zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

gabrielle crahan Svet24.si

Preminula 22-letna hči znanega glasbenika: tri ...

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

meghan markle Svet24.si

Razkrili, koga je skušala Meghan omrežiti pred ...

086mv Njena.si

Lara Komar spakirala kovčke in odšla

plestenjak 5 Njena.si

Blaž Švab spregovoril o svoji poroki

»Živeti moramo za tukaj in zdaj!«

Teja Pelko, Vklop, 05.12.2018 19:01:08

Društvo mrtvih pesnikov. Glasbena zasedba iz Novega mesta je svojo osmo ploščo z naslovom Astronavt v svet v živo pospremila s promocijskim koncertom v SiTi Teatru.

Delite na:
»Živeti moramo za tukaj in zdaj!«
Alan Vitezič, Marko Zajc, Tomaž Koncilija, Peter Dekleva in Boštjan Artiček so oboževalcem v prvem delu koncerta predstavili skladbe z novega albuma, v drugem pa so jih osrečili s svojimi uspešnicami. Marko Vavpotič, M24.si

Slišali smo devet od desetih novih skladb (Begunca sta, kot se je izrazil »frontman« skupine Alan Vitezič, že šla naprej), nato pa so fantje odigrali še največje uspešnice iz svoje več kot četrtstoletne kariere, med njimi: Komu zvoni, Pleši z mano, Superheroj, V tvojih rokah, Nebo nad Berlinom, Naftalin, Vojna in mir, 25, Ti si vse, Rabm in Čutm te.  

»Novorojenemu« Astronavtu so prišli prisluhnit tudi nekateri znani obrazi, med njimi režiserja Miha Hočevar in Slobodan Maksimović. »Album mi je zelo všeč. Še bolj kot prejšnje stvari. Po produkciji se mi zdi moderen – pa ne da obvladam svetovno sceno –, zdi se mi zelo svež, iskren, dovolj udaren in razgiban. Prvič sem bil na njihovem koncertu in sem zelo zadovoljen, predvsem zato, ker izjemno spoštujem ljudi, ki že skoraj 40 let brcajo, delajo albume, imajo koncerte in še niso obupali, čeprav vemo, kje živimo. Tak koncert je zame navdih za nadaljnje ustvarjanje, ker sem tudi sam že v srednjih letih. Dobra rock'n'rock zabava. Živel slovenski rock'n'rock!« je bil navdušen Miha. Na koncertu je zelo užival tudi Slobodan. »Z Alanom sva prijatelja, nekaj sva tudi delala skupaj, pa me je povabil. Moram priznati, da mi je všeč njegova glasba in še posebno zasedba. Prišel sem kot 'tabula rasa', da se naučim, da poslušam, kaj mi imajo za sporočiti. Zanimivo mi je bilo, ker sem Alana prej poznal kot sodelavca, zdaj pa sem spoznal še njegovo drugo stran. Užival sem! O novem albumu bom še dolgo razmišljal, kar pomeni, da ima nekaj v sebi,« nam je dejal Maksimović.  

Društvo mrtvih pesnikov 2
Alan z mamo Natalijo
Marko Vavpotič, M24.si

Na izstrelitvi vesoljčka v prostranstva je bila tudi Alanova mati Natalija. Skladbe je že poznala, saj ji je sin album na dom prinesel dan po izidu. Tudi ona je imela zanj same pohvalne besede. »Meni se zdi ena pesem boljša od druge. Ne vem, katero bi posebej poudarila: Padalo za strah, Astronavt, Srce …« nam je dejala Vitezičeva, ki zelo dobro ve, koliko truda je bilo vloženega. »Res veliko delajo. Ure jim niso pomembne. Kolikokrat se je zgodilo, da so vadili in je Alan prišel zvečer domov ter mi rekel, da še ni jedel kosila. Jaz sem mislila, da so šli vsaj na pico. Te stvari moraš imeti rad, da lahko to delaš, in na srečo imamo tudi v družini glasbo radi,« nam je dejala Natalija, ki je sina na njegovi poti od nekdaj podpirala, dodaja pa, da si je veliko sam izboril. Zato je še toliko bolj vesela, da so se zdaj v skupini našli pravi ljudje.

Več v reviji Vklop št. 48, 29. 11. 2018.