mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Znani so nominiranci za medijske nagrade žarometi!

C. R., 10.06.2019 09:53:11

Bralci in uredništvo revije Vklop so izglasovali letošnje nominirance za medijske nagrade žarometi.

Delite na:
Znani so nominiranci za medijske nagrade žarometi!

Kdo je v letu 2018 najbolj izstopal? Kdo je postregel z najboljšo pesmijo, kdo z najboljšo razvedrilno oddajo in kdo nas je najbolj prepričal s svojo igro? Predstavljamo vam nominirance za medijske nagrade žarometi.

Radijski voditelj/voditeljica leta 2018

Denis Avdić

Vedno zgovorni jutranji voditelj na Radiu 1, ki mu nikoli ne zmanjka domislic. Poslušalce (in goste v studiu) zabava s šalami, potegavščinami in izvirnimi nalogami – in se nikoli ne boji povedati kakšne krepke tudi na svoj račun.

Klemen Bunderla

Prepoznavni glas (in smeh) Radia Aktual in Radia Veseljak. Vse mogoče ideje drvijo iz njegove glave na jezik s hitrostjo enega miškinega klika. Nikoli mu ne zmanjka energije za smeh, s katerim okuži tako sodelavce kot radijske poslušalce.

Andrej Karoli

Priljubljeni glasbeni urednik in voditelj Vala 202 pravi, da ga v etru rado zanese. »Rad komunicira s komunikativnimi, strpen tudi do nestrpnih. Misli samo tiste misli, ki jih seveda ne bi smel,« piše v njegovem CV-ju. S kolegom Šaleharjem je navduševal tudi z oddajo Živooke.

Miha Šalehar

Nepogrešljivi humorno-kritični voditelj na Valu 202, poznan predvsem po oddajah Toplovod, Nebuloze, Latrina, Spetek itd., v katerih s poslušalci in gosti debatira o družbenih fenomenih. S kolegom Karolijem je navduševal tudi z oddajo Živooke.

Blaž Švab

Član Modrijanov ob sredah na Radiu Rogla že vrsto leto vodi oddajo Pod Roglo se poje in igra, v kateri, kakopak, odmeva slovenska narodnozabavna in ljudska glasba, ki jo Blaž poveže z zanimivimi pogovori, igrami in najnovejšimi informacijami.

Jerca Zupan

Jezična energična svetlolaska je del Anteninega zajtrka na Radiu Antena, kjer brez dlake na jeziku »kroti« tri moške kolege, se ne ustraši nobenega izziva

Radijska postaja leta 2018

Radio 1 

Že 10 let najbolj poslušan radio v Sloveniji, kjer so poslušalci vedno v najboljši družbi in na katerem je doma tvoja najljubša jutranja zabava – Denis Avdić Show! Miha Deželak, Anja Ramšak in Denis Avdić ustvarjajo najbolj prepoznaven, priljubljen in poslušan radijski šov pri nas. S pomočjo poslušalcev vsako leto pomagajo v dveh največjih humanitarnih akcijah v Sloveniji: 28 ur dobrodelnosti in Deželak junak.

Radio Rogla 

Regionalni radio Rogla je »najbolj poslušan radio v ne-mestnih občinah med Celjem  in Mariborom« in ponuja »hitre, raznolike regionalne informacije z vseh področij  življenja«.

Radio Aktual 

Lani najbolj poslušana radijska postaja v Sloveniji poslušalcem ponuja »največ in  samo zabavo« ter »slovi po prepoznavnih voditeljih in radijski produkciji, ki narekuje  trende«.

Val 202 

Drugi program Radia Slovenija je »sodoben informativni, glasbeni, športni in interaktivni  radijski program«.

Radio Ognjišče

Katoliška nacionalna postaja, ki poslušalce »obvešča, izobražuje, evangelizira in razvedri ter zabava«.

Radio Salomon 

Komercialni radio, ki »s poslušalci ujame pravi ritem in pozitivno energij« ter je prava izbira za tiste, ki so »v trendu, ki živijo za ta trenutek, si ne želijo sivine vsakdana temveč optimističnega nasmeha.«.

