Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Zakaj je priljubljeni švedski didžej storil samomor?

T. J., Vklop, 13.05.2019 19:00:00

Smrt švedskega didžeja Aviciija še vedno buri duhove. Vprašanje, zakaj je tako mlad in uspešen človek storil samomor, namreč ostaja neodgovorjeno.

Delite na:
Zakaj je priljubljeni švedski didžej storil samomor?
Avicii Profimedia

Tim Bergling, bolj znan kot Avicii, je bil eden najbolj znanih didžejev na svetu. Njegove uspešnice, kot so Levels, Wake Me Up in Hey Brother, so več tednov zapored zasedale visoka mesta na glasbenih lestvicah po vsem planetu. Na Švedskem, kjer je 8. septembra 1989 prijokal na svet, so kar tri njegove pesmi 20 tednov kraljevale na prvem mestu. Uspešnica Wake Me Up se je v več kot 20 državah uvrstila na prvo mesto lestvice singlov, videospot za to pesem pa ima na YouTubu okoli 1,8 milijarde ogledov. Človek, ki se je skrival za »fasado« zvezdniškega didžeja, pa se na žalost ni znal soočiti z življenjem v soju reflektorjev.  

Spopadal se je z zdravstvenimi težavami

Kmalu po smrti zvezdnika, ki se je za vedno poslovil 20. aprila lani, je njegova družina v izjavi za javnost, ki jo je objavil švedski časnik Aftonbladet, sporočila: »Tim ni bil ustvarjen za to 'mašinerijo', v kateri se je znašel. Bil je občutljiv fant, ki je imel rad svoje oboževalce, soja reflektorjev pa se je bal.« Med drugim so še dodali, da je bil krhka umetniška duša. Tim se je že kar nekaj let pred svojo tragično smrtjo bojeval z zdravstvenimi težavami. Tistim, ki so si ogledali dokumentarni film Avicii: True Stories, je verjetno postalo jasno, kako zelo je trpel zaradi svojega zvezdniškega statusa: »Na začetku si nisem upal piti alkohola, potem pa sem opazil, da sem bil po nekaj pijačah preprosto bolj sproščen. Ne nazadnje mi je alkohol pomagal, da sem nekako prestal svoje šove,« je dejal. Odvisnost od alkohola in drugih opojnih substanc je imela žal hude posledice: po vnetju trebušne slinavke so mu leta 2014 odstranili slepič in žolčnik. Takrat je o svojem življenju na poti, ki je bilo posledica številnih turnej, dejal: »To me bo ubilo.« Leta 2016 je ukrepal: po nastopu na festivalu elektronske glasbe Ultra Music Festival je naznanil, da se bo umaknil iz javnega življenja. Kot razlog za svojo odločitev je navedel zdravstvene težave. Tim je sicer zbežal pred sojem reflektorjev, seveda pa se ni poslovil od glasbe. Nasprotno, že avgusta 2017 je objavil EP z naslovom Avīci (01). Singel Without You je požel velikanski uspeh in v več državah zasedal visoka mesta glasbenih lestvic. Uspeh se je torej nadaljeval …

Pred smrtjo je bil dobre volje

avicii 3.jpg
Klas Bergling, Aviciijev oče
Profimedia

Aprila lani je Tim odpotoval v Oman, kjer je pri komaj 28 letih tragično preminil. Njegovo truplo so našli na posestvu omanske kraljeve družine. Žalostna vest o njegovi smrti je šokirala ljudi po vsem svetu, sočustvovali so z njegovo družino in ji množično izražali sožalje. Vzrok smrti sprva ni bil znan. Policisti so ga sicer poznali, a ga niso objavili. Po uradni izjavi za javnost njegove družine in številnih medijskih poročanjih pa je postalo jasno, da je šlo za samomor. Ob njegovem truplu so namreč našli razbito steklenico vina, s katero si je prerezal žile in izkrvavel. »Razmišljanje o smislu, življenju in sreči mu resnično ni dalo miru. Tega preprosto ni zdržal. Hotel je imeti mir,« je sporočila njegova družina. Zdaj, leto dni pozneje, veliko vprašanj še vedno ostaja odprtih, še posebno za Timove sorodnike in najožje prijatelje. Obstaja vprašanje, ki si ga zastavljajo prav vsi: »Zakaj?« V začetku aprila je njegov oče, poslovnež Klas Bergling, v intervjuju za časnik The New York Times dejal: »Od takrat, ko se je to zgodilo, ni minilo niti leto. Družina je močno travmatizirana. Radi bi imeli mir.« Za tiste, ki so ga imeli radi, je vse skupaj še toliko huje, ker Tim ni napisal poslovilnega pisma. Njegovi prijatelji niso niti pomislili na to, da bi si lahko vzel življenje. Vsi v en glas zatrjujejo, da je bil pred smrtjo zelo dobre volje in da ga pred tem več kot leto dni niso videli tako dobro razpoloženega. »Imel je ogromno načrtov. Hotel je še marsikaj storiti in obiskati številne kraje,« je dejal njegov tesni prijatelj iz šolskih let.

