državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Za ljubitelje dokumentarcev o resničnih zločinih

M.K., 29.06.2023 12:30:29

Netflixova dokumentarna serija Catching Killers raziskuje, kako so organi pregona končno izsledili in ujeli nekatere najslavnejše serijske morilce v ameriški zgodovini. Serija je prejela večinoma pozitivne ocene kritikov in gledalcev (77 % ocena gledalcev na Rotten Tomatoes in 7,1/10 na IMDb).

Delite na:
Za ljubitelje dokumentarcev o resničnih zločinih
/ Netflix

Serija bo zagotovo zadovoljila ljudi, ki iščejo dobro dokumentarno serijo o resničnih zločinih, saj gre za kakovostno, čeprav manj senzacionalistično serijo v primerjavi z marsikatero v tem rangu. Edine kritike, ki se pojavljajo, omenjajo problem, da oddaji manjka ostrine in globljega vpogleda, če jo primerjamo na primer z -ironično - fiktivno Mindhunter (2017-2019). Po drugi strani nekateri gledalci prav to izpostavljajo kot plus, saj jo lahko uvrstimo - kljub njeni temačni vsebini - na seznam nekoliko »lahkotnejšega« gledanja.

Dokumentarna serija Catching Killers v štirih epizodah proučuje tri primere: Green River Killer, Aileen Wuornos in Happy Face Killer. Slednja je razdeljena na dva dela. Vsaka epizoda vključuje intervjuje z dejanskimi preiskovalci teh primerov, takratno poročanje medijev in nekatere dramatizirane uprizoritve.

Green River Killer je med letoma 1982 in 2001, ko je bil končno aretiran, umoril več kot 49 mladih prostitutk in jih zakopal v gozdovih Seattla in okolice. Podrobno opisuje, kako so v obdobju med letoma 1982 in 1984 našli eno truplo za drugim in kako so policisti v tistem času zožili krog osumljencev, med katerimi je bil tudi Gary Ridgway. Ker mu sprva niso mogli pripisati fizičnih dokazov, je primer zamrl. Leta 1997 so zaradi razvoja nove tehnologije analize DNK končno lahko Ridgwayja prijeli in obsodili.

Druga epizoda govori o Aileen Wuornos, serijski morilki, ki je v letih 1989 in 1990 na Floridi umorila sedem moških. V epizodi je natančno predstavljeno, kako so preiskovalci pod krinko iskali to netipično osumljenko. Tretja in četrta epizoda govorita o primeru Happy Face Killer, ki naj bi bil serijski morilec, ki je v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja v ZDA umoril najmanj osem žensk. Primer je razdeljen na dva dela in obravnava nenavadne osumljence, dvomljiva priznanja in nenehno spreminjajoče se zgodbe vpletenih, ki so zmedle detektive. Na površje pride tudi pismo z vznemirljivimi trditvami, ki preobrne navidezno zaključen primer in postavi pod vprašaj krivdo že obsojenih zločincev. Vse štiri epizode so vredne ogleda za vse, ki se dokumentarnih oddaj o resničnih zločinih kar ne morejo nasititi!