kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Zaradi glasbe se počuti živega

Karmen Klinc, Vklop, 18.12.2018 19:01:24

Če zahajate na rock koncerte ali se gibljete v rockerskih krogih, ste gotovo že slišali za Jašo Šabana, medtem ko ste ga vsi drugi lahko zasledili v oddaji Slovenija ima talent, kjer je predstavil svoje odlične vokalne sposobnosti.

Delite na:
Zaradi glasbe se počuti živega
»Žal nimam časa vsem odpisati, se pa trudim,« pravi Jaša, ki išče sorodno dušo. Marko Vavpotič / M24.si

Jašo sicer v oddaji čaka še finalni nastop. Za bralce Vklop je zaupal, kako je biti mlad glasbenik v Sloveniji, kako skrbi za svoj glas in kakšni so njegovi načrti.

Se je življenje kaj spremenilo, odkar si se predstavil v oddaji Slovenija ima talent?

Ja, se kar dogaja: od raznih intervjujev do socialnih omrežij, tudi na cesti me ljudje ustavljajo. Poleg tega sem začel dobivati različne ponudbe za nastope, kar je pravzaprav bistvo vsega tega.

Kaj ti glasba pomeni?

Glasba mi pomeni neki življenjski slog, obliko, prek katere lahko nekaj sporočam. Zame je to interpretacija, skozi katero lahko izlijem svoja čustva ali povem zgodbo.

Imaš odlične vokalne sposobnosti, verjetno pa marsikdo ne ve, da prav tako pišeš glasbo. Kako doživljaš življenje mladega glasbenika v Sloveniji?

Vsekakor je v osnovi težko, še posebno, če pišeš besedila v angleškem jeziku. Tega ne počnem zato, ker mi materni jezik ne bi bil pri srcu, ampak preprosto v angleščini pogosto besede lažje stečejo in lepše zvenijo. Poleg tega se mi zdi, da so zveze in poznanstva pri tem zelo pomemben dejavnik. Če tega ni, na žalost težko kaj dosežeš. Si pa želim, da bi se mlade zasedbe in izvajalce bolj podpiralo, saj se mi zdi, da je v Sloveniji vsekakor veliko nadarjenih. Marsikdo obupa, ker ne dobi priložnosti, da bi se predstavil. Za zagon je potrebna le majhna iskrica. Menim, da bi se v prihodnje moralo narediti več za mlade, ki si želijo biti uspešni v glasbi. Rad bi videl, da bi se mladim izvajalcem dalo priložnost. Da bi ljudje kupili karte in šli na koncert. Glasbenikom to ogromno pomeni. Rad bi, da bi se ljudje zavedali, da za vsem tem stoji ogromno dela in truda. Zato vse lepe besede in vsakršna podpora pomenijo res veliko.

Si v pekarni že dal odpoved?

Za zdaj sem si vzel dopust. Žal je resnica takšna, da je treba za preživetje poleg glasbe početi še kaj drugega. Vsekakor upam, da prihajajo boljši časi. Pa ne zato, ker tega poklica ne bi cenil. Po oddaji je bilo kar nekaj kritik, da je pek časten poklic. S tem se vsekakor strinjam, vendarle pa bi rad bil dejaven na področju, ki me veseli.

2015_2_14_top_stripper_mc_jedro_medvode_foto_matevz_kocjan-119 (1).jpg
S svojo zasedbo Top Stripper namerava Jaša posneti tudi drugi album.
Osebni arhiv

Kdo te pri glasbi najbolj podpira?

Najprej seveda družina. Gre za to, da to ni poklic pravnika ali zdravnika. Pri glasbi gre za življenje iz dneva v dan, treba je zaupati, da ti bo nekoč uspelo. Po drugi strani pa moram omeniti še prijatelje. Njim lahko vedno pošljem posnetke in jih vprašam za mnenje. Vem, da bom od njih vedno dobil iskren odgovor, zaupanje mi veliko pomeni.

