pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Goran Dragić, Greice Murphy Njena.si

Goran Dragić izbranko pripeljal v Slovenijo

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako uničujoča?

kl, 06.08.2020 15:00:55

Krivec je snov, ki jo ljubijo tako kmetje kot teroristi.

Delite na:
Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako uničujoča?
Eksplozija v Bejrutu splet

Uničujoča eksplozija v pristanišču libanonske prestolnice, ki je ubila več kot sto ljudi, ranila nekaj tisoč in razdejala velik del milijonskega mesta, je izbruhnila v zgradbi, v kateri je bilo shranjena velika količina amonijevega nitrata.

Prav ta spojina je odgovorna za gigantsko eksplozijo, ki bi jo lahko primerjali z eksplozijo manjše atomske bombe.

Seizmologi so izračunali, da se je v eksploziji, ki so jo slišali celo na 240 km oddaljenem Cipru, sprostilo toliko energije kot pri potresu z jakostjo 3,3 stopnje po Richterjevi lestvici.

Pravzaprav je šlo za dve eksploziji, sedaj ugotavljajo strokovnjaki. Prva je v zgradbi zanetila ogenj, druga pa je v zrak pognala apokaliptični gobasti oblak in v okolico razširila močan udarni val, ki je rušil zgradbe, prevračal avtomobile, razbijal okna in poškodoval na tisoče ljudi. Učinek udarnega vala lahko vidite v posnetkih pod člankom.

Amonijev nitrat, spojina, ki jo uporabljajo tako za umetna gnojila, kot pri izdelavi bomb, je izjemno vnetljiv in eksploziven. Več kot ga je, močnejšo eksplozijo izzove. In v pristaniški zgradbi v Bejrutu ga je bilo menda shranjeno skoraj 3.000 ton. Kot je dejal libanonski premier, naj bi bila ta nevarna snov tam že od leta 2014.

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat
Amonijev nitrat uporabljajo v umetnih gnojilih in eksplozivih
splet

Amonijev nitrat je, kot rečeno, velikokrat dodan umetnim gnojilom zaradi dušika, ki ga vsebuje, ta pa je eden pomembnejših elementov pri rasti rastlin. Sicer amonijevega nitrata, ki izgleda kot bela kristalna snov, ne boste našli v naravi, ker gre za umetno pridobljeno spojino. Njegovo pridobivanje iz amonijaka in citronske kisline je relativno poceni, zato je popularen tako pri pridelovalcih gnojil kot tudi pri teroristih, ki ga kupujejo za izdelavo eksplozivnih sredstev.

Zaradi nevarnosti in potencialne uporabe v teroristične namene, večina držav z zakoni strogo nadzira proizvodnjo in uporabo amonijevega nitrata.

V normalnih okoliščinah je amonijev nitrat, s kemično formulo NH4-NO3, stabilen, če pa pride v stik z ognjem je izjemno eksploziven.

Spojina je namreč oksidant, kar v praksi pomeni, da pospešuje gorenje. Na atomskem nivoju to pomeni, da v kemijski reakciji drugim snovem odvzema elektrone, v praksi pa, da gorečemu materialu dovaja kisik, brez katerega ni gorenja.

Eden izmed razlogov za uničujočo eksplozijo v Bejrutu je tudi ta, da je tolikšna količina amonijevega nitrata bila v skladišču shranjena že skoraj sedem let. Amonijev nitrat je sicer enostaven za hrambo, vendar skozi čas, če ni primerno hranjen, absorbira vlago iz okolice in kristali se sprimejo v veliko trdno "skalo". Ta pa je izjemno nevarna, če pride v stik z ognjem.

In prav to se je zgodilo v Bejrutu, saj naj bi se vse skupaj začelo z ognjemetom v bližini skladišča, kot kažejo prvi rezultati preiskav.

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat
Eksplozija v Bejrutu
splet

Pri dovajanju energije, kar ogenj vsekakor je, namreč amonijev nitrat razpade na dušikov dioksid in vodo. Ta razpad, ki ga kemiki zapišejo kot 2NH4NO3 + 3O2= 4NO2 + 4H2O, je izjemno buren in poteka izjemno hitro, kar vidimo kot divjo eksplozijo. Hkrati, ker porablja kisik, le-tega črpa iz okolice in ga poleg sebi dovaja še drugim snovem, ki že gorijo, ter na ta način še pospešuje gorenje v okolici. Zato na posnetkih eksplozije lahko v začetku vidimo ognjeno oranžno kroglo.

Na atomskem nivoju razpad amonijevega nitrata tudi poveča tlak v okolici molekul in vsa ta mikro povečanja tlaka, ki potekajo skorajda hipno, se združijo v udarni val, ki potuje po zraku. Tudi pri tem velja pravilo, večja kot je količina amonijevega nitrata, močnejši bo udarni val. V Bejrutu se je ta v okolico širil z nadzvočno hitrostjo.

Beli oblak, ki ga lahko vidimo na posnetkih, in ki je nastal neposredno po eksploziji ter se kroglasto razširil po okolici, je posledica tega, da se zaradi eksplozije zrak v okolici nenadoma in zelo hitro razširi, s tem pa tudi ohladi, vodni hlapi v njem pa kondenzirajo in se spremenijo v oblak oz. meglo, ki jo udarni val razširi stran od centra eksplozije oz. "napihne" - zato oblika krogle.

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat
Molekula amonijevega nitrata; modri kroglici predstavljata dušik, bele vodik in rdeče kisik
splet

Ljubljenec teroristov

Kot smo že zapisali, amonijev nitrat uporabljajo tudi pri proizvodnji eksplozivnih naprav, njegovo pridobivanje pa je relativno enostavno in poceni, zato ga velikokrat uporabljajo tudi teroritsti pri svojih zlih namenih.

Leta 1995 sta gnojilo z amonijevim nitratom uporabila ameriška terorista Timothy Mc Veigh in Terry Nichols, ki sta ga namestila v sposojen tovornjak in uporabila za uničenje vladne stavbe v ameriški zvezni državi Oklahoma. Pri tem je bilo ubitih 168 ljudi.

Spojino so uporabili tudi teroristi Al Kaide, ki so povzročili bombni napad v nočnem klubu na Baliju leta 2002, ko so življenje izgubili 204 ljudje.

Tudi Anders Breivik, norveški terorist je pred svojim smrtnonosnim pohodom na otoku Utoja, v norveški prestolnici Oslo z amonijevim nitratom povzoroči eksplozijo pred stavbo z uradom norveškega premierja, pri čemer je umrlo 8 ljudi.