državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Starejši vozniki: Zakaj osvežitvene vožnje pomagajo?

Oglasno sporočilo, 05.07.2023 13:45:46

V Sloveniji je kar 28 % voznikov starejših od 60 let. To so vozniki, ki so vozniški izpit opravljali pred 45 do 65 leti, ko so bile razmere na cestah precej drugačne. Starejši vozniki so sicer redni vozniki, jim pa vožnja že predstavlja stres. Kako lahko pomagamo?

Delite na:
Starejši vozniki: Zakaj osvežitvene vožnje pomagajo?

V letu 2022 so za voznike, starejše od 60 let, v Zavarovalnici Triglav v sodelovanju z AMZS pripravili akcijo Osvežitvene vožnje za starejše. Svoje zanje je s pomočjo inštruktorja vožnje v Ljubljani, Celju in Kranju osvežilo 700 starejših voznikov, od tega jih je 150 opravilo tudi naloge na poligonu Centra varne vožnje.

V varnem okolju in s pomočjo inštruktorjev so starejši vozniki osvežili svoje vozniške spretnosti, osvojili novo znanje o prometu, predvsem pa so se otresli stresa in ponovno pridobili samozavest za vožnjo. Seznanili so se s spremembami pri cestni infrastrukturi in prometni signalizaciji, s kombinacijo novih znanj in bogatih izkušenj na cesti pa je njihova vožnja postala varnejša.

MicrosoftTeams-image (4).png

Kako vozijo starejši vozniki?

Čeprav se ljudje staramo različno, s staranjem pri vseh nas pride do upada zmogljivosti, slabšega zdravstvenega stanja ter upada psihičnih oz. kognitivnih sposobnosti. Vsi ti dejavniki vplivajo na našo vožnjo, ker pa je staranje postopen proces, sprememb in njihovega negativnega vpliva na vožnjo ne opazimo takoj. Upad življenjskih moči in zmanjšanje psihofizičnih sposobnosti imajo velik vpliv na sposobnost varne vožnje.

Samoocena pred in po osvežitveni vožnji

V okviru programa brezplačnih osvežitvenih voženj z inštruktorjem so udeležence prosili za samooceno njihovih vozniških sposobnosti – pred in po osvežitveni vožnji. Skozi praktične napotke inštruktorjev so starejši vozniki spoznali, da morda le niso tako brezhibni vozniki, kot so mislili. Po osvežitveni vožnji se je povečal delež voznikov, ki so sebe kot varnega voznika ocenili z oceno 9, in ne več z 10.

MicrosoftTeams-image (2).png

So pa s pomočjo novega znanja izboljšali svojo samozavest. Kar 30 % voznikov vožnje ni več doživljalo kot stresne in izboljšala se je njihova samoocena. Po osvežitvenih vožnjah je več voznikov sebe ocenilo kot pozorne voznike, 20 % jih je povedalo, da bodo sedaj varneje vozili svoje vnuke. In najbolj pomembno: kar 48 % udeležencev je povedalo, da so z novim znanjem osvojili situacije v prometu, ki so jih do sedaj begale.

Ste starejša voznica ali voznik? So starejši vozniki vaši starši?

Tudi letos lahko sebe ali svoje starše prijavite na brezplačno Osvežitveno vožnjo za starejše z inštruktorjem. Vožnje bodo potekale v Krškem, Postojni in Novi GoriciPrijave so na portalu Vozimse.si odprte do konca julija.

MicrosoftTeams-image (3).png