Naši bralci morda ne vedo, da imaš svojo skupino, imenovano Top Stripper. Kako to, da si se na oddaji Slovenija ima talent predstavil sam in ne s celotno zasedbo? Boš prekinil sodelovanje z njimi?

S Top Stripperjem smo se odločili za ustvarjalni premor. To ne pomeni, da smo prenehali igrati skupaj. Vsekakor bomo še sodelovali. Je pa dejstvo, da ni ravno lahko imeti skupine v Sloveniji, saj žal, kot sem že omenil, ni dovolj finančnih sredstev, da bi se lahko ukvarjal samo s tem … Poleg tega eden študira, drugi ima redno službo, tretji dela v tujini ... Žal tega ne moreš zavirati. Smo pa s fanti vsekakor v navezi in smo še vedno dobri prijatelji. Prav tako nameravamo posneti še drugi album in opraviti turnejo.

Si pričakoval takšen uspeh na Talentih ali si dvomil?

Upal sem na najboljše, a iskreno nisem imel zelo visokih pričakovanj, saj je s to zvrstjo glasbe v Sloveniji težko doseči uspeh. Pravzaprav upaš, da še obstajajo ljudje, ki jim je ta glasba blizu in se jih dotakne. Zato je bil zame konec koncev največji uspeh to, da se je izkazalo, da je ta zvrst glasbe še prisotna med ljudmi, da si jo želijo poslušati.

Ker je bil s tabo prijatelj Luka Sešek, ki se je prav tako predstavil v oddaji Slovenija ima talent, je bilo slišati veliko kritik, da ti je uspelo samo zato, ker sta prijatelja. Kako se odzivaš na negativne kritike?

Če se ukvarjaš z glasbo, je nekako samoumevno, da poznaš druge glasbenike. To se mi ne zdi nič presenetljivega ali čudnega. Tako ni samo v glasbi, ampak v umetniških poklicih nasploh. Tudi igralci se na primer poznajo med sabo. Ta poznanstva konec koncev omogočajo, da lahko pride do sodelovanja. Poudaril bi, da sem med snemanjem oddaje naštel kar nekaj ljudi, ki so se predstavili na Talentih in jih poznam. Kar zadeva Luko, moram poudariti, da res nisem vedel, da je tam. Njegov obisk je bil presenečenje tudi zame. Glede negativnih komentarjev pa naj povem, da me spodbujajo in me ne potrejo, čeprav je res, da upoštevam kritike tistih, ki vedo, zakaj jo dajo. Na primer: če nisem plesalec, ne morem komentirati plesnih korakov, ker se na to ne spoznam. Lahko samo povem mnenje, ali mi je všeč ali ne.

Kako to, da si se v polfinalu odločil zapeti skladbo, ki jo sicer izvaja ženska?

Res je; marsikdo ne ve, da skladbo, ki sem jo zapel, v izvirniku izvaja Lady Gaga. Že ko sem prvič slišal to pesem, mi je bila zelo všeč, saj je zelo drugačna, celo od njenih drugih pesmi. Takoj sem vedel, da bo moja interpretacija ustrezala tej pesmi, je pa to, da pesem poje ženska, še neki dodaten izziv. Ko mi kaj predstavlja izziv, sem še bolj odločen, da to uresničim.

Kako pa skrbiš za svoj glas?

Ko se začneš bolj profesionalno ukvarjati z glasbo, je treba biti pazljiv, kar zadeva glas. Pred vsakim nastopom si je treba  kakovostno ogreti glasilke, da dobiš polno moč glasu. Ravno krepitev glasilk je najpomembnejša, zato pojem vsak dan. Pomembno je, da dobro poznaš svoje telo, da razumeš, kako delujejo dihanje, prepona, glasilke in tako dalje. Pozimi se je treba zavarovati pred mrazom, ne smeš se preveč izpostavljati. Nekih posebnih »tretmajev« pa nimam. Gre za neko popolnoma logično, naravno skrb.

Več v reviji Vklop št. 50, 13. 12. 2018.