Spletna zvezda leta 2018

Cool Fotr

Jani Jugovic v vlogih razlaga, kako je biti oče in se spopadati s težavami in veseljem starševstva. O očetovstvu spregovori iskreno in zabavno, s čimer pomaga staršem obeh spolov.

Ciril Komotar (Komotar minuta)

Dolgoletni avtomobilski novinar je svoje znanje prelil v video vloge oziroma dnevnike na temo avtomobilizma (in zraven še česa), ki pa so zabavni in zanimivi tudi za ljudi, ki jih sicer avtomobilska tematika ne zanima preveč.

Živa Časar Sluga

Fotografinja, ki obožuje svojo družino, kaligrafijo in naravo, svoje dnevne utrinke deli s svojimi sledilci na družbenih omrežjih.

Borut Pahor

Predsednik Slovenije je navdušen uporabnik družbenih omrežij, na katerih nam, državljanom, ponuja vpogled v svoje delo in življenje, z nami deli svoja razmišljanja in spomine na preteklost … Vse v iskrivi in zabavni maniri.

Gaja Prestor

Na družbenih omrežjih deli »nasvete in trikce, kako ustvariti čudovite make upe, negovati svojo kožo, se počutiti dobro v svoji koži« in tudi »delčke svojega glasbenega ustvarjanja«.

Anja Susič (Suska)

Fitnes trenerka, ki preko svojih vlogov, online skupin in programov povezuje in motivira ženske ter z njimi deli svoje utrinke iz vsakodnevnega življenja, povezane s fitnesom, zdravjem, dobro hrano in zabavnimi avanturami.

Pesem leta 2018

Toda jaz sem ti oprostil (Modrijani & Sergije Lugovski)

Pesem, s katero se je Sloveniji predstavil nov Modrijan, Sergije Lugovski, je leta 1972 za zabavni ansambel Agnus napisal Pavel Platovšek. Posneta po spominu, ko jo je pel Ivan Oset (oče bratov Oset) je postala ena med najbolj predvajanih in priljubljenih skladb preteklega leta.

A.M.L.P. (Siddharta)

Siddharta je preteklo leto postregla z novim albumom Nomadi, na katerem je ponovno nanizala uspešnice, ki bodo še dolgo odmevale na slovenski glasbeni sceni. A ravno drugi singel A.M.L.P. je tisti, ki se je več kot očitno zasidrali v spomin poslušalcev in tako postal letošnji nominiranec za pesem leta 2018.

Boli me k (Dan D)

Prva skladba prve diskografko-kozmetične izdaje Milo za drago, s katero si lahko umijete roke, ne bi mogla biti bolj primerna – Boli me k skupine Dan D je nastala v živo pred občinstvom, ki je eno leto redno obiskovalo njihove koncerte v »placu« in služila kot napoved izidu precej nenavadnega novega albuma.

Hvala ne (Lea Sirk)

Lea Sirk, lanskoletna zastopnica Slovenije na Evrosongu, je s skladbo Hvala ne enostavno obnorela ne le Slovenijo, ampak Evropo kot tako. Njeno besedilo služi kot jasni opomnik, da je potrebno na koncu zaupati izključno sebi in se ne podrejati pričakovanjem drugih.

Ženska (Gaja Prestor)

Gaja Prestor, Celjanka, ki mlada dekleta spodbuja k pozitivni samopodobi, se je izkazala tudi kot odlična avtorica besedil. S skladbo Ona je predstavila pogled na svet s strani odvisnika, ki v njem vidi le sivino in osamljenost. Ona – pesem, ki zadane v srce.

Legenda (Challe Salle)

Challe Salle je nedvomno na domači glasbeni sceni pustil velik pečat. Z novim komadom Legenda je po enem dnevu presegel 75 000 poslušalcev in se uvrstil na 1. mesto najbolj priljubljenih video vsebin v Sloveniji. Pesem, ki govori o prijateljstvu in zabavi je tako kot blisk osvojila Slovence.

