pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Barry in Mary “rešujeta” najstarejšo pošto na svetu

kš, 24.09.2023 09:56:07

Barry in Mary Ford bosta postala 17. poštna mojstra 311 let stare poštne pisarne v Sanquharju, na Škotskem.

Delite na:
Barry in Mary “rešujeta” najstarejšo pošto na svetu
Poštna pisarna v Sanquharju na Škotskem je priznana kot najstarejša še delujoča poštna pisarna na svetu. Profimedia

Najstarejša pošta na svetu deluje v Sanquharju na Škotskem že več kot 300 let. Ko je njen upravnik leta 2019 dal stavbo v prodajo, so se nekateri bali, da bo ta pomemben del škotske dediščine za vedno zaprl svoja vrata. Zdaj se je par iz Floride odločil kupiti pošto in se preseliti v krasno škotsko mestece, da bi jo vodil.

Barry in Mary Ford sta sicer oba izvirno iz Združenega kraljestva. Na Floridi sta živela zadnjih 20 let, kjer je Barry vodil podjetje, ki se je ukvarjalo z letalsko tehnologijo, vendar sta se vrnila domov, da bi poskrbela za ostarele starše.
Med iskanjem podjetja za nakup v Združenem kraljestvu sta naletela na oglas, ki ju je pritegnil: pošta na jugu Škotske, ki jo je Guinnessova knjiga rekordov priznala kot najstarejšo na svetu. Barry je bil kot otrok zbiratelj znamk, zato sta dala ponudbo za nakup pošte. A ponujena vsota je bila prenizka. Vendar slučaj je tako nanesel, da sta Forda vseeno dobila drugo priložnost.
"Da smo dobili drugo priložnost za nakup Sanquhar poštne pisarne, je prišlo ob pravem času, ko sta najini starejši materi žal umrli," je Barry povedal za Sky News. "Mary in jaz sva zelo navdušena in počaščena, da služiva tej skupnosti in se veseliva tudi pozdrava turistov od blizu in daleč, ki pridejo v Sanquhar, da bi okusili čare te živahne skupnosti."
Sanquhar je majhna vasica v regiji Dumfries in Galloway na jugu Škotske z okoli 2.000 prebivalci. Po smrti Maryjine matere je med njenimi stvarmi našla par pletenih rokavic z značilnim vzorcem Sanquhar. Nato je začela raziskovati svoje prednike in ugotovila, da je njena družina prišla iz Muirkirka - le približno 40 km od Sanquharja.
"Kot otrok sem zbiratelj znamk in odkritje, da so Maryjini predniki iz lokalnega območja, je bila usoda," je dejal Barry.
Poštna pisarna Sanquhar deluje že od leta 1712. Ko se je prvič odprla, so bila pisma dostavljena na konju čez mejo med Škotsko in Anglijo. Presenetljivo pa je, da sta Forda šele 17. poštna mojstra v 311-letni zgodovini pisarne.

najstarejša-pošta-na-svetu
Ustanovljena je bila leta 1712 in že več kot 300 let neprekinjeno opravlja svoje storitve.
Profimedia

"Neverjetno je, da sem prešel iz življenja na Floridi, kjer je zgodovina večinoma omejena na 19. in 20. stoletje, v vlogo poštnega mojstra najstarejše pošte na svetu, ki ima več kot 300-letno zgodovino," je povedal Barry. "Prav tako sem ponosen, da sem postal 17. poštni mojster te pošte, kar je glede na njeno dolgo zgodovino res redkost."
Poštna pisarna Sanquhar je lokalna turistična atrakcija. Obiskovalci z vsega sveta se ustavijo, da bi lahko svoja pisma označili s posebnim žigom, na katerem piše: “Najstarejša pošta na svetu.”