cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Skozi barikade

D.K., 03.07.2023 10:37:08

Še en romantičen band novega britanskega vala je pred nekaj leti zaključil svoje delovanje, nosi pa ime berlinskega zapora in dogajanja v njem.

Delite na:
Skozi barikade
Slogovno so Spandau Ballet spadali v isto obdobje kot Duranovci, seveda pa niso dosegli njihove prepoznavnosti. Profimedia

Spandau Ballet je bil kvintet novega vala iz Islingtona, dela Londona in logična posledica post-punkovskega vpliva v angleški prestolnici ob prehodu v osemdeseta. Klasično postavo, ki se je spreminjala skozi čas, so sestavljali kitarist Gary Kemp, ki je poprijel še klaviature in napisal večino glasbe, njegov brat Martin Kemp na basu, pevec Tony Hadley, saksofonist Steve Norman in bobnar John Keeble.

Berlinski Spandau je tista citadela, kjer je bil tudi zapor za nacistične zločince in je posodil ime
Berlinski Spandau je tista citadela, kjer je bil tudi zapor za nacistične zločince in je posodil ime angleški skupini.
Profimedia

Tudi Spandau Ballet je še ena skupina, ki je nastala po tem, ko sta si dva mulca poleti 1976 ogledala koncert Sex Pistols. Gary Kemp in Steve Norman sta igrala kitari in kot je bilo takrat pogosto, tudi sošolca. Kmalu se jima je pridružil bobnar John Heeble, Michael Ellison na basu in pevec Tony Hadley.Vse to se je dogajalo še v času šolanja in mladeniči so vadili v glasbeni učilnici v času šolskega kosila, kjer so preigravali po eno pesem Rolling Stones, The Beatles in The Animals. Znali so tudi eno »svojo«, ki jo je napisal Gary Kemp, I've Got Roots, ki je tudi dala prvo ime skupine – Roots. Prvič so zaigrali sošolcem in staršem decembra 1976 v šolski jedilnici. Potem se je Michael Ellison odločil zapustiti skupino, zato je najprej vskočil Norman, potem pa je prišel pomagat še eden od učencev njihove srednje šole, Richard Miller. Skupina, ki se je po odhodu Ellisona preimenovala v The Cut, je spet zamenjala ime, od takrat so bili The Makers. Igrali so tudi svoje skladbe, ki sta jih napisala Gary Kemp in Steve Norman. Mladeniče so na nastopih opazili tudi angleški mediji in jim naklonili nekaj pohvalnih besed.

Spandau Ballet so v svojem desetletju ustvarjanja posneli nekaj res lepih uspešnic.
Spandau Ballet so v svojem desetletju ustvarjanja posneli nekaj res lepih uspešnic.
Profimedia

Še enkrat je prišlo do spremembe postave in imena – njihov menedžer in sošolec iz šole Steve Dagger je predlagal, da na bas postavijo Martina Kempa, ki je pomagal kot »roadie« in postavljal opremo. Novo ime je bilo Gentry, Martin pa je z njimi prvič zaigral 1. julija 1978 na politehnični fakulteti v Cockfostersu. Navdahnjeni z glasbo nove scene v Billy's v Sohu, ki se je začela jeseni 1978, so se odločili svojo glasbeno usmeritev približati novi elektronski glasbi. Njihov prijatelj in pisatelj Robert Elms je predlagal, da spremenijo ime v Spandau Ballet. Med obiskom Berlina je videl napis na zidu »Rudolf Hess, sam samcat, pleše Spandau balet«.

Berlinski zapor za naciste

Ime Spandau Ballet ima kar morbiden pomen in se nanaša na povojna obešanja nacistov v zaporu Spandau v Berlinu, balet pa njihovo poplesavanje in brcanje z nogami, ko so viseli na vrvi. Vsaj tako je nekoč pojasnil Martin Kemp. 17. novembra 1979 so v studiu za vaje v Londonu zaigrali par pesmi nekaj vplivnim možem na glasbeni sceni, da bi ocenili njihovo reakcijo. Po pozitivnem odzivu je bil prvi nastop skupine Spandau Ballet 5. decembra 1979 v Billy's.

2009 so na krovu ladje muzeja, HMS Belfast, v Londonu, objavili uradni povratek na odre. Trajal je š
2009 so na krovu ladje muzeja, HMS Belfast, v Londonu, objavili uradni povratek na odre. Trajal je še drugh deset let.
Profimedia

Fantje so poskrbeli tudi za to, da so bili oviti s tančico skrivnosti. Nastopi 1980 na različnih ne najbolj glasbeno mišljenih lokacijah in na križarki HMS Belfast so pritegnili pozornost glasbenih založb. Nastopov niso niti oglaševali, pač pa so poskrbeli, da so se širile govorice od ust do ust. Po podpisu s Chrysalis Records, so izdali single To Cut a Long Story Short, ki je prišla med prvih pet na angleških lestvicah. Sledil je drugi single The Freeze, v začetku 1981 pa je izšel debitantski album Journeys to Glory. Maja 1981 so prvič nastopili v ZDA v Underground Clubu v New Yorku. Hitro spreminjajoči se glasbeni trendi so prinesli še en premik v glasbeni usmeritvi, Chant No.1 je bil funkovska pesem, ki je prišla na 3. mesto na domači in na 17 . mesto na ameriški lestvici.