Voditelj/ica informativne TV oddaje 2018

Rosvita Pesek

Voditeljica Odmevov ne dopušča ovinkarjenja, a je hkrati vljudna, korektna in poštena. Doktorica s področja zgodovine je kariero na TV Slovenija začela že v osemdesetih letih in je vse od takrat ena najbolj izpostavljenih novinark, ki se ne boji perečih tem in provokativnih vprašanj.

Edi Pucer

Spada med najbolj prepoznavne obraze Pop TV, ki mu je zvest od samega začetka. Voditelj osrednje informativne oddaje jasno, strnjeno in nepristransko podaja novice, zaslišuje nosilce moči ter javnosti omogoča vpogled v ozadje dogajanja. Kredibilen voditelj, ki se, če situacija dovoljuje, zna tudi sprostiti in nasmejati.

Jasmina Jamnik

Že več kot petnajst let je novinarka in voditeljica na TVS, lani, ko se je vrnila s porodniškega dopusta, je zopet postala voditeljica Dnevnika (zamenjala je Manico Janežič Ambrožič, ki je postala odgovorna urednica informativnega programa). Suverena, spoštljiva in nepopustljiva, kadar je treba.

Slavko Bobovnik

Dolgoletni voditelj Odmevov, najbolj prepoznaven obraz TV Slovenija, voditelj, ki mu ljudje najbolj zaupajo, se je lani upokojil in odšel v lahkotnejše vode. V spominu gledalcev bo zapisan kot strog izpraševalec, ki vedno terja odgovore. Prototip za dobrega novinarja in kredibilnega voditelja.

Igor E. Bergant

Nekdanji športni novinar in komentator zdaj že osem let uspešno krmari med gosti in temami nacionalkine večerne informativne oddaje Odmevi. Vedno ima pripravljena prava vprašanja in se ne zadovolji z izmikanjem, vljudno, a odločno od gostov terja odgovore, na koncu pa zna izbrati lahkotnejšo temo in se od gledalcev poslovi s kakšno iskrico.

Jelena Aščič

Voditeljica oddaje Tednik je diplomantka primerjalne književnosti, ki že več kot 20 let soustvarja program TVS, 16 let v informativnem uredništvu, najbolj se nam je vtisnila v spomin kot glas zlorabljenih delavcev (dokumentarec Gradimo suženjstvo).

Razvedrilna TV oddaja leta 2018

Zvezde plešejo

Plesni spektakel Zvezde plešejo, v katerem se znani Slovenci po parketu sučejo v družbi profesionalnih plesalcev in teden za tednom garajo, da bi izpilili svoje plesne veščine in si prislužili zmago, je velika uspešnica Pop TV. Paša za oči niso le čudovite plesne obleke, ampak tudi zadihani estradniki, ki jih obliva znoj.

Ta teden z Juretom Godlerjem

Voditelju Juretu Godlerju in njegovi ekipi je satirični format oddaje pisan na kožo, saj se brez dlake na jeziku, vendar s pravo mero dobrega okusa, lotevajo vseh – in vsake teme, o kateri druge oddaje raje molčijo. Satirična poročila, kakršnih pred tem še nismo imeli.

Slovenski pozdrav

Oddaja, ki zadovoljuje želje in okuse tistih, ki imajo radi narodnozabavno in zabavno glasbo. Velika prednost Slovenskega pozdrava sta hišna obraza, simpatična voditelja Darja Gajšek in Blaž Švab, ki sta se v vsem tem času, odkar je oddaja na sporedu, dodobra usidrala v ljudska srca.

Slovenija ima talent

Kljub zdaj že nekajletni kilometrini najbolj priljubljeni šov talentov še vedno ne izgublja svojega zagona, Slovenija pa ima še vedno dovolj talentov, da se vsakič znova čudimo, od kod toliko odločnih pevcev in plesalcev, ki z nastopom v oddaji lahko končno opozorijo nase.

Vikend paket

Bernarda Žarn in Jože Robežnik vodita oddajo, ki razbije dolgčas nedeljskih popoldnevov, enakovredno pa obravnava tako sproščene kot resne teme. Struktura oddaje (gostje, komentatorji, novinarji na terenu, skrita kamera …) je dovolj raznolika, da nekaj zase najde vsak gledalec.

