eyes-5248678 Dobra karma

V zenici umrlega za vedno ostane zadnji ...

Vedeževalka, prerokovalka, sveča, vedeževanje, prerokovanje, šloganje Svet24.si

Upanje je izpuhtelo, Karin so našli mrtvo v morju...

I-tanja fajon-pl008 Reporter.si

Umazane laži Janševih medijev: vmešavajo se v ...

cepivo, sputnik V Svet24.si

Kako blizu je cepivo proti koronavirusu?

20180524-00862576 Necenzurirano

Kostić od Gorenjske banke dobil že 200 milijonov...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

esmeralda-rupnik Njena.si

Ljubezen po domače: Hud udarec za Esmeraldo

Žiga Rustja: »Ne pišem glasbe, da bi postala hit«

Alesh Maatko, 09.08.2020 12:00:41

★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★

Delite na:
Žiga Rustja: »Ne pišem glasbe, da bi postala hit«
Rustja pravi, da ne dela glasbe, da bi postala hit. Glede vsega tega je njegova filozofija je malo drugačna. Mediaspeed

Žiga Rustja, ki je vpet v glasbeni svet že od malih nog, je v zadnjih petih letih okusil vse tri najbolj pomembne festivalske odre pri nas, torej izbora Ema, Melodije morja in sonca in še Dneve slovenske zabavne glasbe, ki pa jih žal ni več. Pred kratkim je izdal novo pesem Pridi, greva, ki govori o stavkih, ki so se mu v (ne tako zreli) mladosti ponavljali v glavi.

»Mogoče nisem tako zelo družabna oseba. Raje sprejemam, kot dajem. Mogoče. Odvisno kdaj. In besedilo je točno to: surovina mojih misli ob predolgih sobotah,« v uvodu pove glasbenik.

Kaj je po vašem mnenju potrebno, da nastane, kot radi rečemo, »hud štiklc«?
Ne vem, to moraš vprašati koga, ki je naredil hit. Jaz zagotovo nisem, ne delam glasbe, da bi postala hit, moja filozofija je malo drugačna. Ne pišem pesmi, da bi postale hit. Všeč mi je dati ljudem pesem, za katero mislim, da paše v obdobje, da ljudje slišimo nekaj, kar jih bo spravilo v boljšo voljo. Da odmislijo probleme. Da ne bi živeli tako zelo površinsko, ampak bi se ukvarjali z vsebino. Tako vsebino pesmi kot lastnega obstoja. Hiti, ki nastanejo danes, so predvsem zelo momentalni in so narejeni za danes in jutri. Pesmi, ki ti nekaj pomenijo, imajo malo več globine, zato tudi dlje časa trajajo. Te so mi bolj všeč.

žiga-rustja
Danes so si ritmi in melodije, predvsem za pesmi radijskega formata, precej podobne, pravi Žiga.
Mediaspeed

Kako pomembna so vam besedila?
Precej, v bistvu bolj kot melodija. Danes so si ritmi in melodije, predvsem za pesmi radijskega formata, precej podobne. Besedilo je tisto, ki naredi razliko.

Kaj pa avtorji glasbe? Vam je vseeno, kdo vam ustvarja melodije ali prisegate le na preverjena imena?
Ne, to je stvar energije, zaupanja in spoštovanja. Mef je napisal besedilo za Smo le ljudje, in tudi če mi kakšna njegova beseda ali stavek ne bi bila pogodu, ne bi spremenil. Gre za stvar profesionalnosti, predvsem pa je to avtorsko delo. Če bi spoznal koga, za kogar bi pomislil, da lahko napiše kakšno besedilo zame, bi to najbrž naredil. Ampak zaenkrat imamo še veliko za povedati in ponavadi rad zlijem na papir svoje misli. Glasba pa je skupek dejavnikov, ki mora podpreti besedilo. Pri tem mi je všeč delati z isto ekipo, ker s tem gradimo in se razumemo.

Odraščali ste v alternativnem bendu. Kako zelo se to pozna danes v vaši glasbi?
Zelo, čeprav sem bil od vedno razpet med več stili. Popu se ne moreš izogniti, sploh če imaš rad harmonije. Alternativni rock je po svoje zelo oblikoval moje razmišljanje in samo delo v glasbi – pesmi se lotevam kot petnajst let nazaj in je mogoče tudi čas za spremembo. Alter rock mi predvsem pomaga pri tem, da si ne pustim biti banalen in uporabljati skozi enake teme, besede in prežvečene misli. 

Kje se vidite v glasbi in osebno čez nekaj let?
Ne vem, všeč mi je misel o svojem studiu, ki bi mi omogočal ustvarjanje, snemanje in spoznavanje novih izvajalcev, ki bi Slovence in glasbo spet združila. Vsekakor bom, če bom delal v glasbi, srečen. Osebno pa bi rad nadaljeval na poti, ki sem si jo zadal. Ostati skromen, deloven, malce bolj bi rad cenil samega sebe, predvsem pa se znal tudi ovrednotiti in postaviti svoja dela na višji nivo.
Celoten intervju preberite v ★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★