sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Vince, Andy in 40 izbrisanih

D.K., 12.08.2023 23:45:54

Erasure velja za enega najbolj uspešnih duetov v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Delite na:
Vince, Andy in 40 izbrisanih
1985 nastali duet Erasure je najuspešnejši projekt Vincea Clarkea, s pevcem Andyjem Bellom pa bosta čez dve leti praznovala 40-letnico obstoja. Profimedia

Zgodba o gonilni sili Erasure, Vinceu Clarkeu, se vleče skozi nekaj glasbenih skupin, ki smo jih v preteklosti že omenjali – Depeche Mode, Yazoo in Assembly. Clarke, ki ga v začetku 80-ih navdušila elektronska glasba, potem ko je poslušal OMD, je hitro zapopadel glasbeno ustvarjanje in bil celo ustanovni član legendarnih Depeche Mode. Bil je tudi podpisan pod prve tri single, med njimi uspešnico Just Can't Get Enough. A še preden je izšel prvi album, je Clarke skupino zapustil. Potem je prek oglasa našel Alison Moyet in z njo dve leti ustvarjal v duetu Yazoo. Ko se je končal tudi ta projekt, je Vince Clarke skupaj s producentom Ericom Radcliffeom ustanovil The Assembly, kjer je prvi singl Never Never z Feargalom Sharkeyem prilezel na 4. mesto angleških lestvic.

En klic do Erasure

Erasure sta ustvarila več kot 200 pesmi in prodala 28 milijonov plošč.
Erasure sta ustvarila več kot 200 pesmi in prodala 28 milijonov plošč.
Profimedia

Potem je Clarke posnel še One Day s Paulom Quinnom, pesem pa je bila polomija. Zato je spet dal oglas v Melody Maker (na podoben način je našel Alison Moyet), da išče pevca za svoj projekt. Na oglas se je javil Andy Bell, ki je za avdicijo treniral pesmi Alison Moyet, Siouxsie and the Banshees in The Communards. Avdicija je bila uspešna, Vince in Bell sta postala duet Erasure. Na njuno glasbo bodo največ vplivali OMD, Kraftwerk, Gloria Gaynor in ABBA.

Prve tri pesmi, ki sta jih izdala, so bile v Angliji polomija, čeprav je tretja, Oh L'amour, dosegla soliden uspeh v Avstraliji in nekaterih evropskih državah. V Franciji je še vedno edini hit Erasure, v Nemčiji je prišla na 6. mesto. Junija 1986 je izšel še debitantski album Wonderland, posnet leto poprej. V njuni domovini je bil praktično prezrt, le v Nemčiji je prišel med prvih 20. Šele četrti singl, Sometimes, je Erasure prinesel prepoznavnost. Pesem je prilezla na drugo mesto v Angliji in Nemčiji, v Angliji je med prvih 40 vztrajala kar nekaj tednov in napovedala niz uspehov skupine. Sometimes je izšel na drugem albumu 1987 z naslovom The Circus. Prišel je do šestega mesta albumov in postal platinast. Na njem so še tri uspešnice, It Doesn't Have To Be, Victim of Love in The Circus. Na lestvicah je album The CIrcus vztrajal več kot leto dni.

V tretje gre Rado

Erasure na koncertu v Moskvi leta 2011.
Erasure na koncertu v Moskvi leta 2011.
Profimedia

Tretji album The Innocents je luč sveta ugledal aprila 1988, pred izidom pa se je pesem z njega, Ship of Fools, uvrstila med prvih 10 na angleških lestvicah. The Innocents je takoj skočil na prvo mesto in se čez leto dni ponovno vrnil na vrh in dosegel dvojno platinasto naklado. Hita Chains of Love in A Little Respect sta bila visoko na lestvicah tudi v ZDA. The Innocents je bil tudi od petih zaporednih albumov, ki so vsi dosegli prvo mesto na lestvicah. Albuma Wild! (1989) in Chorus (1991) sta vsebovala vsak po štiri hite, ki so prišli med top 20.

Še pred njima je mali album Crackers International novembra 1988 prišel na drugo mesto, presegel ga je 1992 izdani Abba-esque s priredbami štirih hitov skupine ABBA. Oba člana dueta, Clarke in Bell, sta bila velika ljubitelja švedskega kvarteta in sta na koncertih pogosto izvajala njihove priredbe, zato je bil mali album logična posledica in eden od znanilcev ponovne priljubljenosti ABBA v začetku devetdesetih let.

