Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Zgodbe za lahko noč za uporniške punce

M. V., Vklop, 03.07.2018 19:01:38

Zgodbe za lahko noč za uporniške punce niso pravljice, njene glavne junakinje pa ne princeske, čeprav se zgodbice večinoma začenjajo z: »Nekoč je živela …« V knjigi je v pravljičnem slogu predstavljenih sto izjemnih resničnih žensk, ki ponujajo navdih za mlade bralke.

Delite na:
Zgodbe za lahko noč za uporniške punce
Učila

V knjigi spoznamo sto zelo različnih (resničnih!) žensk iz različnih zgodovinskih obdobij, različnih ras in z različnih koncev sveta, ki jim je skupno to, da so bile vse izjemne na svojem področju in v svojih dejanjih, opazne in predvsem vztrajne. Upale so si stopiti iz povprečja in slediti svojim sanjam, čeprav jim je življenje (oziroma zgodovinsko obdobje) nastavljalo pasti in težavne preizkušnje. Nekatere med njimi že dobro poznamo, na primer egipčansko kraljico Kleopatro, britansko premierko Margaret Thatcher, primatologinjo Jane Goodall ali teniški sestri Williams, druge pa so večini verjetno neznane, na primer kraljica Seondeok, motokrosistka Ashley Fiolek ali paleontologinja Mary Anning. Piratke, vladarke, znanstvenice, aktivistke, pisateljice, vohunke, športnice … so predstavljene v kratkih, enostranskih (preprostih) biografskih zgodbicah, napisanih v slogu pravljic (torej privlačno za mlade bralke in bralce, a hkrati za tiste starejše), ki pa dobro predstavijo posebnost junakinj in pomembnost njihovih dosežkov ali dejanj, saj se osredotočajo samo na tisto, kar je zares pomembno. Poleg vsake zgodbice je zanimiva pisana celostranska ilustracija predstavljene ženske; ilustracije je narisalo 60 različnih umetnic z različnih koncev sveta. To knjigo popestri, jo naredi vizualno privlačno in dodaja videz pravljičnosti.

Premalo junakinj

Avtorici te nenavadne knjige za otroke in mlade, ki slavi ženske, predstavlja njihov boj za enakopravnost in razbija stereotipe, sta v Ameriki živeči Italijanki Elena Favilli (novinarka) in Francesca Cavallo (gledališka režiserka ter dramatičarka). Projekta sta se lotili, ker se zavedata, kako pomembno je, da dekleta med odraščanjem obkrožajo vzornice. »To jim pomaga zgraditi samozavest in postaviti višje cilje,« pravita pisateljici. »Ugotovili sva, da 95 odstotkov otroških knjig in televizijskih oddaj, s katerimi sva odraščali, nima deklet v pomembnih vlogah. Malo sva raziskovali in ugotovili, da se to v zadnjih 20 letih ni kaj dosti izboljšalo, zato sva se odločili, da stvari vzameva v svoje roke, da narediva nekaj glede tega in otrokom predstaviva prave ženske, torej resnične junakinje.« Tako se je začel projekt Zgodbe za lahko noč za uporniške punce, denar zanj pa sta zbirali na platformi za množično financiranje – v samo 30 urah sta zbrali več kot 510 tisoč evrov! Prva knjiga je tako izšla leta 2016 (pri nas smo njen prevod dobili letos), se prodala v več kot milijon izvodih in bila prevedena v več kot 30 jezikov, lani pa je dobila nadaljevanje, novih sto portretov močnih posameznic, ki so si drznile uresničiti svoje sanje (pri založbi Učila prevod napovedujejo jeseni).

Navdih vsem

»Napisali sva zgodbe, ki podžigajo otroško domišljijo, z njimi jih povabimo v svet čudežev, tistih, ki živijo v resničnem svetu,« pravita Elena in Francesca. »Vsaka od stotih zgodb v tej knjigi dokazuje, da je z zaupanjem v srcu mogoče spremeniti svet.« Deklice so s knjigo tako dobile kopico predlogov za izbiro svojih vzornic, morda pa tudi kanček dodatnega navdiha in poguma za uresničevanje lastnih želja. Kot piše na začetku knjige: »Sanjajte drzneje, merite višje, borite se siloviteje, in kadar ste v dvomih, se spomnite, da imate prav.« Knjiga ima po svetu kar močan odziv in pomaga pri rušenju stereotipov in družbenih pričakovanj glede ženskega spola. Nikakor pa ni namenjena zgolj dekletom. »Vsekakor zgodbe prebirajte tudi svojim sinovom! Ključnega pomena je, da se naučijo poistovetiti se in sočustvovati tudi z ženskimi junakinjami. Zgodbe v najini knjigi so dober izvor navdiha za vse, moške in ženske, otroke ali odrasle,« sta prepričani avtorici.

Preberite tudi: Na kavi z igralko leta Nino Ivanič. Kliknite TUKAJ!