nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Nikola Tesla - to hrano je imel najraje!

kš, 31.07.2023 21:04:40

Znanstvenik je trdil, da mu je zajtrk dajal moč: pri 78-ih se je počutil kot šestnajstletni deček, težav s prebavo pa naj sploh ne bi imel.

PRISLUHNITE - Nikola Tesla je jedel tako ...

Delite na:
Nikola Tesla - to hrano je imel najraje!
Nikola Tesla Profimedia / AI

Zajtrk Nikole Tesle, ki mu je dajal moč, je bil zelo preprost in ga leta in leta ni spreminjal.

Nikola Tesla, slavni znanstvenik in izumitelj, je vodil zelo neobičajen in discipliniran življenjski slog, kar se je odražalo tudi v njegovi prehrani. Znano je, da je bil pri jedi in pitju zelo zmeren. Živel je asketsko življenje, pogosto je delal dolgo v noč, zato je velikokrat pozabil na obroke, ker je bil popolnoma posvečen svojim eksperimentom.

Zelo rad je imel jabolka.
Nikola Tesla
Profimedia / AI

Preprosta hrana

Njegova prehrana je bila sestavljena večinoma iz preprostih živil. Njegovi tesni sodelavci in prijatelji so pričali, da je pogosto preskočil obroke in ko je jedel, so bila to preprosta živila. Nekateri viri pravijo, da je imel zelo rad zelenjavno juho, zelenjavo in sadje, še posebej pa jabolka. Pogosto je jedel tudi mlečne izdelke.

nikola-tesla
Nikola Tesla
Profimedia / AI

Pomembno je omeniti, da je bilo v tistem času razumevanje prehrane in dietetike drugačno kot danes. Tesla je živel v 19. in 20. stoletju, ko sodobna znanost o prehrani in nutricionizmu, kot jo poznamo danes, še ni obstajala. Toda zelo je pazil na to, kaj je jedel in koliko se je gibal, saj je menil, da je pomembno, da ostane čim dlje časa aktiven.
V svoji knjigi "Moji izumi: avtobiografija Nikole Tesle" je zapisal, da je običajno za zajtrk zaužil mleko in jajca, kosilo je skoraj vedno preskočil, še posebej pa je rad imel zelenjavno juho.

Se še spomnite?
Nikola Tesla
Profimedia / AI

Stroj deluje, če …

"Najpomembnejši element mojega življenjskega načrta je moja prehrana. Ne morete pričakovati, da bo stroj dobro deloval, če mu ne zagotovite ustreznega goriva", je govoril Tesla, hkrati pa je poudaril, kako je sčasoma ugotovil, da sta dva obroka na dan povsem dovolj. "Odkar zaužijem le dva obroka na dan, se mi je izboljšalo zdravje, poboljšal apetit in tudi okus je boljši. Izključil sem le kosilo. Danes, pri 78 letih, uživam v svojih dveh obrokih enako kot takrat, ko sem bil šestnajstletni deček in nimam nikakršnih težav s prebavo," naj bi po nekaterih navedbah rekel slavni znanstvenik.

Jedel je le dvakrat na dan, spal pa zelo malo.
Nikola Tesla
Profimedia / AI

Za zajtrk je torej rad pil mleko, ker je polno beljakovin in jedel jajca, še posebej beljake, ker so tudi bogati z beljakovinami. Rad je imel tudi riž, sira pa ne. "Zelenjava je nujna, čeprav ne vsebuje veliko beljakovin. Ne daje veliko energije, ampak uravnava črevesje, daje telesu vitamine. Rad pojem dobro juho iz čebule in sesekljane zelene, pripravljeno z veliko masla. Ta kombinacija se lahko prebavlja in jo jem že leta."

Sadje in sladkor

Tesla je pohvalil tudi sadje, glede sladkorja pa je povedal, da v majhnih količinah ni nevaren, vendar ne smemo pozabiti, da ga je v sadju precej.

Nekateri domnevajo, da je bil umorjen.
Nikola Tesla
Profimedia / AI

Meso?!

Na vprašanje, ali je vegetarijanec ali ne, je Tesla odgovoril takole: "Meso jem zelo redko, enkrat ali dvakrat letno. Je bogato z beljakovinami, toda tudi riba je skoraj enako bogata z beljakovinami in maščobami in je veliko lažje prebavljiva. Fosfor, ki ga vsebuje, je odličen za živčni sistem. Toda fosfor, medtem ko hrani možgane, povzroča kislost v telesu. Tako meso kot riba nam dajeta hitro energijo. Ta živila so za ljudi določenih poklicev nujna, čeprav nam zaradi svoje sestave dejansko krajšajo življenje. A ko smo živi, nam vseeno dajo veliko energije."