Dan najlepših sanj

Ganljiva oddaja, v kateri gledalcem izpolnjujejo dolgoletne ali najbolj goreče želje. V njej ne manjka čustev, saj se sodelujoči srečujejo z dolgo pogrešanimi prijatelji in sorodniki, zvezdami, ki jih občudujejo, sem ter tja pa voditelj Peter Poles z ekipo uresniči tudi kakšne malce nenavadne sanje.

Resničnostni šov leta 2018

Kmetija

Resničnostni šov, ki je lani uvedel šokantni preobrat in tekmovalce razdelil v dve skupini: ena je živela v luksuzu (moderna kmetija), druga pa v kolibi brez vsega. Zanimiva je bila tudi sestava tekmovalcev, saj smo polovico od teh že poznali iz drugih resničnostnih šovov.

The Biggest Loser Slovenija

Edina oddaja, v kateri največja izguba prinese najslajšo zmago – govorimo seveda o izgubi teže. Tekmovalci pred očmi kritične javnosti bijejo krvavo bitko s kilogrami, ob tem pa jim je pomagala izkušena ekipa trenerjev, nutricionistov, zdravnikov in motivatorjev.

Ljubezen po domače

Najbolj zaljubljen resničnostni šov, v katerem junaki podeželja iščejo iskreno ljubezen, ki jim bo polepšala življenje na kmetiji. Kot voditeljica po njem spretno in sočutno krmari Tanja Postružnik Koren, gledalci pa se čudijo razvnetim srcem, ki poskrbijo za marsikatero zabavno, pa tudi kritično situacijo v oddaji.

Zvezde plešejo

Plesni spektakel Zvezde plešejo, v katerem se znani Slovenci po parketu sučejo v družbi profesionalnih plesalcev in teden za tednom garajo, da bi izpilili svoje plesne veščine in si prislužili zmago, je velika uspešnica. Paša za oči niso le čudovite plesne obleke, ampak tudi zadihani estradniki, ki jih obliva znoj.

Bar 2018

18 tednov, 23 tekmovalcev, ki so dokazovali svoje gostinsko znanje, in bar manager Emi Nikočević so poskrbeli za razburljiv potek našega najstarejšega resničnostnega šova. Razbiti kozarci, prepiri, požar, nepričakovani odhodi in prihodi … so poskrbeli za pravo televizijsko dramo.

Masterchef

Masterchef ni le tekmovalni šov, ampak kvalitetna kuharska oddaja, namenjena odkrivanju in izobraževanju mladih kuharskih talentov (ne nazadnje pa tudi gledalcev), ki pušča dovolj prostora za ideje nadobudnih kuharjev, hkrati pa tudi za konstruktivno kritiko žirije.

Igralec leta 2018

Sebastian Cavazza

Član Mestnega gledališča ljubljanskega, ki smo ga lani gledali tudi v slvoenskih celovečercih Gajin svet in Izbrisana ter srbski ZF-drami Ederlezi vzhaja in prav tako srbski seriji Besa.

Matej Zemljič

Mlada vzhajajoča zvezda slovenskega filma oziroma igralstva. Lani je navdušil v glavni vlogi mladinske drame Posledice, za katero je prejel vesno za najboljšega igralca, igral pa je tudi v celovečercu Zgodovina ljubezni. Od lani je član Mestnega gledališča ljubljanskega.

Tadej Pišek

Glavni igralec serije Reka ljubezni, ki je s svojo prisrčnostjo osvojil gledalke vseh generacij, je bil član Slovenskega stalnega gledališča Trst, poleg tega sinhronizira risanke, piše dramska besedila in scenarije ter igra v radijskih igrah.

Voranc Boh

Eden glavnih igralcev v seriji Reka ljubezni, a se je njegov lik lani tragično poslovil od gledalcev, ki še nikoli niso bili tako besni na strupene gobe. Zdaj nastopa v humoristični seriji Lajf je tekma in dela v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

Boris Kerč

Čeprav se je nova serija Gorske sanje na Planet TV predčasno poslovila od gledalcev, so si ti vseeno zapomnili Borisa Kerča, ki je igral neizprosnega in hladnega vodjo družine Starman. Igralec je sicer že trideset let član igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega.

