nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Faraonska hrana življenja in smrti

PZ, 02.08.2023 10:51:01

V zadnjih desetletjih prejšnjega stoletja so jajca »šla iz mode« zaradi visoke vsebnosti holesterola. Najnovejše raziskave so jim vrnile staro slavo zdravega vira beljakovin.

Delite na:
Faraonska hrana življenja in smrti
Dokazi Politikin Zabavnik

Ko so naši predniki iz neolitske dobe kradli jajca iz gnezd divjih ptic, so si zagotovili vir kalorij in beljakovin. Ugotovili so, da ko odnesejo jajca iz gnezd, ptice znova in znova gnezdijo, s čimer podaljšujejo naravno obdobje polaganja. Tisoče let kasneje, ko so bile ptice udomačene, se je človek soočil z izbiro: jih ubiti za meso ali jih obdržati in pridobiti stalno obnovljiv vir jajc. Večina je izbrala slednjo možnost, kar se je razvilo v industrijsko proizvodnjo jajc.

eggs-g6c4309249_1280.jpg
Jajca
Pixabay

Prebivalci južne in jugovzhodne Azije so verjetno pred 7500 leti jedli jajca, ki so jih nosile »pramatere« domačih kokoši. Tako perutnina kot njihova dragocena jajca so dosegla Egipt sredi drugega tisočletja pred našim štetjem. Prav tako so arheologi odkrili zgodnje dokaze, da so bila jajca v različnih oblikah del prehrane Feničanov, katerih mestne države Tur in Sidon so pred približno tremi tisočletji cvetele ob obali Sredozemlja današnje Sirije, Libanona in Izraela. V Feniciji so jajca nojev veljala za poslastico, njihove lupine pa so bile posebej okrašene in položene v grobnice. Enako velja za staro Perzijo, Rim, Grčijo. Kitajci so bili posebej navdušeni nad golobjimi jajci, medtem ko so v Egiptu cenili račja, gosja, prepeličja in celo pelikanova jajca.

egg-cups-ga04afcdf2_1280.jpg
Porcelanasta skodelica za jajca
Pixabay

Pisni vir star 4000 let prvič navaja, da so jajca uporabna za vezanje in zgoščevanje moke. Stari egipčanski zapisi govorijo o štiridesetih različnih vrstah kruha in pekovskih izdelkov, pripravljenih z jajci. Kasneje so tudi Rimljani jajca uporabili v različnih receptih. Zdi se, da so namesto kokošjih jajc več uporabljali pavja, zlasti v priljubljeni sladici libum - iz moke, sira, medu in lovorovih listov.

fairytale-gfd857d7cb_1920.jpg
/
Pixabay

Mnoge sodobne jedi z jajci izvirajo prav iz starega Rima: omleta, pogačice, poširana jajca. Zbirka receptov iz 4. stoletja, ki jo pripisujejo znanemu gurmanu Marku Gaviju Apiciju, vsebuje prvi znani recept za kuhano kremo iz jajc. Navodila pravijo, da je treba zmešati mleko, med in jajca, nato pa kuhati na nizki temperaturi v glineni posodi. Jajca so kot vezivo uporabljali v slanih omakah, trdo kuhana pa v solati z rukolo in inčuni.

Apicius_1709.jpeg
Marc Gavi Apici
Wikipedija

Bizantinski zdravnik Antim, ki je živel v 6. stoletju, je obširno pisal o koristih, ki jih za organizem prinaša prehrana, bogata z jajci vseh vrst perutnine - še posebej o trdo kuhanih jajcih, ki pomagajo pri prebavi - in svetoval, da jih takoj po kuhanju postavimo v ledeno vodo za boljše delovanje. Njegov recept za afrutum - sufle s piščancem - predvideva veliko količino beljakov, iz katerih nastane bogata pena.

afrutum-piatto.jpg
afrutum
afrutum-piatto

V Bizancu in drugih krščanskih kulturah so jajca simbolizirala Jezusovo vstajenje. Poleg tega so jajca od poganskih časov naprej simbolizirala ponovno rojstvo, ko so jih mnogobožci med pomladnimi praznovanji obarvali z živimi barvami. Med Judi je obstajala navada, da so ob Pashi jedli jajca, kar so kasneje sprejeli kristjani za veliko noč. Britanci so v elizabetinski dobi običajno prodajali po 12 jajc naenkrat, saj je to število povezano z 12 Jezusovimi apostoli.

icon-g816052bf7_1920.jpg
12 Jezusovih apostolov
Pixabay

V zadnjih desetletjih, zlasti na Zahodu, so jajca »izšla iz mode« zaradi visoke vsebnosti holesterola, ki povečuje tveganje za srčna obolenja. Na začetku 21. stoletja so bile te trditve ovržene in jajca so ponovno pridobila ugled kot zdrav vir beljakovin. Kljub temu je skrb, ki jo povzroča množična proizvodnja jajc na velikih kmetijah, povečala zanimanje za jajca, ki jih nese perutnina, vzrejena v bolj naravnih pogojih.