Po drugi strani pa se je Milijan Stojanić, navdihnjen s Tesla priznanji o gastronomiji, več kot dve desetletji ukvarjal z raziskovanjem jedilnika najpametnejšega znanstvenika srbskega porekla, skozi njegovo pot v Evropi in Ameriki. "Tisto, kar ga je vodilo skozi življenje, so bili ti mlečni izdelki, mlečne predelave, med, tu in tam konjak, oziroma viski, malo vina in vse z mero. Nikola Tesla je jedel dvakrat na dan, bodisi v Smiljanu, v Evropi, v Ameriki. In to, kar je Tesla govoril vsem, je ključno: “Ne prenajedajte se, ne hitite v onostranstvo.”

Tesla nikoli ni jedel iz okroglih krožnikov

"Nikola Tesla, ko je bil majhen, ni znal pisati in risati z desno roko, temveč je to počel z levo roko in zelo težko je risal kroge, zlasti, ko so to od njega zahtevali učiteljica ali učitelj, in je to dobesedno sovražil," pravi Stojanić.

Tesla je najbolj znan po svojem prispevku k razvoju izmeničnega toka (AC) električnih sistemov.
Nikola Tesla
Revija Zarja

Odraščajoč kot otrok pravoslavnega duhovnika, se je slavni znanstvenik držal navad, ki jih je pridobil v otroštvu.
Poleg vseh posebnosti glede prehrane, je Nikola Tesla celo življenje tudi postil. Tako je do konca življenja nosil enako konfekcijsko številko.

Glede spanja je povedal to …

"Spanje? Redko kdaj spim. Prihajam iz družine dolgoživih ljudi, ki so znani po tem, da niso veliko spali. Upam, da bom dosegel rekord mojih prednikov in živel vsaj 100 let. Moje ‘nespanje’ me ne skrbi. Včasih spim le eno uro. Občasno, vendar, vsakih nekaj mesecev, spim štiri do pet ur. Potem se zbudim popolnoma napolnjen z energijo, kot baterija. Po takšni noči me nič ne more ustaviti. Tedaj čutim ogromno moč. Ni dvoma, da je spanje obnovitelj, dajalec življenja, da povečuje energijo. Čeprav, ne verjamem, da je nujno za naše zdravje, še posebej, če je to nekdo, ki po navadi malo spi", je zaključil legendarni znanstvenik.

Umrl je star 86 let

Nikola Tesla je umrl 7. januarja 1943 v New Yorku. Uradni vzrok smrti je bil srčna tromboza, kar pomeni, da je imel blokado v eni od arterij, ki prenašajo kri v srce. Takrat je bil star 86 let.

V času svoje smrti je Tesla živel sam v hotelski sobi v hotelu New Yorker, kjer je preživel zadnjih nekaj let svojega življenja. V svojih kasnejših letih je bil Tesla zelo osamljen in je imel malo socialnih stikov, njegov edini družabni stik pa so bili dnevni sprehodi do parka, kjer je hranil golobe.

Tesla je bil ena najpomembnejših osebnosti v zgodovini znanosti, saj so njegovi izumi omogočili širšo uporabo električne energije in so imeli temeljni vpliv na razvoj moderne tehnologije. Njegova zapuščina se nadaljuje v številnih njegovih izumih in teoretskih delih, ki so še vedno pomembni v sodobnem svetu.

So ga umorili?

Da, obstajajo teorije zarote, ki trdijo, da je bil Nikola Tesla umorjen, čeprav znanstvene in zgodovinske evidence teh teorij ne podpirajo. Večina zgodovinarjev in znanstvenikov se strinja, da je Tesla umrl zaradi naravnih vzrokov, kot je bilo uradno ugotovljeno.

Nikola Tesla, rojen 10. julija 1856, je bil izumitelj, elektroinženir, mehanični inženir ter futuris
Nikola Tesla
dk

Nekatere teorije zarote trdijo, da je bil Tesla umorjen zaradi svojih revolucionarnih izumov in teorij, ki bi lahko ogrozili obstoječe industrije ali celo vojaške sile. Te teorije pogosto vključujejo trditve, da so bili njegovi izumi ali raziskave zaseženi in zatajeni javnosti po njegovi smrti.

Sicer pa nobena od teh teorij zarote ni bila uradno potrjena ali široko sprejeta v znanstveni ali zgodovinski skupnosti. Velja poudariti, da je Tesla v svojem življenju ustvaril veliko revolucionarnih izumov in teorij, nekateri njegovi zapiski in delo pa ostajajo predmet raziskav in špekulacij še danes.