Janko Mandič

Čeprav ni šolani igralec, ga imajo radi tako režiserji kot gledalci. Mlajši brat Marka Mandića je s svojo hladnostjo in pronicljivostjo odlično odigral glavno vlogo mladega kriminalista v nacionalkini seriji ekipa Bled.

Gledališka predstava sezone 2018/2019

Čakalnica

Ko se združijo velemojstri svoje obrti: Nejc Gazvoda, Lado Bizovičar in Janez Hočevar – Rifle, so salve smeha zagotovljene. Pa čeprav se predstava dogaja v čakalnici za odhod v onostranstvo.

Tih vdih

Nejc Gazvoda je po naročilu direktorice in umetniške vodje MGL Barbare Hieng Samobor napisal tudi scenarij za dramo Tih vdih. Z delom, ki govori o sodobni slovenski družinski celici, pri čemer se dotakne tudi problemov izgubljenosti, brezperspektivnosti oziroma skrajni ambicioznosti generacije Y, je navdušil tako soustvarjalce kot občinstvo.

Madagaskar

Veliki uspeh Dreamworksove risanke Madagascar, ki je navdušila vse generacije gledalcev, se je preselil tudi na gledališke odre v podobi licenčnega projekta, ki ga je NAGP produkcija s producentom Nejcem Avbljem pripravila v koprodukciji s Špas teatrom. Pustolovski muzikal je nastal pod režisersko taktirko Eve Hribernik, za dovršeno koreografijo pa je poskrbela Mojca Horvat.

Baal

Andrej Rozman Roza je Baala Bertolta Brechta prestavil v sodoben čas in domač prostor. Nastal je nekoliko tragičen, nekoliko pa tudi cinično-zabaven muzikal. Na oder Slovenskega mladinskega gledališča ga je postavil Vito Taufer, v vlogah (tako ženskega kot moškega spola) pa blestijo Ivan Godnič, Jure Ivanušič, Uroš Maček, Robert Prebil, Matej Recer, Ivan Rupnik, Dario Varga in Matija Vastl.

Menopavza

Glasbena komedija Menopavza je v pretekli sezoni doživela 'svetovno' odzivnost pri občinstvu in je v zgolj dobrih štirih mesecih presegla vse rekorde gledanosti; v tem času je zabeležila preko 100 ponovitev, kar je za Slovenski prostor izjemen dosežek! V predstavi je zaigrala med občinstvom fantastično sprejeta četverica izjemnih dam: Helena Blagne, ki velja za eno najbolj priznanih glasbenih ustvarjalk pri nas, Salomé, ki je z osebno zgodbo in nastopom v komediji oddala pomembno družbeno sporočilo, izjemne so tudi tri ostale igralke: igralka in TV voditeljica Zvezdana Mlakar, pevka Damjana Golavšek in igralka ter voditeljica Urška Vučak Markež. Glavno sporočilo izredno duhovite predstave je v medsebojnem razumevanju sprememb v zrelih letih, v pogovoru, ko pridejo dnevi za to in prijateljstvu. Po izrednem odzivu publike torej zelo aktualna téma.

Ivanov

V SNG Drama Ljubljana so z Ivanovim Antona Pavloviča Čehova nastavili ogledalo tako sebi kot celotni družbi. Dandanes namreč vsi vsak dan začutimo neke življenjske stiske, kazati pa pa jih ni moderno. Naslovni lik pa o tem iskreno govori.

Voditelj/ica razvedrilne TV oddaje leta 2018

Peter Poles

Odlično se znajde v vsaki vlogi ali bolje rečeno: oddaji. V Dan najlepših sanj ljudem z izpolnjevanjem želja popestri življenje ter svoje goste, gledalce, pa tudi sebe večkrat spravi na ali čez rob solz; bolj navihan in sproščen pa je kot voditelj oddaje Zvezde plešejo.

