pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Emily Blunt in Matt Damon (dvojni intervju)

kš, 17.07.2023 12:09:55

To sta povedala o epskem filmu Oppenheimer

Delite na:
Emily Blunt in Matt Damon (dvojni intervju)
Emily Blunt je absolutno navdušena nad filmom in režiserjem. Karantanija Cinemas

Na velika platna prihaja epska srhljivka z naslovom Oppenheimer, ki jo je režiral in zanjo napisal scenarij Christopher Nolan. Zgodba o ameriškem znanstveniku J. Robertu Oppenheimerju in njegovi vlogi pri razvoju prve atomske bombe bo gledalce potisnila v paradoks enigmatičnega človeka, ki mora tvegati uničenje sveta, da bi ga rešil.

Film temelji na s Pulitzerjevo nagrado nagrajeni knjigi American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer avtorjev Kaija Birda in Martina J. Sherwina. Producenti filma so Emma Thomas, Charles Roven in Christopher Nolan.

oppenheimer
Oppenheimer
Karantanija Cinemas

Igralca Emily Blunt in Matt Damon sta odgovarjala na nekaj novinarskih vprašanj in opisala svoje občutke glede snemanja in filma.

Kako je bilo ko ste izvedela, da sta dobila vlogo v novem projektu Christopherja Nolana, Oppenheimer?

E. B. Vedela sva, ker je Matt prišel k mojemu možu takoj po tem, ko ga je obiskal Chris Nolan in mu dal prebrati scenarij. Tako sem vedela, da se je Matt srečal z njim. In mislim, da smo vsi, ki smo imeli možnost delati z njim, kar tako hrepeneli po tem …
M. D. Smešno je bilo, da je - ker živiva v isti stanovanjski hiši -, ko je prišel k meni, vedel, da bo z vlogo prišel tudi do Emily, vendar ni želel, da bi bilo videti, kot da je samo na enem mestu. Potem je bodisi v dvigalu bodisi v avli naletel na Johna in pol ure sta se pogovarjala, nekako kot režiser z režiserjem, saj veste. Chris je pozneje priznal, da je vedel, da bo z vlogo prišel do Emily; vendar je počakal približno pet dni ...
E. B. Mislim, da ni želel slišati govoric o kastingu, kot so: "Kdo je še v tvoji stavbi?"

Christopher Nolan
Christopher Nolan je izjemen, a zelo zahteven režiser.
Karantanija Cinemas

Zakaj menita, da je Nolan tako edinstven filmski ustvarjalec?

Preprosto je tako pozoren na podrobnosti, kot je bil na primer Stanley Kubrick, pri katerem nobena podrobnost ni zanemarljiva. Poleg tega je tu še njegovo poglobljeno znanje, raziskovanje in razumevanje dinamike, ki se odvija med vsemi temi različnimi liki, ter poznavanje načina, kako te ideje strnjeno prenesti in jih umestiti v film. Knjiga, po kateri je film prirejen, je kot knjiga, polna drobnega tiska. Spomnim se, da sem za branje knjige potreboval očala! Chrisu je to nekako uspelo spraviti v ta film, kar pomeni, da je vsak kader popolnoma napolnjen in poln informacij. Film bi si lahko ogledali desetkrat in vsakič bi opazili nekaj drugega, ker je tako bogat in gost.

Kakšen je kot režiser?

E. B. Čutiš samo njegovo obvladovanje odličnosti, ki je ogromno. A meni se Chris ne zdi zahteven, kot so rekli nekateri. Zdi se mi, da je res radoveden in da ga zanima, kaj bi lahko prinesel ali naredil, in da razumeš, da te je izbral z razlogom. To ti da vedeti in nato želi videti, kakšna krila imaš - kar mi je pri njem všeč.
M. D. Mislim, da je zahteven glede nekaterih podrobnosti ...
E. B. Da, na primer o malenkostih. In jaz si želim delati z režiserji, ki se znojijo nad malenkostmi, ker vidijo vse.
M. D. Toda kar zadeva izvedbo, je popolna svoboda. On res želi videti, kaj boš naredil.
E. B. In na prizorišču snemanja je taka avtoriteta. Zdi se, da je zelo miren, vendar sem prepričana, da se v njem dogaja pravi vihar informacij, čeprav je vse skupaj oblečeno v neko mirno zunanjost. Chris je res fascinanten in večina ljudi ne ve, kako zabaven je. Preprosto ga obožujem.

Kako je bilo gledati Oppenheimerja v kinu?

Matt Damon
Matt Damon je povedal, da vsi živijo v isti stanovanjski hiši, vendar to ni vplivalo na izbor glavnih vlog.
Karantanija Cinemas

E. B. Gledala sem ga z Johnom, Robertom in njegovo ženo (Susan) in bilo je zelo čustveno. Počutila sem se, kot da sem bila v njem, kot da bi se roke filma izvlekle, me ovile okoli sebe in me potegnile naravnost vanj. To je bila izkušnja, ki mi je zdrobila kosti. Všeč mi je bilo.
M. D. Ja, tudi meni. Oppenheimer je odličen in osupljiv. Gledanje filma je bilo podobno izkušnji, ki sem jo doživel ob branju scenarija, čeprav je film ta občutek še povečal. Film je bil napisan v prvi osebi, česar še nisem videl. Tako te je preprosto potegnilo vase in imel si subjektivno izkušnjo, ki je bila osupljiva.
E. B. Ob gledanju filma se počutiš, kot da bi bil na pobeglem vlaku. To je tako vznemirljivo!

V glavnih vlogah igrajo Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey, Jr., Matt Damon, Rami Malek, Florence Pugh, Benny Safdie, Michael Angarano, Josh Hartnett in Kenneth Branagh.