Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Zakon, ki ga ni ogrozila niti nezvestoba

T. J., Vklop, 05.02.2019 20:00:00

Če bi bil igralec Paul Newman še živ, bi čez nekaj dni praznoval 94. rojstni dan in 61. obletnico poroke z Joanne Woodward, ki jo je ljubil iz vsega srca.

Delite na:
Zakon, ki ga ni ogrozila niti nezvestoba
Paul Newman in Joanne Woodward Profimedia

Ob tej priložnosti vam predstavljamo njuno ljubezensko zgodbo, ki, čeprav so se pojavljale govorice o nezvestobi, nedvomno spada med najlepše in predvsem najdaljše v zgodovini Hollywooda. »Spolna privlačnost izgine, lepota zbledi in edino, kar nekaj šteje v življenju, je to, da si poročen z moškim, ki te vsak dan znova spravlja v smeh.« S temi besedami je glavni razlog za to, da je poročena s Paulom Newmanom, enim od najlepših moških iz zlate dobe Hollywooda, ki je slovel po izrazito modrih očeh, nekoč razkrila igralka Joanne Woodward. Ker sta bila poročena kar 50 let in sta posledično spadala med izjemno redke (slavne) pare, ki se lahko pohvalijo s tako dolgim zakonom, so ju označevali za zlati par Hollywooda. Njuna ljubezenska zgodba pa bi prav gotovo trajala še dlje, če ju ne bi ločila smrt.

Takoj po ločitvi nova poroka

Paul, rojen 26. januarja 1925, je pet let mlajšo privlačno svetlolasko Joanne spoznal leta 1953, ko je na Broadwayu doživel gledališki prvenec, in sicer v predstavi Picnic. Zdela se mu je »najlepša ženska, ki jo je kdaj videl«, a navdušenje ni bilo obojestransko, saj se je njej zdelo, da je njegov videz »preveč popoln« in da je pač le še en igralski lepotec. Poleg tega je bil Paul takrat poročen, in sicer z Jackie Witte, ki ji je večno zvestobo prisegel leta 1949. »Bila je sodobna in neodvisna, jaz pa sem bil sramežljiv in rahlo konservativen. Potreboval sem veliko časa, da sem ji pokazal, da nisem tako neumen, kot sem videti,« je dejal igralec in filmski ustvarjalec, ki je bil znan tudi kot avtomobilski dirkač, poslovnež in filantrop. Štiri leta po prvem srečanju se nista družila in poslovno sodelovala, saj Joanne ni želela uničiti njegove družine, potem pa je usoda vendarle poskrbela, da sta se ponovno srečala. Ko sta skupaj snemala dramo Dolgo vroče poletje, je med njima preskočila iskrica in začela se je rojevati ljubezenska zgodba, zaradi katere je njegov zakon začel počasi razpadati. Njegova žena Jackie, s katero je imel tri otroke, Scotta, ki je leta 1978 umrl zaradi prevelikega odmerka zdravil, alkohola in mamil, Susan in Stephanie Kendall, se sprva ni hotela ločiti. Ko je v kina prišel omenjeni film in je ugotovila, kako močna je ljubezenska kemija med njenim možem in Joanne, pa je vendarle podpisala ločitvene papirje. Manj kot teden dni po uradni ločitvi, 29. januarja 1958, sta se Paul in Joanne poročila v Las Vegasu. Poročna slovesnost ni bila ravno zvezdniško pompozna, nasprotno, šlo je za skromen intimni obred v hotelu El Rancho Vegas. Medene tedne sta preživela v Londonu, a je poročno potovanje na žalost zaznamoval tragični dogodek, saj je Joanne doživela spontani splav. Ko sta se vrnila v domovino, sta si domovanje najprej omislila v sloviti newyorški četrti Manhattan, potem pa sta se odločila, da si bosta ljubezensko gnezdece ustvarila v mestu Westport v ameriški zvezni državi Connecticut, natančneje v podeželski hiši iz 18. stoletja.