Leta 1982 so izdali drugi album, Diamond, kjer je bila pesem Paint Me Down prva, ki je prekinila niz uvrščanja med top 20, naslednji single z albuma, She Loved Like Diamond pa ni videla niti prvih 40.

Res je!

Brata Gary in Martin Kemp. Gary Kemp je napisal praktično vso glasbo skupine, od Martina je starejši
Brata Gary in Martin Kemp. Gary Kemp je napisal praktično vso glasbo skupine, od Martina je starejši dve leti.
Profimedia

Skupina je marca 1983 imela že tretji album z naslovom True, ki je imel spet nekoliko bolj gladek pop zvok, posnet pa je bil v Compass Pointu na Bahamih. Na njem se Steve Norman spet vrne k igranju saksofona. Naslovna pesem True je skočila na sam vrh angleških lestvic in tudi v ZDA je kotirala zelo visoko. Naslednji, Gold, je dosegel drugo mesto in s True tvori dve najbolj znani skladbi skupine. Album se je med 100 najbolj prodajanih v Angliji držal 64 tednov, na ameriški lestvici pa je prišel do 19. mesta. Junija 1984 spet naslednji – Parade, ki je prav tako postal uspešnica. S četrtega albuma je bil Only When You Leave zadnji ameriški hit skupine, I'll Fly For You pa je bila prva pesem, ki se je v Italiji prebila med prvih 10. Konec 1984 so se fantje iz Spandaua pridružili ostalim glasbenikom pri Band Aid projektu Do They Know It's Christmas skupaj z rivali Duran Duran, Culture Club in Wham!, prihodnje poletje pa so nastopili na Webleyu na Live Aidu. Konec 1984 in v začetku 1985 so se odpravili tudi na turnejo, kjer so kar šest dni zapored razprodali Wembley Areno. Potem si je v Los Angelesu na odru Universal Amphiteathra Steve Norman strgal križno vez in turneja je bila odpovedana. 1985 je kompilacija singlov The Singles Collection dosegla platinasto naklado, a jo je založba Chrysalis izdala brez privoljenja skupine, kar je potem privedlo do tožbe.

Nova založba

2018 so Spandau Ballet igrali z novim pevcem, Rosom Wildom, skupna pot pa je trajala le nekaj mesece
2018 so Spandau Ballet igrali z novim pevcem, Rosom Wildom, skupna pot pa je trajala le nekaj mesecev.
Profimedia

Po sodni poravnavi s prvo založbo so Spandau Ballet podpisali s CBS Records in 1986 izdali peti studijski album, Through the Barricades, na katerem so se odmaknili od pop sloga in se predali bolj stadionskemu rock zvoku. Spor med lastnikom založbe Sonyjem in trgovinsko verigo Our Price je privedla do tega, da niso prodajali CBS-ovih plošč, zaradi česar je bila prodaja novega albuma slabša. Prvi single z albuma, Fight for Ourselves je dosegel 15. mesto na lestvici, naslovna pesem albuma, ki govori o prijatelju Garyja Kempa, Thomasu Reillyju, ki ga je v Belfastu umoril angleški vojak. To je tudi najbolj priljubljena pesem pevca Tonyja Hadleya. Pesem se je uvrstila med top 10 v Angliji in Evropi, prav tako album. 1986 in 1987 je sledila velikanska evropska turneja Through the Barricades – Across the Borders: 6 razprodanih noči v Roterdamu, šest v Wembley Areni, 80 tisoč obiskovalcev v Madridu in 50 tisoč v Trevisu pri naših sosedih. 1988 so se udeležili tudi koncerta pred Kraljevo palačo v Barceloni ob začetku kampanje za olimpijske igre 1982. Na tem koncertu sta nastopila tudi Freddie Mercury in Montserrat Caballe.

Ko je konec, je konec

Tony Hadley je pred dnevi nastopil pri naših zahodnih sosedih s svojo skupino. Dokler ne bo čutil po
Tony Hadley je pred dnevi nastopil pri naših zahodnih sosedih s svojo skupino. Dokler ne bo čutil potrebe po ponovnem sodelovanju, Spandau Ballet spijo sen Trnjulčice
Profimedia

Do naslednjega albuma so minila tri leta. Heart Like a Sky je izšel septembra 1989, s precejšnjo uporabo elektronike in računalnikov. Ne album, ne pesmi z njega, niso bili uspešni v Angliji, albuma pa v ZDA niso niti izdali. Vseeno sta pesmi kot Raw in Be Free With Your Love doživeli boljši sprejem n Nemčiji, Belgiji in Italiji. Pesem Motivator je napisal Steve Norman, svoji prvo po začetku Spandau Ballet.

