sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Umrl legendarni kitarist

kš, 26.08.2023 22:17:04

Bernie Marsden, izvorni kitarist skupine Whitesnake in soavtor nekaterih največjih uspešnic skupine, je umrl v četrtek, 24. avgusta.

Delite na:
Umrl legendarni kitarist
Bernie Marsden YouTube

Star je bil 72 let. Novico o njegovi smrti je družina delila prek izjave na Berniejevi Instagram strani skupaj s fotografijo, na kateri se Bernie smehjla. "V imenu njegove družine z globoko žalostjo sporočamo smrt Bernieja Marsdena. Bernie je v četrtek zvečer mirno umrl v družbi svoje žene Fran in hčerk Charlotte in Olivie. Bernie ni nikoli izgubil strasti do glasbe, do konca je pisal in snemal nove pesmi," piše v objavi.

Star je bil 72 let.
Bernie Marsden
Profimedia

Izjemni uspeh s skupino Whitesnake

Bernie je s skupino Whitesnake sodeloval od leta 1978 do 1982 in bil del izvorne zasedbe skupine, ki je vključevala pevca Davida Cloverdalea, basista Neila Murraya, kitarista Micka Moodyja in bobnarja Davea Dowieja. Kot del skupine je Marsden soavtor ene največjih uspešnic skupine "Here I Go Again", ki so jo s člani skupine ponovno posneli leta 1987. Pesem je oktobra 1987 zasedla prvo mesto na lestvici Billboard Hot 100 in na njej preživela skupno 28 tednov. Prav tako je soavtor pesmi "Fool for Your Loving", ki je leta 1989 zasedla 37. mesto na lestvici Hot 100.

V času svojega štiriletnega bivanja v Whitesnake je Marsden prispeval k prvih petih albumom skupine. Poleg Whitesnake je Marsden nastopal z več drugimi skupinami, vključno z Moody Marsden Band in Alaska. Izdal je tudi več solo albumov, njegov najnovejši projekt, Trios, je bil izdan avgusta 2022.

Zakaj je zapustil Whitensnake?

Napisal je knjigo, v kateri je povedal svojo resnico.
Bernie Marsden
YouTube

V svoji avtobiografiji "Where’s My Guitar? An Inside Story Of British Rock And Roll" - (Kje je moja kitara? Zgodba in zgodovine britanskega rock n rolla), je razkril svojo zgodbo in čas, ki ga je preživel v skupini Whitesnake. V izvlečku govori o izvoru pesmi "Here I Go Again" in razkriva, kaj se je zgodilo, ko je zapustil skupino.

Pesem, ki mu je spremenila življenje

Pesem "Here I Go Again" iz albuma "Saints & Sinners" je dobesedno spremenila Berniejevo življenje. Večino pesmi je že napisal, vključno s celotnim refrenom, preden jo je predstavil Davidu Coverdaleu. David je bil navdušen nad skladbo in ji je dodal svoje besedilo. Kljub temu, da so bili člani skupine navdušeni nad pesmijo, si Bernie ni predstavljal, da bo postala eden največjih rockerskih hitov vseh časov.

bernie-marsden
Bernie Marsden - človek, ki je napisal enega največjih hitov vseh časov
Profimedia

Medtem ko so mešali album, so se stvari za Whitesnake začele dramatično spreminjati. David je bil v pogovorih s svojim odvetnikom, Mick Moody je nenadoma zapustil skupino, Jon Lord in Ian Paice pa sta bila zelo odsotna. Bernie je predlagal, da bi bilo morda najbolje, če bi skupino razpustili, kar je Davidu dalo misliti.
Kmalu zatem je skupina poskušala rešiti stvari in se odločila odpustiti svoje menedžersko podjetje Seabreeze. Vendar pa je bilo na sestanku razkrito, da je David že v pogovorih s svojim odvetnikom in da je za večino članov Whitesnake konec. Bernie je bil šokiran, ko je izvedel, da je tudi on izpuščen iz skupine.

Bernie se je potem spraševal ali je bilo pravično za vse težave skupine obtoževati menedžerja … 

-------

Na Instagramu se mu je poklonil tudi pevec skupine Whitesnake, David Coverdale, ki je zapisal: Dobro jutro... pravkar sem se zbudil z grozno novico, da je umrl moj stari prijatelj in nekdanji član skupine, Bernie Marsden. Iskrene misli in molitve njegovi ljubljeni družini, prijateljem in oboževalcem. Resnično zabaven in nadarjen človek, ki sem ga imel čast poznati in z njim deliti oder.
RIP, Bernie XXX

Slovo Davida Coverdala
Slovo Davida Coverdala
Instagram