Osamljen človek z močnimi čustvi

avicii 2.jpg
Avicii
Profimedia

Med njegove načrte je spadal tudi nov album, ki ga je nameraval začeti ustvarjati po vrnitvi iz Omana, kar je za časnik The New York Times potrdil njegov glasbeni producent Carl Falk. Kljub njegovi veliko prezgodnji smrti bo album s preprostim naslovom Tim izšel, in sicer 6. junija. Na njem bodo pesmi, ki jih je napisal v zadnjih treh mesecih življenja. Večino dela je opravil Tim, tisto, kar manjka, pa bodo producenti dopolnili s pomočjo zapiskov, shranjenih v njegovem mobilnem telefonu in računalniku. »Album sem poskušal producirati skozi oči in ušesa nekoga drugega, nekoga, ki ga ni tukaj. Zelo težko sem se zadržal, da nisem ves čas kritiziral samega sebe in se spraševal, ali bi mu bilo to všeč in kako bi on naredil določeno stvar,« je bil odkrit Falk. Besedilo ene od pesmi z albuma, SOS, ki so jo že objavili in jo je zapel Aloe Blacc, ponuja veliko manevrskega prostora za špekulacije: »Can you hear me SOS, help me put my mind to rest (Me slišiš klicati na pomoč, pomagaj mi, da se umirim).« To vsekakor lahko interpretiramo kot krik na pomoč. Tudi producent Falk je prepričan, da besedila pesmi povedo marsikaj o pokojniku: »Ko zdaj poslušam njegove pesmi, slišim osamljenega človeka s številnimi močnimi čustvi, ki okoli sebe ni imel dovolj ljudi, s katerimi bi se lahko pogovarjal o njih. Menim, da je bila glasba njegov način, s katerim je izrazil nekaj teh čustev. Zaradi tega je to resnično pomemben album. Kar nam je Tim hotel povedati, je tukaj.« Odgovor na vprašanje 'zakaj' se torej morda skriva v njegovi glasbi. Tudi pevcu Blaccu je jasno, da je Tim v svojem singlu predeloval svoje težave: »Očitno je, da besedilo pesmi govori o nekaterih njegovih bitkah. Mislim, da je to resnično pomembna tema, o kateri je treba govoriti in jo deliti, predvsem zaradi njegove opaznosti ter dostopa do ušes in src. Ljudem je treba dati besede, s katerimi bi bili sposobni reči: potrebujem pomoč.«  

Imel je veliko srce

Izkupiček od prodaje albuma bo namenjen fundaciji Tim Bergling Foundation, ki jo je pred kratkim ustanovila Timova družina in opozarja na psihične bolezni ter se zavzema za preprečevanje samomorov, dejavna pa je tudi na področjih razvojne pomoči in varstva narave. »Tim je hotel nekaj premakniti. Ustanoviti fundacijo v njegovem imenu je naš način, s katerim želimo počastiti spomin nanj in še naprej delovati v njegovem duhu,« je sporočila njegova družina. Tim namreč ni bil le eden od najbolj znanih didžejev na svetu, ampak tudi eden od najbolje plačanih. Po poročanju britanskega tabloidnega dnevnika Daily Mirror je več milijonov evrov namenil raznim dobrodelnim društvom, med katerimi je bila tudi neprofitna organizacija Feeding America, ki s hrano oskrbuje več kot 46 milijonov ljudi. Dejaven je bil v bitki proti lakoti, nasilju tolp in trgovini z ljudmi. »Ko sem začel služiti denar, sem ugotovil, da ga v resnici sploh ne potrebujem,« je leta 2013 izjavil v nekem intervjuju in dodal: »Če imaš toliko denarja, ki ga ne potrebuješ, je najbolj razumno, najbolj človeško in najbolj logično, da ga daš ljudem v stiski.« Te besede dovolj zgovorno pričajo o tem, kako zelo veliko srce je imel Tim.

Objavljeno v reviji Vklop št. 19, 9. 5. 2019.