Through the Barricades je album, ki je izšel 1986. Bil je peti po vrsti in zadnji uspešen.
Through the Barricades je album, ki je izšel 1986. Bil je peti po vrsti in zadnji uspešen.
12e12e2e

Dne 6. marca 1990 so Spandau Ballet v Edinburghu odigrali zadnji koncert turneje ob 10. obletnici skupine, si podali roke in odšli novim podvigom naproti. Gary jn Martin Kemp sta nastopila v filmu The Krays, ki govori od dvojčkih, gangsterjih iz East Enda. Film je bil uspešnica in je dobil nagrado BFA za najboljši film. Tony Hadley je v Los Angelesu posnel svoj solo album, Steve Norman se je preselil na Ibizo in tam snemal z lokalnimi producenti, bobnar John Keeble pa je še naprej bobnal za Hadleya in ustanovil svojo skupino, 69 Daze s kitaristom Sigue Sigue Sputnik, Nealom X. Gary Kemp se je preselil v Holywood z ženo, igralko Sadie Frost in zaigral v Telesnem stražarju in Ubiti Zoe, 1995 je izdal svoj prvi solo album, Little Bruises. Martin Kemp je prav tako zaigral v nekaj filmih in TV serijah.

Skupina uradno ni razpadla, bila je le na dolgem dopustu. V devetdesetih se je zgodilo tudi to, po sodnem sporu med Hadleyem, Normanom in Keebleom, ki so zahtevali svoj delež od avtorskih pravic pesmi, ki jih je napisal Gary Kemp, vendar niso uspeli. Trojica je nadaljevala sama, brez bratov Kemp, vendar so morali prodati delež v podjetju Spandau Ballet za poplačilo sodnih stroškov, ime pa je bilo v lasti podjetja, zato so nadaljevali kot Ex-Spandau. Martinu Kempu so v devetdesetih odstranili dva možganska tumorja in je še naprej igral v otoških serijah in žajfnicah.

Vse je mirno, dokler…

Album True iz 1983 je prinesel skupini največje uspehe.
Album True iz 1983 je prinesel skupini največje uspehe.
,.pdinv enf e

V začetku 2009 je spletna stran Spandau Ballet napovedala vznemirljivo novico. Že dolgo se je šušljajo o ponovni združitvi, kar je 21. marca 2009 namignil tudi BBC Radio 2, uradna tiskovna konferenca članov 25. marca na krovu HMS Belfast pa je to tudi potrdila. Turneja se je začela oktobra 2009 po Britaniji in Irski. Karte za koncert v O2 areni so pošle v samo 20 minutah, zato so dodali še dva datuma. Ob začetku turneje so presenetili tudi z novim albumom, Once More, z 11 predelanimi pesmimi in dvema novima, Once More sta napisala Kemp in Norman, prvič pa je ustvarjal tudi pevec Tony Hadley in sicer pesem Love is All. V naslednjih letih so igrali na številnih turnejah z drugimi znanimi skupinami iz zlatega obdobja. Poleti 2014 so potrdili, da pripravljajo nov album, z novo pesmijo This is the Love pa so nastopili v oddaji Jimmyja Kimmela, ki je bil prvi nastop na ameriških televizijah po 1985. Najprej je bil na voljo The Story, kompilacijski album z uspešnicami in tremi novimi.

Odhodi in prihodi

Po šestem albumu 1989, Heart Like a Sky, sta sledili skoraj dve desetletji premora.
Po šestem albumu 1989, Heart Like a Sky, sta sledili skoraj dve desetletji premora.
q23er12e12e

Dne 3. julija 2017 je Tony Hadley na Twitterju objavil, da odhaja iz skupine zaradi razlogov, na katere nima vpliva. Preostali člani so odgovorili, da je Hadley že septembra 2016 povedal, da ne želi več sodelovati s skupini in da bodo pač nadaljevali brez njega. Leto dni pozneje je v skupino prišel novi pevec Ross Wild. V samo nekaj mesecih po prihodu novega pevca je prišlo do prvih trenj, zato se je marca 2019 Wild preselil k novi skupini Mercutio, rekoč, da pač ne more čakati, da se bo Garyju Kempu dalo ukvarjati s Spandau Balletom. Mesec dni pozneje je Gary Kemp, ki je bil na solo turneji v ZDA, objavil, da v načrtu, da bi se Spandau Ballet nadaljevali tudi v 2020 in da si skupine brez Hadleya pač ne predstavlja. To je za zdaj tudi udarni konec skupine, razen če, kot pravi Kemp, pride nazaj Hadley. In ker se te reči v zgodovini glasbe redno dogajajo, tudi to ni izključeno. Nenazadnje, fantje so šele prestopili prag šestdesetih let svojega življenja.