioritet. Prav to je Slovensko zavarovalno združenje (SZZ), ki projekt izvaja, mladim postavilo kot izziv letošnjega LIT hekatona. Skupno se ga je v 15 ekipah udeležilo 54 mladih. Najbolj je med oddanimi rešitvami izstopala ideja ekipe Novomeščani, ki bi se reševanja problematike lotila s podkasti.

S preprosto izvedljivo rešitvijo do velikih sprememb

Ekipa Novomeščani je LIT mentorje, ocenjevalce oddanih rešitev, prepričala s predlogom serije podkastov »RiseAboveRisk«. Ti bi v štirih sklopih pokrivali različne vrste naravnih nesreč in tako na dostopen in moderen način mladim približali pomembne informacije, povezane z naravnimi nesrečami, tveganji, ki jih te prinašajo, ter zavarovanji, o katerih mladi ne razmišljajo zelo pogosto. SZZ je namreč leta 2019 po izvedbi raziskave finančne pismenosti odraslih v Sloveniji zaznalo vrzel. Rezultati raziskave so pokazali, da je raven finančnega znanja med anketiranci, starimi od 18 do 24 let izrazito nizka, a sami zase kljub temu menijo, da so finančno vešči.

So lahko podkasti način, kako mladi med opravljanjem drugih aktivnosti, pridobivajo pomembna življenjska znanja? Martin Medle, član zmagovalne ekipe Novomeščani, je poudaril, da lahko podkasti navežejo pristen stik med avtorji, strokovnjaki in poslušalci: »Za podkaste smo se odločili, ker jih mladi zelo radi poslušamo in lahko tako preko njih pristopimo na moderen način. So sredstvo, s katerim lahko avtorji na pristen način sporočajo vsebine, nanje se poslušalci lažje navežejo. Podcasti so hkrati poučni, zabavni, interaktivni in vedno ponujajo nekaj novega.«

ekipa-novomeščani-je-zmagovalka-hekatlona
Ekipa Novomeščani je zmagovalka hekatlona
Slovensko zavarovalno združenje

Projekt LIT do mladih pristopa na njim zanimiv način

Projekt LIT ne izpolnjuje zgolj vloge izobraževanja. Prizadeva si namreč tudi za predstavitev kariernih možnosti v panogi zavarovalništva. Na LIT hekatonu tako tekmovalci dobijo edinstveno priložnost mreženja in spoznavanja s strokovnjaki iz zavarovalništva, ki v okviru hekatona prevzemajo tudi mentorske vloge. LIT hekaton je tako odlična priložnost, da mladi vložek svojega časa spremenijo v obrestovanje na dolgi rok in morda prav v zavarovalništvu prepoznajo svojo karierno pot. Poleg LIT hekatona projekt mladim ponuja še brezplačne izobraževalne vsebine na družbenih omrežjih.

Brezplačne izobraževalne vsebine so na voljo na Instagramu @lajfjeigratveganja, Facebook strani, TikToku in spletni strani. Aktualne priložnosti za delo, izobraževalne dogodke, zabavne in poučne vsebine pa so vsak mesec zbrane v LIT novičniku za mlade (prijava na LIT novičnik).