Devetdeseta v povprečju

Andy Bell je frontman Erasure, medtem ko se Vince Clarke od nekdaj drži v ozadju (desno). Koncert v
Andy Bell je frontman Erasure, medtem ko se Vince Clarke od nekdaj drži v ozadju (desno). Koncert v Londonu 2017.
Profimedia

1994 sta Erasure izdala album I Say I Say I Say, peti zaporedni album, ki je prišel na prvo mesto angleške lestvice albumov. Na njem je Always postal tretja pesem med top 20 v ZDA, Run to the Sun pa je postal zadnji hit Erasure med angleških Top 10 vse do 2003.

Oktobra 1995 je Erasure izdal novi istoimenski album, ki je pomenil precejšen odmik od triminutnih synth pop pesmi, po katerih je bil duet poznan. Album je prinesel poglobljena besedila in bolj eksperimentalni zvok. Kljub temu se mu je uspelo uvrstiti met prvih 15 na angleških lestvicah, Stay With Me in Fingers & Thumbs pa sta pokukala med prvih 20. Potem je 1997 izšel še Cowboy, ki se je vrnil k tradicionalnemu slogu Erasure, a je na začetku, ko je prišel na 10. mesto, v dveh tednih padel do 39. in izginil z lestvice. Kako je svet različen, pa na drugi strani pokaže ameriški trg, kjer je Cowboy postal ena najbolj uspešnih plošč dueta. In My Arms je prilezla na 2. mesto plesnih lestvic v ZDA.

Andy Bell in Vince Clarke leta 1986.
Andy Bell in Vince Clarke leta 1986.
------

Oktobra 2000 je napočil čas še za deveti studijski album, Loveboat, ki je videl le 45. mesto. Prvi singl s plošče, Freedom, je za kratek čas prišel med prvih 30. Naslednje leto je izšel še mali album Moon & The Sky z novo verzijo naslovne pesmi in priredbo Supremes, Baby Love. 2003 je izšel še Other People's Songs, zbirka priredb. Prvi singl, pesem Petra Gabriela, Soulsbury Hill, je prišla med prvih 10 v Angliji, Erasure pa sta bila povabljena na nastop v oddaji Top of the Pops, prvič po 1997. 2003 je izšla še kompilacija največjih uspehov, Hits!, ki je vključevala novo različico Oh L'amour, ki je bila 1986 komercialna polomija. V novi preobleki je prišla do 15. mesta na domačih lestvicah.

Še dihata

1960 rojeni Vince Clarke je multiinstrumentalist, prvenstveno pa je igral violino.
1960 rojeni Vince Clarke je multiinstrumentalist, prvenstveno pa je igral violino.
Profimedia

Potem je leta 2005 izšel Nightbird, 10. studijski album Erasure, kjer je pesem Breathe prišla na četrto mesto in je bila prvi hit med top 5 po več kot desetletju. Na ameriški U.S. Dance lestvici je prišla celo na prvo mesto, prvič po 18 letih. 2006 sta Clarke in Bell posnela še Union Street, zbirko njunih prejšnjih uspešnic v akustični in country priredbi. Maja 2007 je prišel še album Light at The End od the World, ki ga je produciral Gareth Jones in je bil precej bolj plesno orientiran kot neposredni predhodniki. Singla I Could Fall in Love With You in Sunday Girl sta se uvrstila na 21. oziroma 33. mesto na domačih lestvicah. Novi album je oba poslal še na Svetovno turnejo, mali album Storm Chaser pa je vključeval pesmi z B strani singlov, med njimi Early Bird, duet s Cyndi Lauper.