Domnevna afera z novinarko

paul newman 2-dolgo vroče poletje.jpg
Paul Newman in Joanne Woodward
Profimedia

Resnici na ljubo pa v njunem zakonu ni bilo vedno vse pravljično. Nekoč sta priznala, da so se zaradi snemanja drame Vpliv gama žarkov na rast mesečkov, ki jo je Paul režiral in produciral, Joanne pa je v njej odigrala glavno vlogo, v njunem zakonskem življenju pojavila nesoglasja. Bilo je celo tako hudo, da se je Joanne bojevala z depresijo, pestile so jo tudi samomorilne misli. V nasprotju s številnimi drugimi zakonci, ki bi že pred prvo oviro vrgli puško v koruzo, sta se Paul in Joanne po zaslugi spoštovanja, ki sta ga gojila drug do drugega, učila iz svojih napak. Ko so ga predstavniki sedme sile nekoč vprašali, kako je mogoče, da se kot velik zvezdnik in ljubljenec žensk nikoli ni znašel v skušnjavi in vsaj pomislil, da bi prevaral svojo ženo, jim je Paul odgovoril: »Sicer nerad govorim o svojem zakonu, a nekaj vam povem … Morda se vam bo moja izjava zdela osladna, a to je pač resnica. Zakaj bi šel ven na hamburger, če imam doma zrezek?« Kljub temu so se vedno znova pojavljale govorice o njegovi nezvestobi, šušljalo pa se je tudi, da je imel velike težave z alkoholom. O tem se ni le govorilo, ampak tudi pisalo, med drugim v eni od njegovih neavtoriziranih biografij. Prve razpoke naj bi se začele pojavljati po enajstih letih zakona, ko se je menda začela njegova afera z ločeno novinarko Nancy Bacon, ki je dobila nalogo, da napiše zgodbo o njem. To razmerje naj bi trajalo približno leto dni in v tem času sta se z Joanne menda za kratek čas celo razšla. »Videvala sva se leto, leto in pol. Pri meni je dva do tri tedne preživel vsako noč, potem pa je odšel domov, da bi videl Joanne in otroke. Govoril ji je, da ima ogromno dela, a je vedela, da laže. Bila sva javna tajna v Hollywoodu,« je pozneje izjavila njegova domnevna ljubica, slavna zakonca pa nikoli nista zanikala njenih navedb. Joanne, ki se je seveda zavedala, da njen mož slovi kot simbol seksa in da za njim nori na milijone žensk z vsega sveta, je nekoč izjavila: »To, da se mu druge ženske ponujajo, me ne skrbi, ker vem, kaj si misli o njih.« Je pa v nekem intervjuju med vrsticami priznala, da v njunem zakonu ni bilo vse rožnato: »Biti žena Paula Newmana ima svoje dobre in slabe strani. Glede na to, da sva še vedno skupaj, je očitno več dobrih strani, ni pa bilo vedno lahko. V katerem razmerju pa sploh je vse lahko?«    

Ne le zakonca, ampak tudi prijatelja

paul newman 3-hčerki.jpg
Paul Newman in Joanne Woodward s hčerkama
Profimedia
Kakorkoli že, tisti, ki so imeli to čast, da so spoznali slavna zakonca, so lahko opazili le to, da se nepopisno ljubita in da drug drugega zelo spoštujeta. »Počutim se privilegiranega, ker jo imam ob sebi. To, da je Joanne moja žena, je zame največja radost v življenju. Ljudje ostajajo v zakonu zato, ker to želijo, ne zato, ker so vrata zaklenjena,« je nekoč izjavil Paul, ki pa svoje naklonjenosti do Joanne ni izražal le z besedami, ampak tudi z dejanji. Celo po več desetletjih zakona je ves čas »skakal« okoli nje in ji izpolnil vse želje, na sprehodih jo je vedno nežno držal za roko, redno jo je presenečal z drobnimi pozornostmi … Da ima žilico za romantiko, je med drugim dokazal, ko ji je za neki božič podaril skeniran in povečan izvid EKG-ja, torej izris bitja svojega srca. Glavna skrivnost njunega dolgotrajnega zakona pa je morda dejstvo, da sta bila ves čas predvsem prijatelja. »S Paulom sva bila dobra prijatelja, še preden sva postala ljubimca. Resnično sva uživala v družbi drug drugega. Pogovarjala sva se lahko o vseh stvareh in se drug drugemu zaupala, brez strahu pred zasmehovanjem. Med nama je obstajalo spoštovanje,« je pojasnila Joanne. Čeprav sta imela rada različne stvari, on hitre avtomobile in zbijanje šal s prijatelji, ona pa balet in branje knjig, sta imela tudi nekaj skupnega: družino, ki je bila obema najpomembnejša. V zakonu so se jima rodile tri hčerke, leta 1959 Elinor 'Nell' Teresa, leta 1961 Melissa 'Lissy', leta 1965 pa Claire 'Clea' Olivia, s katerimi sta preživljala vsak prost trenutek. Najraje so se družili na posestvu družinske hiše, na katerem sta si omislila tudi hiško na drevesu, ki pa ni bila namenjena njunim hčerkam, ampak je šlo za njuno ljubezensko gnezdece, v katerega sta se zatekla vsakič, ko sta si zaželela miru in preživljanja časa v dvoje.

Ko sta januarja 2008 proslavila 50. obletnico poroke, se je vse zdelo idilično, le nekaj mesecev pozneje pa je svet pretresla novica, da so Paulu diagnosticirali pljučnega raka. Čeprav so ga takoj začeli zdraviti na newyorški onkološki kliniki Memorial Sloan Kettering Cancer Center, mu žal niso mogli pomagati. Bitko z zahrbtno boleznijo je izgubil 26. septembra 2008, v 84. letu starosti. Umrl je v zakonski postelji, obdan z družino. Seveda je bila ob njem tudi njegova ljubljena Joanne. »Bil je privilegij biti tukaj,« so se glasile njegove poslednje besede.    

Objavljeno v reviji Vklop št. 4, 24. 1. 2019.