Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Začel se je 21. Festival slovenskega filma

C. R., 11.09.2018 19:01:42

V ponedeljek se je s podelitvijo Badjurove nagrade scenaristu in režiserju Tugu Štiglicu uradno odprli 21. edicijo Festivala slovenskega filma, ki bo potekala v Portorožu od 10. do 15. septembra 2018.

Delite na:
Začel se je 21. Festival slovenskega filma
Podelitev Badjurove nagrade Matjaž Rušt

Nagrado, ki se kot nagrada za življenjsko delo podeljuje od leta 1995, je podelila direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar.

Uvodoma so si obiskovalci na odprtju festivala v Glavni dvorani Avditorija Portorož premierno ogledali kratki predfilm Versopolis režiserja Jana Cvitkoviča in celovečerni igrani film Ne bom več luzerka režiserke Urše Menart.

Slavnostna govornika sta bila župan Občine Piran Peter Bossman in direktorica festivala Jelka Stergel.

Preberite tudi: Kitajske mačke, ki govorijo slovensko. Kliknite TUKAJ!

Otvoritveno slovesnost je povezoval Jure Longyka, popestrile pa so ga tudi najmlajše plesalke Plesnega studia Impress, stare od 9 do 15 let, s plesno točko ob glasbi iz filma Poletje v školjki, ki so jo z mentoricama Romano Fičur in Evo Tancer pripravile posebej za otvoritveni večer. V nadaljevanju je vabljene v Leseni dvorani razstavišča Monfort zabavala glasbena skupina Tonja Princess Trio.

Direktorica 21. FSF  Jelka Stergel - foto Matjaž Rušt.jpg
Direktorica 21. FSF Jelka Stergel
Matjaž Rušt

Izbrana slovenska filmska produkcija

Kot smo že poročali, bo osrednji slovenski filmski dogodek v slabem tednu dni ponudil pregled izbrane slovenske filmske produkcije igranih, dokumentarnih in animiranih filmov vseh dolžin. V vseh sekcijah skupaj bo na ogled 111 filmov, od tega se bo v tekmovalnem programu pomerilo 16 celovečernih, 6 srednjemetražnih, 17 kratkih, 10 študentskih filmov in 3 manjšinske koprodukcije. Za uradne festivalske nagrade vesna se bo tako potegovalo 52 filmov različnih kategorij in žanrov. V pregledni program se je uvrstilo 38 filmskih del, in sicer 5 celovečernih, 8 srednjemetražnih, 13 kratkih in 9 študijskih filmov ter 3 manjšinske koprodukcije. Pri 16 tekmovalnih celovečernih filmih pa bo štel tudi glas občinstva.

Tekmovalni program se bo odvijal v Glavni dvorani Avditorija Portorož, medtem ko si bodo obiskovalci lahko številne projekcije preglednega programa, mednarodnih koprodukcij in sekcije Posvečeno ogledali v razstavišču Monfort, kjer bo potekalo še vsakodnevno večerno druženje s pestrim glasbenim programom. Deset izbranih dokumentarnih filmov s festivalskega programa bo na ogled tudi v prestolnici, v kinu Komuna, kjer bodo poleg tega v nedeljo, 16. septembra, in ponedeljek, 17. septembra, predvajani zmagovalni filmi 21. Festivala slovenskega filma. Pester bo tudi letošnji strokovni filmski program, ki bo s svojo vsebino zagotovo zanimiv za širšo javnost.

Slavnostno odprtje - foto Matjaž Rušt.jpg
Slavnostno odprtje
Matjaž Rušt

S plakata letošnjega festivala na nas z lovkami preži meduza. Kot je bilo slišati na otvoritveni slovesnosti, pa tudi v pripravah letošnjega festivala: »Trdoživost ni le lastnost slovenske kinematografije, temveč tudi našega letošnjega simbola. Meduze so na Zemlji že vsaj 600 milijonov let, preživele so nešteto sprememb v okolju, njihove samoobnovitvene sposobnosti so navdušujoče. Zgledujmo se po njih. In da, tudi ožgemo lahko koga z ostrino svojega ustvarjanja, če si to zasluži.«