900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Zlate nagrade za slovenskega režiserja

K.K., 15.11.2018 20:00:00

Konec oktobra je presenetila novica o posebnem priznanju za mladega slovenskega režiserja, ki že nekaj let ustvarja tudi na Novi Zelandiji.

Delite na:
Zlate nagrade za slovenskega režiserja
Nagrade Osebni arhiv

Novozelandski filmski izbor New Zealand Cinematographers Society Awards je letos s kar tremi priznanji nagradil Ljubljančana, 31-letnega Žigo Zupančiča, ki se je pred leti odpravil na Novo Zelandijo, kjer je nadgradil svoje znanje, ki ga je pridobil s šolanjem in izkušnjami v Sloveniji. Številni mednarodni projekti v preteklih letih so mu pomagali do hitre rasti v smislu režije in produkcije, kar so opazili tudi Novozelandci. 

Ziga Zupančič.jpg
Nagrade
Osebni arhiv

Zupančič je na letošnji podelitvi novozelandskih filmskih nagrad prejel kar dve najvišji nagradi: zlati nagradi za najboljši oglas za New Zealand Defense Force in glasbeni videospot izvajalca Madly za pesem Cloud Nine. V kategoriji videospotov je »domov« odnesel še srebrno nagrado za videospot pevke Nïke za pesem Future lover. Uspeh je toliko večji, če omenimo, da se je za nagrade v kategoriji oglasov potegovalo 30 najboljših novozelandskih direktorjev fotografije in v kategoriji videospotov kar 20 različnih glasbenih izdelkov, na finalni prireditvi pa je nagrajenca izbrala 15-članska strokovna žirija. Sicer pa je bilo na izboru letos 13 različnih kategorij, med njimi filmski izdelek leta, kratki filmi, dokumentarni filmi, televizijske serije ...

Ziga Zupancic nagrade 3.jpg
Nagrade
Osebni arhiv

Ker je Žiga te dni v Evropi oziroma delovni čas preživlja v Sloveniji in okolici, se podelitve nagrad, ki je bila v sklopu New Zealand Cinematographers Society Awards v Aucklandu na Novi Zelandiji, ni mogel udeležiti, ravno v času podelitve pa je bil na snemanju v Srbiji, zato ga je z novico o nagradah razveselil sodelavec Bryn. Žiga, ki se v teh dneh vrača na Novo Zelandijo, je povedal: »Veselje je nepopisno! Hvala New Zealand Cinematographers Society za to priznanje. Predvsem se zahvaljujem vsem sodelujočim v teh treh projektih, brez katerih ne bi ustvarili nekaj tako posebnega. Zame je ta industrija najboljša prav zaradi trdega dela z ljudmi, s katerimi na koncu nekaj ustvariš, ustvariš pa tudi lepe spomine, ki nikoli ne bodo šli v pozabo!«

V njegovem delu uživamo tudi v Sloveniji
Čeprav Zupančičevo delo na Novi Zelandiji več kot očitno zelo spoštujejo, tudi v Sloveniji nanj niso popolnoma pozabili. Ravno v času, ko je prejel omenjene nagrade, se je na slovenskih televizijah začela predvajati tretja sezona kuharske oddaje Zdravo, Tereza, ki je plod dela Tereze Poljanič in njenega kuharskega znanja, nastaja pa prav pod taktirko slovenskega režiserja in njegove ekipe. Ker oba živita na Novi Zelandiji in sta bili prvi dve sezoni osredotočeni na to državo, sta se tokrat odličila za spoznavanje Slovenije.