Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Vse majice na Tour de France. Naša kolesarja nosita tri od štirih.

kl, 17.09.2020 09:00:00

Koliko jih je in kaj pomenijo majice prestižne kolesarske dirke, na kateri trenutno blestita Slovenca Roglič in Pogačar.

Delite na:
Vse majice na Tour de France. Naša kolesarja nosita tri od štirih.
Primož Roglič in Tadej Pogačar na dirki po Franciji 2020 Profimedia

Primož Roglič tudi po najtežji etapi Tour de France-a nosi rumeno majico, Tadej Pogačar pa je po njej kot prvi Slovenec oblekel pikčasto.

Tu pa sta še zelena in bela majica. Kaj majice na dirki po Franciji pomenijo, kdo je do njih upravičen, zakaj so takšne barve?

primož-roglič, tour-de-france, rumena-majica
Primož Roglič v rumeni majici
twitter

Rumena majica (Maillot Jaune)

Najbolj zaželena majica vseh profesionalnih kolesarjev pripada tistemu, ki celotno dirko opravi v najkrajšem času, nosi pa jo tudi tisti, ki po času trenutno vodi v skupni razvrstitvi dirke.

Prvo so podelili leta 1919 na začetku 11. etape Eugeneu Cristopheu. Tega naj bi se menda domislili novinarji, da bi tako lažje spremljali, kdo na dirki je najboljši. Barvo pa naj bi majica dobila po zaščitni barvi časopisa L'auto, ki je dirko organiziral.

Trenutno rumeno majico nosi naš Primož Roglič in upamo, da bo tako tudi ostalo, kajne? No, tudi Tadeju Pogačarju jo privoščimo, seveda :))))

primož-roglič, tour-de-france, rumena-majica
Tadej Pogačar je prvi Slovenec v pikčasti majici na dirki po Franciji
twitter

Pikčasta majica ("Maillot À Pois")

Ta majica pripada "Kraljem gorskih vzponov". Vsak vzpon kolesarjem prinaša točke, vendar ne vsem. Točke so razdeljene glede na kategorijo oz. težavnost vzopna. Težji je vzpon, več točk prinaša.

Vzponi na dirki po Franciji so razdeljeni v pet kategorij - od 1 (najbolj zahteven) do 4 (najmanj zahteven vzpon) in posebno HC kategorijo, ki prinaša največji izziv. HC je sicer okrajšava za "Hors Categorie", kar pomeni "izven kategorije". HC vzponi prinesejo točke prvim osmim, ki prispejo na vrh, medtem ko pri vzponih najnižje kategorije točke pripadejo samo prvemu, ki pripelje prvi na vrh.

Če se etapa konča na vrhu katerega od vzponov, se točke podvojijo. Vzpone na dirki in njihove kategorije določijo organizatorji.

Gorske točke se podeljujejo po vsakem vzponu in se seštevajo. Pikčasta majica pa pripada tistemu, ki ima po vsaki etapi največ gorskih točk.

Prvo pikčasto majico so podelili že daljnega leta 1933, za stalno pa so jo v tekmovanje uvrstili leta 1975.

Pikčaste majice so uvedli tudi na nekaterih drugih kolesarskih dirkah, od francoske pa se razlikujejo po barvi podlage in pik ter njihovi velikosti in razporeditvi, pa tudi po pomenu.

Po včerajšnji etapi je kot prvi Slovenec pikčasto majico Tour de Francea oblekel Tadej Pogačar.

primož-roglič, tour-de-france, rumena-majica
Tadej Pogačar v beli majici
twitter

Bela majica (Maillot Blanc)

Najmanj "opazna" izmed majic dirke po Franciji je bela majica, ker je pač bela. Pravico do nošnje pridobi najboljši izmed kolesarjev, mlajših od 26 let. Kot takšno so jo v tekmovanje uvedli leta 1975. Pred tem je bela majica pripadala tistemu, ki je bil najvišje uvrščen v "kombinaciji" - torej tistemu, ki je bil najboljši v kombinaciji točk, vzponov in skupne razvrstitve.

Trenutno tudi belo majico nosi naš Tadej Pogačar.

primož-roglič, tour-de-france, rumena-majica
Sam Benett v zeleni majici
twitter

Zelena majica(Maillot Vert)

Glede na to, na katerem mestu končajo posamezno etapo, kolesarji dobijo točke. Prav tako jih dobijo na vmesnih hitrostnih preizkušnjah. Največ točk seveda pripada zmagovalcu posamezne etape in vse nabrane točke se seštevajo. Tisti, ki ima po vsaki končani etapi ali preizkušnji skupaj zbranih največ točk, ima pravico do zelene majice.

Majica je zelena, ker je bil prvi sponzor tekme proizvajalec kosilnic za travo in leta 1968 so njeno barvo (samo takrat) spremenili, da bi tako ugodili takratnemu sponzorju. Medtem, ko jo mnogi označujejo zgolj kot "majico sprinterjev", pa mora končni zmagovalec imeti tudi dobro uvrstitev tudi na gorskih etapah, čeprav največ točk nosilci ponavadi pridobijo na ravninskih dirkah.

Trenutno zeleno majico nosi Irec Sam Benett.