Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Zanimivosti o mačkah

Marjana Vovk, 10.12.2019 08:00:00

Mačke so med najbolj priljubljenimi hišnimi ljubljenčki, a morda o teh puhastih kepicah ali kepah (menda je več kot polovica domačih mačk predebelih zaradi pretiranega hranjenja) le še ne veste čisto vsega. Izbrskali smo nekaj zanimivosti, ki vam bodo morda razjasnile tudi kakšno nerazumljivo mačjo gesto.

Delite na:
Zanimivosti o mačkah
Maček Pixabay

Slana voda
Mačke lahko pijejo tudi slano vodo, saj njihove ledvice, v nasprotju s človeškimi, filtrirajo sol in tako lahko vodo uporabijo za hidracijo telesa. Mačke bi torej preživele na čolnu sredi morja, medtem ko bi ljudje dehidrirali.
In ko smo že pri mačjem okusu: te živali nimajo okusa za sladko.

Nosni odtis
Tako kot imamo ljudje neponovljiv prstni odtis, imajo mačke vsaka svoj enkratni vzorec nosnega grebena. Še ena zanimivost, povezana z nosom: mačke ne vidijo naravnost pod nos - če ste se spraševali, zakaj včasih dobesedno ne vidijo hrane pred nosom.

macka4.jpg
Maček
Pixabay


Znojenje
Mačke po telesu nimajo žlez znojnic, te so pri njih le na blazinicah tačk. S tačkami oziroma vonjem svojega znoja pa mačke označujejo tudi svoj teritorij. Če torej mačka »tapka« po vašem naročju, to pomeni, da ste njena last!

Mačke in izumitelji
Isaac Newton (1643-1727) naj bi bil tisti, ki je izumil mačjo loputo na vratih - potem ko je njegova mačka Spithead ves čas odpirala vrata in motila njegove svetlobne eksperimente. 
Nikola Tesla (1856-1943) pa se je začel zanimati za elektriko, ko ga je stresel njegov s statično elektriko nabiti črni mačkon Mačak.

macka3.jpg
Maček
Pixabay


Zaspanke
Vsi vemo, da so mačke velike zaspanke, menda prespijo kar okoli 70 odstotkov svojega življenja, torej 16 ur na dan (nekdo je izračunal, da je bila devetletna mačka v povprečju budna le tri leta). A mačji mladički nujno potrebujejo veliko dremanja, saj njihovo telo proizvaja rastni hormon samo med spanjem - medtem ko odrasle mačke spijo, ker jim to pač prija. 

Desničarke ali levičarke?
Tudi mačke preferirajo levo ali desno šapo, večina mačk je desničark, medtem ko je večina mačkonov levičarjev.

Hitrejše kot Bolt
Mačke lahko tečejo s hitrostjo 50 kilometrov na uro, kar pomeni, da so hitrejše kot svetovni rekorder v sprintu Usain Bolt, katerega rekord je okoli 43 kilometrov na uro.

macka1.jpg
Maček
Pixabay


Mačja govorica
Mačke lahko proizvedejo več kot sto različnih zvokov (medtem ko psi na primer le okoli deset), raziskovalci pa dokazujejo, da več ko se človek pogovarja s svojo mačko, bolj mu ta odgovarja. Nekateri znanstveniki celo trdijo, da so se mačke naučile mijavkati s toni, ki jih slišimo tudi ljudje, saj naj bi bilo njihovo naravno oglašanje v človeku neslišni frekvenci.

Prrrrr
Zakaj mačke predejo, še vedno ni čisto razjasnjeno, eni govorijo o ugodju, drugi o nagonski reakciji, tretji o povezavi med mamo in mladičkom … Frekvenca mačjega predenja je med 25 in 100 HZ, kar je v okvirih bioresonance, zato mnogi verjamejo, da ima mačje predenje na človeka zdravilne učinke.
A mačka ni edina žival, ki prede, podobne zvoke spuščajo tudi veverice, lemurji, rakuni, gorile, medvedi, jazbeci, lisice, hijene, morski prašički … Ne predejo pa vsi predstavniki mačk: levi, tigri in leopardi tega ne počnejo, gepardi in pume pa.

Sedem življenj
Verjetno rek, da ima mačka sedem življenj, izhaja tudi iz tega, da mačke vedno pristanejo na nogah. Mačke res lahko preživijo padce z velike višine, menda tudi z več kot 300 metrov, saj v zraku naredijo določene manevre, s katerimi se obrnejo z nogami proti tlom in se pripravijo na pristanek na nogah. Zato je bolj verjetno, da nepoškodovane pristanejo pri padcu z večje višine, saj imajo tako več časa za pripravo.

Pamet
Če trdite, da je vaša mačka zelo pametna, imate verjetno prav. Mačji možgani se namreč od človeških razlikujejo le v desetih odstotkih.

Mačje tačke
Če boste dobro pogledali, boste odkrili, da se mačje sprednje in zadnje šape razlikujejo. Sprednje imajo po pet prstov, zadnje pa le po štiri. Obstajajo tudi mačke, ki imajo več prstov - celo do osem.

Brki
Mačke s svojimi brki merijo širino odprtin - z njimi precenijo, ali se bodo lahko stisnile skozi špranjo ali ne.

Kosmata ušesa
Dlačice znotraj mačjih ušes imajo seveda svojo funkcijo: preprečujejo, da bi v ušesa zašla umazanija, ter pomagajo k boljšemu sluhu. Mačke imajo sicer odličen slih, slišijo celo ultrazvočne frekvence. Teoretično lahko slišijo tudi delfine - čeprav to še ni dokazano. In še ena zanimivost: v mačjem ušesu je kar 32 mišic, zato lahko vrtijo vsako uho posebej.

Bolj zdravi
Nimajo le mačke sedem življenj, tudi lastniki mačk imajo koristi: statistike kažejo, da so ljudje, ki imajo mačko, bolj zdravi od tistih, ki je nimajo. Menda se verjetnost za srčni infarkt pri lastnikih mačk zmanjša za tretjino.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 48, 22.11.2019