nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Filmska in televizijska produkcija v ZDA je praktično ustavljena

Alesh Maatko, 01.08.2023 18:50:45

Premožnejši igralci pomagajo s prostovoljnimi prispevki!

Delite na:
Filmska in televizijska produkcija v ZDA je praktično ustavljena
Shoda stavkajočih igralcev in scenaristov se je udeležil tudi Brendan Fraser. Profimedia

Hollywoodski zvezdniki, med njimi Bryan Cranston, Brendan Fraser, Jessica Chastain in F. Murray Abraham, so bili pretekli teden na čelu velikega shoda stavkajočih igralcev in scenaristov na newyorškem Times Squaru. Stavka bo, kot kaže, še trajala, premožnejši igralci, kot je Dwayne Johnson, pa pomagajo s prostovoljnimi prispevki sindikatu.

Filmska in televizijska produkcija v ZDA je praktično ustavljena, odkar je 14. julija več tisoč članov igralskega sindikata SAG-AFTRA zapustilo delo in se pridružilo scenaristom, ki stavkajo že več tednov. Oboji zahtevajo višje plače in večjo varnost zaposlitve ter varovala glede uporabe umetne inteligence.

F. Murray Abraham
Borimo se za integriteto, spoštovanje in čast, je dejal F. Murray Abraham.
Profimedia

Glas zvezdnikov

»Ne bomo si pustili vzeti naših delovnih mest in jih predati robotom,« je dejal zvezdnik serije Breaking Bad Cranston, ko je govoril o strahovih glede umetne inteligence, hkrati pa je dodal, da ne bodo dovolili, da jim vzamejo pravico do dela in dostojnega zaslužka. Abraham, ki je prejel oskarja za glavno vlogo v filmu Amadeus iz leta 1984, je dejal, da je sindikalizem dober za ZDA. »Borimo se za integriteto, spoštovanje in čast,« je dejal 83-letnik. Med protestniki sta bila tudi Steve Buscemi in Christian Slater.

SAG-AFTRA zastopa igralce, od premožnih zvezdnikov do igralcev, ki dobivajo manjše vloge v televizijskih serijah. Zastopa približno 160.000 ljudi iz Hollywooda, vključno s kaskaderji in plesalci. Premožnim igralcem stavka ne povzroča preglavic, za druge pa bo skušal poskrbeti sindikat, ki mu je Dwayne Johnson namenil zgodovinsko donacijo v njegov sklad za pomoč. Koliko natančno je Johnson prispeval, ostaja skrivnost, razkrili pa so, da gre za sedemmestno številko, torej najmanj milijon dolarjev.

2437835fd38339805be4fd42bf03957b.jpeg