Any Bell prejšnji teden med vodenjem festivala Rewind. Pred leti so mu vstavili umetna kolka in ima
Any Bell prejšnji teden med vodenjem festivala Rewind. Pred leti so mu vstavili umetna kolka in ima kar nekaj težav pri hoji.
Profimedia

Tudi v začetku prejšnjega desetletja je Erasure nadaljeval z rednim izdajanjem kompilacij in malih albumov. Total Pop! Je 2009 vseboval 40 hitov Erasure, vključno z remiksom Always, ki ga je zakrivil Jeremy Whatley. Kompilaciji se je za las izmuznila prva dvajseterica, prišel je do 21. mesta. V tem času je Andy Bell izdal svoj drugi solo album, Non-Stop, pesem Always pa je marca 2010 postala nepričakovan ponovni hit, potem ko je bila del igre v brskalniku, Robot Unicorn Attack. Vince Clarke je v tem obdobju tudi večkrat napovedal album uspavank, na katerem je delal že nekaj časa. Decembra 2010 je spletna stran dueta objavila, da se pripravlja novi studijski album, ki je junija naslednje leto dobil tudi uradno ime – Tomorrow's World. Izšel je 3. oktobra in prišel na 29. mesto v Angliji. Album je pred izidom pospremila svetovna turneja Tomorrow's World, po kateri je takrat še neimenovani album potem tudi dobil ime. 2011 sta Erasure obiskala tudi Rusijo in Ukrajino.

Zadnjih 10 let

Vince Clarke z ženo Tracy Hurley, s katero je poročen od 2004.
Vince Clarke z ženo Tracy Hurley, s katero je poročen od 2004.
Profimedia

Novembra 2013 je izšel božiči album Snow Globe, septembra 2014 pa 16. studijski album The Violet Flame. Z 20. mestom na domačih lestvicah je bil prvi po Other People's Songs (2003), ki je videl dvajseterico. 2015, ob 30 letnici delovanja, je izšla nova različica Sometimes in še ena kompilacija največjih uspehov, Very Best of Erasure. Naslednj albumi so World Be Gone (2017), The Neon (2020) in lasnki Day-Glo. The Neon, 18. studijski album je s četrtim mestom na angleških lestvicah postal najvišje uvrščeni album po 26. letih. Posebno noto albumu daje originalni zvok iz začetka delovanja, saj je Vince Clarke iz kleti privlekel svoje stare sintetizatorje, Andy Bell pa je album označil kot vrnitev na začetek.

Vince in Andy

Prvi album Wonderland je bil prezrt, čeprav je vseboval nekaj čisto uspešnih pesmi.
Prvi album Wonderland je bil prezrt, čeprav je vseboval nekaj čisto uspešnih pesmi.
--------

Še nekaj o obeh glasbenikih. Vince Clarke, genij na tipkah, se je rodil 3. julija 1960 kot Vincent John Martin. Z Andyjem Fletcherjem, lani umrlim članom Depeche Mode, sta konec sedemdesetih ustanovila No Romance in China, ki pa ni trajal dolgo. Po izletu v skupino Plan se je Clarke s Fletcherjem pomudil pri projektu Composition of Sound, ki je ob prihodu Martina Gorea in Davea Gahana postal Depeche Mode. Clarke je skupino zapustil zaradi tega, ker mu ni bila všeč temačna glasba, ki je zaznamovala začetke skupine in ker preprosto ni maral pozornosti kot so intervjuji in turneje.

Vince Clarke je od 2004 poročen s Tracy Hurley in ima sina Oskarja. Družina živi v Brooklynu v New Yorku. Clarkeova žena je sestra žene nekdanjega menedžerja Erasure, Micahela Pagnotte.

Tretji album The Innocents je aprila 1988 takoj skočil na prvo mesto domačih lestvic.
Tretji album The Innocents je aprila 1988 takoj skočil na prvo mesto domačih lestvic.
--------

Na drugi strani je Andrew Ivan Bell rojen 25. aprila 1964. Pred pridružitvijo Erasure je Bell prodajal ženske čevlje in pel v skupini The Void, potem pa je videl Clarkeov oglas za projekt, ostalo pa je – kot vemo – zgodovina. Bell nikoli ni skrival, da je gej, od 2013 je poročen s svojim partnerjem Stephenom Mossom. Decembra 2004 je javno objavil, da je od 1998 HIV pozitiven. Prav tako ga je prizadel kostni infarkt, zaradi česar je prestal presaditev obeh kolkov in od takrat na svojih nastopih na odru rahlo »raca«.

Po skoraj štirih desetletjih je Erasure daleč najbolj uspešen projekt Vincea Clarkea, soustanovitelja Depeche Mode in Yazoo, plesna glasba, ki je nastala v osemdesetih, pa še vedno vleče za sabo velik voz oboževalcev in tako bo tudi v petem desetletju.