Jure Godler

Voditelj satirične oddaje Ta teden na glas pove tisto, o čemer drugi raje molčijo. V oddaji se brez dlake na jeziku duhovito in (pre)drzno loti vsakega, ki si to zasluži, ne glede na njegov status. Ves čas hodi po robu in stvari pač pove takšne, kot so – brez olepševanja.

Blaž Švab

Prijazen, topel in spoštljiv do svojih gostov in nastopajočih, navihan v odnosu do sovoditeljice, zraven pa še podkovan v žanru, ki ga oddaja Slovenski pozdrav pokriva. Tudi zaradi Modrijana Blaža Švaba je oddaja med gledalci tako priljubljena in se je v zadnjih letih nasploh povečalo zanimanje za narodnozabavno glasbo.

Jože Robežnik

Voditelj razvedrilne oddaje Vikend paket s svojimi domislicami gledalce ves čas spravlja v smeh. Navihan in duhovit do konca, a prav nikoli žaljiv. Vedno ve, kje je meja, a malce provokativnosti in v »celofan zavitih« namigovanj nikoli ne škodi. Z njim zagotovo nikoli ni dolgočasno.

Bernarda Žarn

Gostiteljica Vikend paketa je simpatična, uglajena, sproščena in načitana, spretna v pogovoru z gosti in odločna, ko mora nabritega sovoditelja postaviti na svoje mesto. Zna se pošaliti, zna pa biti tudi situaciji primerno resna in empatična. Prava voditeljica za sproščeno nedeljsko popoldne.

Vesna Milek

V žensko prefinjenost zavita odločnost, ki v oddaji Od blizu koplje po intimi sogovorcev in se spušča tudi v pogovore, ki niso tako običajni ali zabavni, temveč resni, lahko boleči ali celo malce neprijetni. Ne more zatajiti novinarke v sebi in sprašuje tudi stvari, ki jih njeni gostje niso vajeni.

Glasbeni izvajalec/izvajalka leta 2018

Siddharta

Siddharta ima po 24 letih glasbenega ustvarjanja položaj ene izmed bolj priljubljenih glasbenih skupin v Sloveniji. Ponašajo se z neštetimi uspešnicami in nagradami, v preteklem letu pa so postregli še z novo ploščo Nomadi.

Challe Salle

Saša Petrović ali Challe Salle, kot ga bolje poznamo, je glasbenik, ki je v zadnjih letih poskrbel za pravo norijo med poslušalci. Njegove sklade, ki so večkrat obarvane v latino ritmih reggaetona, rušijo rekorde, priljubljen pa je tudi na raznih spletnih omrežjih. A izkazal se je tudi kot oseba, ki mu ni vseeno za mladino in tako s kanalom NekiNeki iskal mlade talente ter tem pomagal na poti upeha.

Modrijani

Nesporni prvaki domače narodnozabavne scene pokažejo svojo moč vsakič, ko v hipu razprodajo Noč Modrijanov (ali pa kar dve), pevec Blaž Švab pa je obenem eden najbolj priljubljenih TV-obrazov. S spretnim nizanjem projektov s kolegi z zabavne in pop scene pa vztrajno širijo svoj domet.

Jan Plestenjak

Fatalni moški je zvezda stalnica na slovenskem glasbenem parketu, kjer si utrjuje položaj z vedno razprodanimi koncerti. Po letu dni premora se je lani vrnil na sceno in navdušil oboževalke z novim, že štirinajstim studijskim albumom Za vedno.

Lea Sirk

Primorska glasbenica in pevka, ki se je na sceno prebila v tretji Bitki talentov in je stalnica domačih pevskih festivalov, pridno niza kvalitetne pop skladbe (tudiv odlični angleščini). Lani je bila s pesmijo Hvala, ne! slovenska predstavnica na tekmovanju za pesem Evrovizije.

Dan D

Dan D je že od nekdaj svojevrstna glasbena skupina, ki svojih poslušalcev v več kot dvajsetletni karieri ni nikoli razočarala. V preteklem letu so izdali unikaten ne- -album Milo za drago, ki je eno leto nastajal v živo pred publiko, postrežen pa je bil v formatu mila, katerega sredica skriva USB ključek z glasbo.

