nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Padel bo nov Guinnessov rekord! (Prestavljeno na ponedeljek!)

Alesh Maatko, 01.08.2023 17:50:49

Ljubljana bo prvič gostila svetovno prvenstvo v akrobatskem zabijanju

Delite na:
Padel bo nov Guinnessov rekord! (Prestavljeno na ponedeljek!)
Rdeča nit letošnjega Odbitega bo akrobatsko zabijanje – tudi s postavljanjem rekorda. Katja Pokorn

Globalno znani mojstri akrobatike in dih jemajočih spektaklov, Dunking Devils, bodo v ponedeljek, 7. avgusta, na Kongresnem trgu v Ljubljani gostili tudi 5. svetovno prvenstvo v akrobatskem zabijanju ter postavljali čisto nov Guinnessov rekord. Dogodek Odbito je brezplačen, ves dan pa bo na voljo še cel kup poskočnih aktivnosti ter cirkuško-plesno-akrobatski šovi za vso družino.

Screenshot 2023-08-04 at 14.13.05.png
Odbito
pr

»Najzabavnejši projekti in taki, da jih nikoli ne pozabiš, so tisti, ki jih je najtežje uresničiti. Pa naj bo to zaradi športnega ali pa logističnega podviga, da se pridobijo vsa dovoljenja, poskrbi za varnost, izdela opremo ... Težja ko je izvedba, bolj nepozabna sta sam dogodek in spomin nanj,« pravi leteči vrag Marko Knafelc, ki ga poznamo tudi iz šova Exatlon Slovenija.

Dunking Devils 2
V Ljubljani se bodo spopadle najboljše svetovne ekipe v akrobatski košarki.
Arhiv Dunking Devils

Akrobatsko zabijanje smo v 80. letih spoznali kot nadgradnjo navijaških šovov v premorih ameriške študentske lige in lige NBA. Pionirka tega atraktivnega športa je skupina Darevedils Tyja Cobba, nasledili so jih High Impact Squad, pri nas pa so ledino orale Žabe / Frogs, ki so v 90. letih nstopale tudi na tekmah NBA. Vrhunec tega športa v Sloveniji smo doživeli v času projekta ŠKL ob prelomu tisočletja, nekako v tistem času pa so se v skupini Dunking Devils zbrali člani različnih akrobatskih skupin iz vse Slovenije.

Dunking Devils - 3
Lani ste na Odbitem lahko preskakovali Ljubljanico, akrobati pa so leteli preko 13 metrov v zrak.
Arhiv Dunking Devils

Ljubezen do akrobatike

»Eden naših ciljev je, da spet okrepimo zanimanje za ta šport, sploh na osnovnih in srednjih šolah,« pravi sogovornik. »Del tega je tudi 5. svetovno prvenstvo v akrobatskem zabijanju, ki ga bomo izvedli v okviru dogodka Odbito na Kongresnem trgu. Nam je to pomembno, ker se je za nas vse začelo s tem športom. Tu smo našli ljubezen do akrobatike, ljubezen do nastopanja in navsezadnje tudi do tekmovanja. Ta šport nam je odprl vrata v svet in nam zagotovil nešteto nepozabnih izkušenj in poznanstev.«

Dunking Devils 4
Ob trampolinih in košarki so del Odbitega tudi plesno-akrobatsko-cirkuški šovi.
Arhiv Dunking Devils

»Zdaj pa želimo športu vrniti, kar nam je dal skozi vsa ta leta. Dunking Devils smo stari 15 let. Prvič bomo svetovno prvenstvo gostili v Sloveniji, v Ljubljano bodo prišle ekipe z vsega sveta, reprezentanca ZDA, najboljša ekipa iz Francije, kar tri iz Madžarske ... Ne smemo pa pozabiti tudi na Dunking Devils, ki smo dvakratni svetovni prvaki, letos pa lahko z nekaj sreče k tej zbirki dodamo še tretjo lovoriko.« V sklopu Odbitega bodo potekala tekmovanja na veliki in mali prožni ponjavi, v akrobatskem zabijanju pa bodo podelili pokale najboljšim ekipam, parom in posameznikom.

2437835fd38339805be4fd42bf03957b.jpeg