Igralka leta 2018

Katarina Čas

Slovensko igralko, ki ji je uspel veliki met na tujo filmsko sceno, smo lani gledali v ameriškem trilerju Terminal (z Margot Robbie), sodelovala je v Netflixovi božični romanci A Christmas Prince: The Royal Wedding ter v tretji sezoni uspešne vohunke serije Berlin Station. Poizkusila se je tudi kot pevka.

Barbara Cerar

Dolgoletna članica ljubljanske Drame je gledalce očarala kot čustvena, topla, a hkrati odločna kriminalistka Nives v seriji Ekipa Bled, ki ima odličen čut za ljudi in zlahka obvlada svoje moške kolege. Odigrala je tudi vlogico v filmu Izbrisana.

Lara Komar

Kot fotografinja Irena v seriji Reka ljubezni je prikupna in krhka, a hkrati odločna in močna – prava ženska iz mesa in krvi, zato ni čudno, da so jo gledalci vzeli za svojo. Lara je bila članica italijanskega gledališča Il Rossetti ter Slovenskega stalnega gledališča v Trstu.

Bernarda Oman

V Reko ljubezni je prišla kot malce negativen lik, a je do danes obrnila stran in se kot sočutna in skesana mama glavnega junaka prikupila gledalcem. Bernarda je sicer dolgoletna članica igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega.

Judita Zidar

Navdušila je kot matriarhinja Amalija Osterc v Gorskih sanjah – in ostala v spominu gledalcev veliko dlje kot serija na sporedu Planet TV. Že več kot dvajset let je članica igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega, lani je sodelovala tudi pri mladinskem filmu Gajin svet.

Maruša Majer

Igralsko odkritje lanskega leta je navihana in spontana najstnica Tara Milharčič, ki je več kot prepričljivo odigrala naslovno junakinjo mladinskega romantičnega celovečerca Gajin svet in postala navdih (in vzornica) mladih Slovenk.

Film leta 2018

Gajin svet

Mladinska romantična komedija z elementi kriminalke, ki je nastala pod režijsko taktirko Petra Bratuše, opozarja na težave, s katerimi se v sodobnem svetu na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši. Gre za najbolj gledan slovenski film v letu 2018, ki je prejel dve zlati roli.

Posledice

Drama pripoveduje zgodbo 18-letnika, ki ga zaradi težavnega vedenja pošljejo v vzgojni zavod. Film scenarista in režiserja Darka Štanteta je na 21. Festivalu slovenskega filma prejel štiri vesne in nagrado žirije slovenskih filmskih kritikov.

Luzerka

Komična drama scenaristke in režiserke Urše Menart govori o 29-letnici, ki se želi osamosvojiti in odrasti, namesto da bi podaljševala svojo že tako ali tako deset let predolgo adolescenco, Na Festivalu slovenskega filma je film prejel vesne za najboljši celovečerni film, najboljši scenarij in stransko žensko vlogo.

Cankar

Celovečerni dokumentarno-igrani film režiserja in scenarista Amirja Muratovića odpira vprašanje, kako se je v dobrih stotih letih izoblikoval mit o največjem slovenskem pisatelju Ivanu Cankarju. Našega največjega pisatelja igra Rok Vihar.

Izbrisana

Ganljiva drama o samski mamici, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih in da uradno ne obstaja, enako njen novorojenček. Film, ki ga je po lastnem romanu napisal in režiral Miha Mazzini, se ukvarja s tematiko izbrisanih, v redni kinematografski distribuciji je bil tudi na Hrvaškem, v svoj spored ga je uvrstila televizijska mreža HBO.

Prebujanja

Celovečerni dokumentarec Mirana Zupaniča gledalcem ponuja uvid v ključne faze rasti pevca Vlada Kreslina k avtentičnemu umetniškemu izrazu ter obenem vzpostavi obrise širšega kulturnega konteksta znotraj katerega Kreslin deluje že več kot štirideset let.